Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι λίγοι, σημερινοί αγοραστές, πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και προχωρώντας σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, γύρισαν τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου σε θετικό πρόσημο, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι τέλους.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.380,22 (-0,32%) και 1.399,3 μονάδων (+1,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.397,63 μονάδες (+0,94%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Έτσι, ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον των traders να μετατοπίζεται στα μη τραπεζικά blue chips και στις μετοχές εταιρειών που ικανοποίησαν με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν, με πλέον αξιοσημείωτη την άνοδο των ΟΠΑΠ (+1,80%) και ΕΛΧΑ (+9,36%). «Nonstop» η ανοδική κίνηση της TITC (+4,36%).
Μικρή η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σημειώθηκε διάθεση αντίδρασης σε τίτλους που είχαν πιεστεί σε πολύμηνα, ή πολυετή χαμηλά.
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με τους traders να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Nvidia.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, «η αντίδραση των δύο ημερών δεν είχε δυναμική αντίστοιχη της πτώσης που είχε προηγηθεί, έγινε με μειωμένο, σε σχέση με την πτώση, τζίρο και περιορίστηκε σε μικρό αριθμό τίτλων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται».
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι βγήκαν άμυνες και αναχώματα είναι θετικό, ενώ μένει να δούμε αν τις επόμενες ημέρες, πάντα συνδυαστικά με το διεθνές κλίμα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα συνεχιστεί η προσπάθεια «ανάδυσης».
Ζητούμενο παραμένει η ανάκτηση του επιπέδου των 1.400 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (22/11), η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το αξιόχρεο της χώρας (ΒΒΒ- /Σταθερή προοπτική), ενώ σήμερα και αύριο διεξάγεται το road show της JP Morgan, στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με αναλυτή - συνεργάτη της στήλης, «η ζώνη των 8,30 - 8,20 ευρώ δοκιμάζεται σε εβδομαδιαίο επίπεδο, για τη μετοχή της Cenergy και φαίνεται ότι μπορεί να παρέχει στηρίξεις αποτελώντας αφορμή για (επαν)αγορές, για όποιον τουλάχιστον ενδιαφέρεται για μετοχές εταιρειών με πραγματική αξία. Πρόσφατα, παρέδωσε αποτελέσματα εννεαμήνου που ευχαρίστησαν για άλλη μια φορά τους επενδυτές. Πέραν των αυξήσεων των μεγεθών, το σημαντικότερο είναι η υψηλότατη ζήτηση για τις υπηρεσίες της, μιας και το ανεκτέλεστο έργο άγγιξε νέα ιστορικά υψηλά στα 3,48 δισ. ευρώ, κάτι που εξασφαλίζει την επιτυχημένη συνέχεια στο μεσοπρόθεσμο. Διαγραμματικά, έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου, υπενθυμίζοντας ότι η επιτυχημένη ΑΜΚ (9€, 200 εκατ. ευρώ) οδηγεί την εταιρεία στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ με νέα παραγωγική μονάδα, από όπου αναμένονται ισχυρά έσοδα στα επόμενα έτη. Ο στόχος στην παρούσα είναι η περιοχή των 11,40 - 11,90 ευρώ, με επόμενη σοβαρή στήριξη τα 7,10».
Από την άλλη, νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας. Ο οίκος ανεβάζει το στόχο στα 2,95, από 2,85 ευρώ, καθιστώντας την κορυφαία επιλογή από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή μόνο οι Ελλάκτωρ (-1,46%), ΕΥΔΑΠ (-0,35%) και Cenergy (-2,14%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+2,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,45%), ΔΑΑ (+2,33%), Viohalco (+3,40%), HelleniQ Energy (+2,26%), Lamda Development (+2,82%), TITC (+4,36%), ΕΛΧΑ (+9,36%) και Σαράντης (+2,27%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Realcons (+5,19%), Doppler (+4,72%), Ιντερτέκ (+4,64%) και Performance (+4,14%).