Με θετικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, κινήθηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου και του χρηματιστηριακού πενταμήνου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, αλλά και στις φήμες για νέα, επερχόμενα deals, με τον κλάδο της πληροφορικής να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, αναμένεται το «πράσινο» φως για την επιστροφή των τραπεζών στις διανομές μερισμάτων, από τον αρμόδιο εποπτικό μηχανισμό (SSM). Σαφώς χαμηλότερος ο τζίρος, λόγω της σημερινής αργίας σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το rebalancing στους δείκτες FTSE Russell.
Η εγχώρια αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκε σε φάση ελεγχόμενης διόρθωσης κυρίως σε επίπεδο τίτλων και όχι δεικτών, δείχνοντας και κάποιες ενδείξεις κόπωσης, ειδικά μετά τα δύο μεγάλα placements που σήκωσαν σημαντική ρευστότητα από το σύστημα. Την ίδια ώρα, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δημοσιεύουν την αισιοδοξία τους για τα ελληνικά assets, με μπαράζ θετικών εκθέσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ερχόμενοι στη σημερινή συνεδρίαση και σύμφωνα με χρηματιστές, «οι ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων την προηγούμενη εβδομάδα, που διαμόρφωσαν και σχετικά χαμηλότερες αποτιμήσεις, έδωσαν τη δυνατότητα σε δυνητικούς αγοραστές να επανατοποθετηθούν σε τραπεζικά ‘χαρτιά’, αλλά και σε κάποιους τίτλους του μη τραπεζικού FTSE25».
Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. επιβεβαίωσε τις ενδείξεις κόπωσης των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με δείκτες και επιμέρους μετοχές να υποχωρούν σημαντικά από τα πρωινά υψηλά και δίνοντας τον πρώτο λόγο σε όσους παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως «για την πειστική υπέρβαση του κομβικού ορίου των 1.500 μονάδων θα απαιτηθούν περισσότερες δυνάμεις και νέοι καταλύτες.
Μέχρι την εμφάνιση των νέων καταλυτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, καθώς τα δύο «βαριά» placements που έγιναν τελευταία σήκωσαν σημαντική ρευστότητα από την αγορά, κάτι που έχει αντανάκλαση στις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων».
Μάλλον επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση όσον αφορά, τουλάχιστον, τους τίτλους που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και πειστικό «bid».
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.494,49 (+1,14%) και 1.477,37 μονάδων (-0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.481,23 μονάδες (+0,24%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 82 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (+1,06%), Eurobank (+1,87%), Εθνική (+2,34%), ΕΥΔΑΠ (+1,34%), ΟΤΕ (+2,98%), Lamda Development (+1,19%) και Motor Oil (+1,57%). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-2,10%), Viohalco (-1,98%), Coca Cola (-2,22%), Quest (-2,91%), Cnergy (-4,31%), TITC (-1,26%) και Ελλάκτωρα (-1,15%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι DotSoft (+9,88%), AVE (+9,09%), Μπήτρος (+7,21%) και Δομική Κρήτης (+3,12%).