Παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μέσα σε ένα σχετικά στενό εύρος, οι λίγοι αγοραστές πέτυχαν την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κάνοντας πιο αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες, αλλά με τον τζίρο να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.420,69 (-0,21%) και 1.430,67 μονάδων (+0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.430,09 μονάδες (+0,45%), ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 95 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, συσσώρευση και κόπωση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς, λόγω των συνεχόμενων placement, ομολογιακών εκδόσεων και αυξήσεων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με αναλυτές, «δεσμεύθηκε μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας, χωρίς να εισέρχονται νέα κεφάλαια, προκειμένου να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και η επιφυλακτικότητα έχει γυρίσει δριμύτερη για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι traders περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις και αναδιαρθρώσεις θέσεων, ενώ δοκιμάζουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές που είχαν πιεστεί το τελευταίο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε στενό εύρος, ενώ τα τεχνικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό που κυριαρχεί. Το σκηνικό δεν έχει διαφοροποιηθεί, και δεν διαφαίνονται καταλύτες, σε εγχώριο επίπεδο, που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την κρατούσα επιφυλακτική στάση.
Από την άλλη, οι ειδικοί τεχνικοί λόγοι που «ταλαιπωρούν» το ελληνικό χρηματιστήριο (μεγάλη απορρόφηση κεφαλαίων με placements και εταιρικές πράξεις) συνεχίζουν να υφίστανται και να κρατούν την εγχώρια αγορά σε αποσύνδεση από τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Μετά το placement στην Εθνική Τράπεζα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, πλέον η προσοχή στρέφεται στην επερχόμενη Α.Μ.Κ. της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ.
Αισθητά καλύτερη η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μα ζητούμενο την διάρκεια.
Η προσοχή στην ερχόμενη Παρασκευή, όπου και λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «με την μείωση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, από ΕΚΤ και Fed να έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, με το γεωπολιτικό και το πολιτικό ρίσκο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, η κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Στην Ελλάδα το σκηνικό περιπλέκεται έτι περαιτέρω από τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις νέες εισαγωγές και τις ομολογιακές εκδόσεις, ενώ αναμένονται και νέες, που περιορίζουν τη διαθέσιμη ρευστότητα των ξένων για τις ελληνικές μετοχές. Ταυτόχρονα, οι υποχωρήσεις των νέων τίτλων χαμηλότερα από τις τιμές εισαγωγής, εντείνουν ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό».
Έτσι, σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 22.222.222 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας «CENERGY HOLDINGS» (-1,32%), που προέκυψαν λόγω Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 212.384.903 (ΚΟ) μετοχές.
Εν τω μεταξύ, στις αγορές βγήκε σήμερα το ελληνικό δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 12 Μαρτίου 2029, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,38%, έναντι 3,11% στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.
Αναβαθμίζει σε «overweight» τη σύσταση για τη μετοχή του ΔΑΑ η Euroxx με νέα έκθεσή της στην οποία βάζει τιμή - στόχο για τη μετοχή τα 9,4 ευρώ, αντί 9,2 ευρώ προηγουμένως. Υποστηρίζει ότι η πορεία της μετοχής μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να αποκτήσουν έκθεση σε ένα αμυντικό μακροπρόθεσμο «story» με σταθερή ροή μερισμάτων και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση πάνω από 8% (και 10,7% με βάση την εκτίμηση για τα κέρδη της φετινής χρονιάς).
Η Alpha Finance, σε νέα της έκθεση, συνεχίζει να βλέπει ισχυρά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Jumbo, αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 32,70 ευρώ από 27,30 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «Buy». Τονίζει ότι θα διατηρηθεί η υψηλή διανομή μερισμάτων και τα επόμενα χρόνια, υποστηριζόμενη από την ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και την υγιή καθαρή χρηματική θέση της εταιρείας.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,56%), Πειραιώς (+1,60%), ΟΠΑΠ (+1,46%), Σαράντης (+1,10%) και Motor Oil (+1,46%).
Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, μόνο ο τίτλος της Cenergy (-1,32%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Realcons (+5,88%, μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης ότι «ουδεμία δικαστική κύρωση οποιουδήποτε χαρακτήρα επιβλήθηκε στην εταιρεία»), Quest (+4,29%), Ίλυδα (+5,48%), Αλουμύλ (+3,82%).