Χρηματιστήριο Αθηνών: Πύραυλοι, εκλογές και status εναντίον φθηνών αποτιμήσεων
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πύραυλοι, εκλογές και status εναντίον φθηνών αποτιμήσεων

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα και το μεταβατικό status της ελληνικής αγοράς είναι επί του παρόντος οι βασικοί λόγοι της πίεσης που δέχονται οι μετοχές στο ΧΑ.

Η χρήση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς δημιουργεί νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας, πιθανόν να διανύουμε τους τελευταίους μήνες του πολέμου, όπου η διαπραγματευτική θέση των εμπλεκομένων ρίχνει στη μάχη όλα τα διαθέσιμα μέσα πριν τη συνθηκολόγηση. Μια ενδεχόμενη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν. Δημοκρατίας κάνει πιο εύθραυστη την κυβερνητική πλειοψηφία και δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Και τέλος, βρισκόμαστε στη φάση αλλαγών, στην εγχώρια αγορά, που την καθιστούν ευάλωτη στις εκροές, λόγω συγκυρίας ολοκλήρωσης της χρονιάς αλλά και χρονισμού με τις εισροές που έχουν διαφορετικό ορίζοντα. Όλα αυτά είναι περίπου γνωστά και μερικώς ή πλήρως τιμολογημένα.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τις εισηγμένες εταιρείες στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας τους, κοιτάζοντας την παράμετρο της κερδοφορίας. Πέρα όμως από τα κέρδη, οι εταιρείες φέτος αναθεώρησαν θετικότερα τα επιχειρηματικά τους πλάνα, έδωσαν νέες υποσχέσεις υψηλότερων οργανικών επιδόσεων, πηγαίνοντας τις προσδοκίες σε νέα υψηλά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που έχουν αλλάξει ταχύτητα στις επιδόσεις τους και τις προοπτικές τους, χωρίς, ωστόσο, να έχουν τύχει της αντίστοιχης προσοχής της Αγοράς. Οι πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι οι εξής:

  • Οι τράπεζες βλέπουν αύξηση - έστω και οριακή - των εσόδων από τόκους με παράλληλη αύξηση των μερισμάτων και μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας. Οι 4 συστημικές τράπεζες είχαν φέτος μερισματική απόδοση 3,6%, ενώ του χρόνου θα έχουν 5%, με μέσο ΡΕ 6,1 φορές.
  • Η ΔΕΗ προχωράει με ταχύτητα στην υλοποίηση του πλάνου απολιγνιτοποίησης, το οποίο θα ανεβάσει τα λειτουργικά κέρδη στα 2,7 δισ. ευρώ το 2027, μοιράζοντας μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή. 
  • Η Cenergy έχει στο ταμείο της τη ρευστότητα της ΑΜΚ και ως το 2028 θα έχει ένα νέο εργοστάσιο καλωδίων στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίοδο που μεσολαβεί, θα αυξήσει τα λειτουργικά της κέρδη από τα 250 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ. 
  • Η Metlen αναμένει διπλασιασμό των μεγεθών της μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια.
  • Η Intrakat/Aktor μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένει για το 2025 λειτουργικά κέρδη 184 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ φέτος.
  • Η εισαγωγή των μετοχών της Titan USA στο NYSE θα συνοδευτεί με άντληση κεφαλαίων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές σε νέες γεωγραφικές περιοχές.
  • Σε ορίζοντα τριετίας, η ΓΕΚ εκτιμάται ότι θα έχει λειτουργικά κέρδη 800 εκατ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες εταιρείες θα υστερήσουν ή θα έχουν στασιμότητα των μεγεθών τους. Προφανώς, οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι για όλους η ίδιοι αν, ωστόσο, οι εταιρείες, που είναι οι βασικοί πυλώνες του συνόλου της κερδοφορίας, δείχνουν ικανοί να φέρουν περισσότερα κέρδη, τότε η αδυναμία της αγοράς μοιάζει περισσότερο με ευκαιρία αναζήτησης επιπέδων εισόδου και λιγότερο με σήμα αποχώρησης κεφαλαίων. Αν η αδυναμία αυτή αποκτήσει χαρακτηριστικά συστημικής υπερβολής ακόμα καλύτερα για όσους έχουν ρευστότητα. Για εμάς τους αγορασμένους τι άλλο, υπομονή.