Να ξαναβρεί κλεισίματα υψηλότερα των 1.700 μονάδων επιχείρησε και πέτυχε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, εν μέσω ιδιαίτερα επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος.
Ήταν μία συνεδρίαση – προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ των διεθνών πιέσεων και της όποιας προσπάθειας αντίδρασης, με σημαντικές βοήθειες και σήμερα, από τον τίτλο του ΟΤΕ, αλλά και από τη μετοχή της Coca Cola, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Βοήθειες στους βασικούς δείκτες του ΧΑ, στο δεύτερο μισό των συναλλαγών και από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές.
Μέτρια η ροή εντολών, ενδεικτική της αναμονής για την πλειονότητα των επενδυτών.
Βέβαια, με την αβεβαιότητα και τους λόγους της πρόσφατης διόρθωσης να μην έχουν εκλείψει, η πορεία της αγοράς προς τα προηγούμενα υψηλά, δεν θα είναι εύκολη. Ουδείς άλλωστε ξεχνά ότι το ΧΑ βρίσκεται σε υψηλά 14,5 ετών, καθιστώντας δύσκολες τις πρωτοβουλίες, ειδικά σε χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Σε πτωτικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, εν όψει των βραδινών επίσημων ανακοινώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ, για τους καθολικούς ανταποδοτικούς δασμούς των ΗΠΑ και της στάσης που θα τηρήσει η Κομισιόν.
Από την άλλη, τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE Russell περιμένει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την ερχόμενη Τρίτη, 8 Απριλίου, όπου αναμένεται να δοθεί το χρονικό πλαίσιο για την πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές. Οιωνό θετικών εξελίξεων αποτελεί η πρόσφατη απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s, τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης που δεν είχε δώσει στην Ελλάδα το investment grade.
Συνεχίζονται, παράλληλα, οι δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τη Motor Oil να έχει σειρά μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ. Πριν την έναρξη των συναλλαγών, η Trade Estates παρουσίασε τις επιδόσεις της, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση κερδοφορίας και εσόδων το 2024.
Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο πλέον είναι το αν θα επιστρέψει στο ΧΑ η ανοδική διάθεση που επέδειξε μέχρι πρόσφατα το ελληνικό χρηματιστήριο, ή αν οι συνθήκες αλλάζουν πλέον και θα οδηγήσουν τους επενδυτές και ειδικά τους ξένους διαχειριστές, σε πιο επιφυλακτικές κινήσεις, με φόντο την αυξημένη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την κατάσταση διεθνώς, την τρέχουσα περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική έδωσε η Fitch. Ένα σκαλί παρακάτω Πειραιώς και Alpha Bank, αλλά με θετικές προοπτικές. Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης αθέτησης εκδότη (IDR) της Eurobank και της Εθνικής κατά μία βαθμίδα σε "BBB-"/Stable, από "BB+"/Positive και εκείνες της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε "'BB+/Positive, από "BB"/Positive.
Από την άλλη, δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, διενέργησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,03%, υποχωρώντας αισθητά από το 2,37% της περασμένης αντίστοιχης έκδοσης (29 Ιανουαρίου). Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 957 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,91 φορές.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.690,65 (-0,45%) και 1.710,47 μονάδων (+0,71%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.708,89 μονάδες (+0,62%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 134 εκατ., από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Aegean Airlines (-2,40%), Viohalco (-1,36%), Lamda Development (-1,04%) και Ελλάκτωρ (-1,45%)
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+3,92%), Coca Cola (+1,25%), ΕΛΧΑ (+1,41%) και ΟΤΕ (+2,09%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Frigoglass (+10%), AVE (+9,27%), ΑΔΜΗΕ (+2,47% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και ΕΧΑΕ (+2,21%).
Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των ομολογιών της «ΓΕΚΤΕΡΝΑ», όπως και η διαπραγμάτευση των μετοχών της «ΤΕΝΕΡΓ», ενώ οι μετοχές της εταιρείας «TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.» (-1,59%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,03 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).