Ιδιαιτέρως θετικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να συμπληρώνει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις παρυφές των 1.070 μονάδων, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αλλά λογικά καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1.070,85 μονάδες (+1,54%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.068,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,29%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης, με υψηλό ημέρας τις 784,58 μονάδες (+3,25%) και κλείσιμο στις 782,07 μονάδες (+2,92%).Ο τζίρος στα 66 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σύμφωνα με χρηματιστές, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της περαιτέρω μείωσης του ημερήσιου τζίρου, καθώς ξεκίνησαν δύο εβδομάδες με σαφώς λιγότερες συνεδριάσεις, λόγω Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, με το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων. Υπενθυμίζεται ότι για την τρέχουσα εβδομάδα απομένουν τρεις συνεδριάσεις και άλλες τρεις για την επόμενη.
Με θετικά πρόσημα οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+4,53%), Πειραιώς (+5,91%), ΕΛΧΑ (+2,78%) και ΕΥΔΑΠ (+3,69%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Μυτιληναίος (+1,91%).
Στους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας και οι Ενεργειακές μετοχές, μετά την απόφαση του OPEC+ για περικοπές στην παραγωγή αργού (Helleniq Energy +2,12%, Motor Oil +2,36%). Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υστέρησαν οι Aegean Airlines (-1,05%), Viohalco (-0,24%), Lamda Development (-0,34%), Autohellas (-0,16%), TITC (-0,82%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,22%).
Η μέχρι τώρα εικόνα στο Χ.Α., δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφού σε πρώτη φάση αύξησαν την ρευστότητά τους, φοβούμενα σημαντική επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, τώρα έχουν την διάθεση να στηρίξουν τις θέσεις τους, για αυτό και ο τζίρος συνεχίζει να περιορίζεται σε ελάχιστο αριθμό μετοχών, με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.
Από την άλλη και σύμφωνα με πιο συντηρητικούς επαγγελματίες του χώρου, «όλα δείχνουν πως η εγχώρια αγορά μπήκε σε ένα δεύτερο τρίμηνο σημαντικών αβεβαιοτήτων, με πολλούς επενδυτές να αναβάλλουν τις κινήσεις τους στο ταμπλό, μέχρις ότου αποκατασταθεί η ορατότητα, παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις, σε σημαντικό αριθμό μετοχών, μπορεί να θεωρηθούν ευκαιρία για τοποθετήσεις μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα».
«Ο Απρίλιος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις, στο αν και κατά πόσο τα απόνερα της πρόσφατης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αναχαιτιστεί, έτσι όπως θα αποτυπωθούν στα νούμερα του α’ τριμήνου. Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις εγχώριες επενδυτικές κινήσεις, δικαιολογώντας και κάποια μερική αυτονόμηση από τον διεθνή παράγοντα.
Παράλληλα η ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ στις12 Απριλίου, θα προϊδεάσει για τις δίδυμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αρχές Μαΐου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα κρατήσει η Αγορά», ανέφερε στις πρόσφατες εκτιμήσεις της η Beta Sec.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων, από τους διεθνείς οίκους, για την ελληνική οικονομία, με όλους να προβλέπουν υπεραπόδοση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και για το 2023. Συνεχίζει να βλέπει ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα, για τους επενδυτές που είναι «bullish» στην Ελλάδα η JP Morgan, ενώ προβλέπει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024. Ωστόσο, βραχυπροθέσμα η JP Morgan επιλέγει να παραμείνει σε ουδέτερη στάση για την Ελλάδα, λόγω των κινδύνων αύξησης του πολιτικού «θορύβου», όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που παρέμειναν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, ξεχώρισαν θετικά οι Frigoglass (+7,96%), Άβαξ (+7,64%), Κορδέλλου (+4,10%), Ευρωσύμβουλοι (+3,88%), Αλουμύλ (+3,69%) και ΕΚΤΕΡ (+3,15%).