Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,28% πάνω από τις 1.400 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,28% πάνω από τις 1.400 μονάδες

Σε ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.400 μονάδων, εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές προσήμων και την επιστροφή των πιέσεων στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να αναμένουν και την ανακοίνωση του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία σήμερα το βράδυ.

Ο αμερικανικός οίκος πρόκειται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του απόψε, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street. Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με «BBB-» και σταθερές προοπτικές.

Σήμερα το βράδυ και οι ανακοινώσεις από FTSE Russell.

Σε θετικό έδαφος τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ενεργούς traders να τιμολογούν τα αρνητικά ευρωπαϊκά μάκρο που ανακοινώθηκαν και τα οποία φέρνουν πιο κοντά την νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το βλέμμα και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν με περισσότερη ψυχραιμία τις εξελίξεις.

Σαφώς πιο επιλεκτικοί οι επενδυτές στο Χ.Α., εστιάζουν στα οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου και εννεαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «σε διαγραμματική ανάλυση, το επίπεδο των 1.380 μονάδων είναι σημαντικό, καθώς οριοθετεί την υφιστάμενη μεσοπρόθεσμη τάση. Η αξία του ενδυναμώθηκε από τη συμπεριφορά των αγοραστών, που έβγαλαν αντανακλαστικά αφενός στα τέλη Οκτωβρίου, ωθώντας τον ΓΔ υψηλότερα, αφετέρου στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, όπου παρά τις στρεβλώσεις ήρθε μια ισορροπία.

Μια ισορροπία όμως που είναι εύθραυστη, διότι οι ανοδικές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών δεν είχαν κρίσιμη μάζα συναλλακτικής δραστηριότητας, τουλάχιστον σε βαθμό που θα έπειθε πως επανήλθε η ανοδική διάθεση.

Αντιθέτως, τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να εκληφθούν και ως σήμα πώλησης, όπως θα συνέβαινε αν σε έντονα ανοδικές κινήσεις βλέπαμε πτωτικές συνεδριάσεις με μικρό τζίρο. Πάνω από 1430 μονάδες θα καλυτερεύσουν τα πράγματα, με μια ευκταία βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας».

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του MSCI.

Χωρίς αλλαγές ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (MSCI Greece Standard), ο οποίος απαρτίζεται από τις εξής 9 μετοχές: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Metlen και Jumbo. Από τον MSCI Small Cap αναμένεται να αποχωρήσει η Ελλάκτωρ.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.403,88 (+0,45%) και 1.390,58 μονάδων (-0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.401,58 μονάδες (+0,28%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,5 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔΧΑ σημείωσε απώλειες 0,16%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-2,05%), Εθνική (-1,59%), Πειραιώς (-1,13%), HelleniQ Energy (-1,84%), Autohellas (-1,37%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Aegean Airlines (+1,43%), Coca Cola (+1,93%), Cenergy (+1,94%), TITC (+1,48%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,82%), ΟΠΑΠ (+3,27%), ΟΤΕ (+1,33%), Jumbo (+1,90%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι μετοχές των Attica Bank (+4,07%), Performance (+1,89%) και ΕΚΤΕΡ (+1,54%).