Με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος και μικρά κέρδη, μέχρι τις 16:30 καθώς από εκεί και πέρα γύρισαν σε μικρές απώλειες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Nvidia, σημειώθηκε επιστροφή αγοραστών και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά και τις μεγάλες χθεσινές πιέσεις που οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση τις αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, είχε σαν αποτέλεσμα την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά συνοδεύτηκε από σαφώς χαμηλότερο τζίρο, ενώ οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά στρέφουν την προσοχή τους στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% και αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% το 2025.
Σύμφωνα με χρηματιστές, «αν μη τι άλλο ενθαρρυντική η ενεργοποίηση αγοραστών σε μετοχές εταιρειών, που σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα και τις προοπτικές τους δεν δικαιολογούνταν η υποτίμηση των τελευταίων ημερών. Βέβαια, μένει να φανεί εάν θα έχει συνέχεια το εγχείρημα, καθώς το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο».
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα πρέπει να αναφερθεί και η επιφυλακτική εικόνα των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, εκτός από τις μετοχές που είχαν πιεστεί υπερβολικά, καθώς η κίνηση αντίδρασης περιορίστηκε στα «βαριά χαρτιά» του ταμπλό.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης θα δώσουν στη δημοσιότητα τα μεγέθη γ' τριμήνου και 9μηνου οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor και Quest.
Την προσεχή Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το αξιόχρεο της χώρας (ΒΒΒ- /Σταθερή προοπτική).
Στο 2ήμερο 21-22 Νοεμβρίου διεξάγεται το road show της JP Morgan, στο Λονδίνο.
Επίσης, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 3,375%, λήξεως 15 Ιουνίου 2034, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση ανήλθε σε 3,16% έναντι 3,11% στην προηγούμενη δημοπρασία, που είχε διενεργηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 957 εκατ. ευρώ.
Οι συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) είναι πρόθυμες να επιταχύνουν την απόσβεση του DTC, με στόχο να το μηδενίσουν πριν από τον προκαθορισμένο στόχο για το 2041. Σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS, η αναμενόμενη επιτάχυνση της απόσβεσης του DTC είναι πιστωτική θετική (credit positive), καθώς αυτό θα επιτρέψει τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών, καθώς και την αύξηση των στρατηγικών επιλογών τους.
Στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2024 η Goldman Sachs διοργάνωσε συνέδριο για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA 1x1 conference) στο Λονδίνο και συναντήσεις με επενδυτές. Το μήνυμα που έλαβε η ίδια είναι ότι η αντίληψη της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες έχει αλλάξει, με τους επενδυτές να τηρούν πλέον μία επιλεκτική στάση έπειτα και από τη στροφή της νομισματικής πολιτικής, αλλά και με βάση τη "δύναμη" της κεφαλαιακής τους βάσης. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Goldman, οι τράπεζες με σχετικά χαμηλότερες απόλυτες αποτιμήσεις (όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank) συζητήθηκαν συχνότερα στις συναντήσεις με επενδυτές.
Επίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές αναμένουν ότι η ανακοινωθείσα επιταχυνόμενη απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων DTC θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν ταχύτερα τους δείκτες πληρωμής μερισμάτων, τη στιγμή που το αναθεωρημένο guidance ορισμένων τραπεζών μετά το γ’ τρίμηνο του 2024 συνεπάγεται payout 50% ήδη από τα κέρδη του 2025.
Από την άλλη, η UBS παραμένει εποικοδομητική όσον αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και προβλέπει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% και 2,3% το 2025-2026, η οποία θα οφείλεται στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.389,19 μονάδες (+1,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.384,6 μονάδες (+1,31%), ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 100 εκατ., από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή μόνο ο τίτλος της ΕΛΧΑ (-0,12%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+1,17%), Εθνική (+1,98%), Πειραιώς (+2,69%), Aegean Airlines (+2,22%), Lamda Development (+1,72%), Metlen (+1,76%), Autohellas (+2,20%), Cenergy (+3,31%), TITC (+4,41%), ΟΠΑΠ (+1,21%), ΟΤΕ (+2,19%) και Σαράντης (+1,93%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Q&R (+4,40%), Quest (+3,70%), Fourlis (+3,62%) και Κρι Κρι (+3,37%).