Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,79% με οδηγό τις τράπεζες
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,79% με οδηγό τις τράπεζες

Με τις τράπεζες που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις την περασμένη εβδομάδα να βγάζουν αντίδραση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,96% του τραπεζικού δείκτη, το ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε σε θετικό βηματισμό, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τους αναλυτές να σημειώνουν πως «οι ελκυστικές αποτιμήσεις ορισμένων τίτλων που υποαπέδωσαν το τελευταίο διάστημα, παρέχουν τη δυνατότητα επιλεκτικής ανάκαμψης στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό. Άλλωστε, η όλη προσέγγιση, βραχυπρόθεσμα, αφορά στην προοπτική μιας ανοδικής διόρθωσης, καθαρά τεχνικών χαρακτηριστικών, σε πρώτη φάση».

Σε σαφώς ανεβασμένα επίπεδα ο τζίρος, όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η σχετική υποχώρηση δεικτών και δεικτοβαρών μετοχών, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Από εκεί και πέρα και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε τον τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, καθώς ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που οριοθετεί τζίρους (οι βαρύδεικτες τραπεζικές μετοχές απασχολούν περίπου το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών), κλίμα και διαθέσεις.

Συμπερασματικά, δεδομένου του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η όποια ανοδική διόρθωση θα σηματοδοτηθεί από την αναστροφή του τραπεζικού δείκτη και τη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης

Παρά τις πιέσεις που είχαν προηγηθεί, σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, ενώ σε «σπάνιο είδος» έχουν εξελιχθεί οι αγοραστές για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας και των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών παραμένουν ικανοποιητικά, αλλά αυτά η εγχώρια αγορά μπορεί να τα δει σε «δεύτερο χρόνο» και αφού ολοκληρωθούν οι «εισαγόμενες» ρευστοποιήσεις και αποκατασταθεί η ορατότητα, όσον αφορά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Μέχρι τότε, μένει να φανεί αν υπάρχουν ενδιαφερόμενες δυνάμεις που θα εκμεταλλευτούν την υποχώρηση των αποτιμήσεων και θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «η μετοχή της ΔΕΗ (+1,45%) συντηρήθηκε ανοδική, όλο αυτό το διάστημα όπου οι πωλητές είχαν το ‘πάνω χέρι’. Με βάση τα τεχνικά δεδομένα, ο τίτλος έχει καλές πιθανότητες να ‘δει’ τα 13,50 ευρώ (νέα υψηλά 15ετίας), ενώ το θετικό σενάριο τίθεται υπό αμφισβήτηση κάτω από τα 11 ευρώ, σε κλείσιμο εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι άντλησε 600 εκατ. ευρώ (αρχικά ζήτησε 500) για το 7ετές ομόλογο, του οποίου το επιτόκιο έκλεισε στο κατώτατο δυνατό ύψος του 4,625%, με το χαμηλότερο spread της τετραετίας και 200 μ.β. χαμηλότερο του 2020».

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.409,71 μονάδες (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.401,18 μονάδες (+0,79%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 181,5 εκατ., από τα οποία τα 56,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+1,54%), Eurobank (+2,55%), Εθνική (+2,98%), ΔΑΑ (+4,09%), ΔΕΗ (+1,45%), Ελλάκτωρ (+1,59%), ΟΤΕ (+1,15%), Motor Oil (+1,15%), Jumbo (+1,38%), Cenergy (+2,57%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Viohalco (-1,12%), Coca Cola (-1,57%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Q&R (+3,81%), Παπουτσάνης (+3,65%), Ίλυδα (+3,63%), Αλουμύλ (+3,40%).