«Θα είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο για το ζήτημα της ενίσχυσης της Ελλάδας έναντι των συνεπειών των πρόσφατων φυσικών καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ πόροι θα διατεθούν και από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης».
Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, έδωσαν το έναυσμα στους αγοραστές, να ανασύρουν τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα χαμηλά ημέρας, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την νευρικότητα και τις εναλλαγές προσήμων.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1236,44 (-1,13%) και 1257,09 μονάδων (+0,52%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 1.246,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,5 εκατ., από τα οποία τα 19,3 εκατ. αφορούν «πακέτα».
Σύμφωνα με χρηματιστές, «η υφιστάμενη επιφυλακτικότητα στο Χ.Α. κρίνεται απόλυτα εύλογη και δικαιολογημένη, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στον απόηχο της πρωτοφανούς καταστροφής στη Θεσσαλία, η οποία συνεπάγεται ένα βαρύ δημοσιονομικό φορτίο. Θα χρειαστεί χρόνος και αλληλουχία θετικών εξελίξεων, αλλά και νέο θετικό μήνυμα από την επερχόμενη αξιολόγηση της Moody's, την Παρασκευή, για την πιθανή – ουσιαστική αλλαγή του κλίματος, συνεκτιμώντας το triple witching στο Χ.Π.Α., συνδυαστικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell».
Από την άλλη, το «νέο χρήμα» που αναμενόταν μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS, προς το παρόν, δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα για τις εξελίξεις, αλλά και να τιμολογήσει τα επερχόμενα μηνύματα από τις συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Fed.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (14/9) η ΕΚΤ πρόκειται να δώσει το στίγμα της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές.
Όλα τα παραπάνω, δεν εμπόδισαν την ροή θετικών εκθέσεων από τους ξένους οίκους.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική μεταβολή τους ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,27%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,68%), Εθνική (+0,14%), Alpha Bank (+0,04%), Coca Cola (+0,99%), HelleniQ Energy (+0,53%), Quest (+1,82%), Motor Oil (+0,26%) και Mytilineo (+1,85%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Lamda Development (-1,44%), Jumbo (-1,86%), Cenergy (-1,42%), TITC (-1,24%), Πειραιώς (-1,55%), ΔΕΗ (-1,05%), ΕΥΔΑΠ (-1,87%), ΟΠΑΠ (-1,09%), ΟΤΕ (-1,90%) και Σαράντης (-1,88%).
Δομική Κρήτης (+2,72%), ΕΚΤΕΡ (+5,42%), AVE (+3,77%) και Entersoft (+1,36%), ξεχώρισαν από τους διακριθέντες των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.