Να ξαναβρεί κλεισίματα υψηλότερα των 1.700 μονάδων επιχείρησε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, όμως η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε χαμηλότερα από το πρώτο ζητούμενο και το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τη σημαντική υποχώρηση των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση, η σχετική ομαλοποίηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, επανέφερε τους αγοραστές και στο ΧΑ.
Άλλωστε, κοινή εκτίμηση είναι πως αρκετά «ισχυρά χέρια» τοποθετήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση από χαμηλότερες τιμές, κάτι που αποτυπώθηκε και στα σημαντικά «πακέτα» που πραγματοποιήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές και τα γνωστά -συγκεκριμένα 4-5 blue chips – «σηματωρούς».
Βέβαια, με την αβεβαιότητα και τους λόγους της χθεσινής διόρθωσης να μην έχουν εκλείψει, η πορεία της αγοράς προς τα προηγούμενα υψηλά, δεν θα είναι εύκολη, κάτι που φάνηκε και σήμερα από την αισθητή υποχώρηση του ΓΔΧΑ από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Ουδείς άλλωστε ξεχνά ότι το ΧΑ βρίσκεται σε υψηλά 14,5 ετών, καθιστώντας δύσκολες τις πρωτοβουλίες ειδικά σε χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Ωστόσο, η νευρικότητα παραμένει καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς, με την 2α Απριλίου να αποτελεί ημερομηνία – ορόσημο.
Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο πλέον είναι το αν η χτεσινή διόρθωση θα τροφοδοτήσει εκ νέου την επιθετική τάση που έδειξε η αγορά της Αθήνας στο πρώτο τρίμηνο, ή αν οι συνθήκες αλλάζουν πλέον και θα οδηγήσουν τους επενδυτές και ειδικά τους ξένους διαχειριστές, σε πιο επιφυλακτικές κινήσεις, με φόντο την αυξημένη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την κατάσταση διεθνώς την τρέχουσα περίοδο, λόγω των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ.
Αναμφίβολα, τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά «έτρεξε» με βασικό καταλύτη την προσδοκώμενη αναβάθμισή της σε ανεπτυγμένη, από τον FTSE Russell, στις 8 Απριλίου (ο οίκος έχει εντάξει το ΧΑ σε «watch list» από τον Σεπτέμβριο του 2024) και η τελευταία ανοδική κίνηση ήταν αποτέλεσμα εισροών - αγορών κυρίως από ξένα funds και πολύ λιγότερο εγχώριων διαχειριστών, θεσμικών αμοιβαίων κ.λπ.
Άρα οι ξένοι είναι αυτοί που και στην παρούσα φάση συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, ιδιαίτερα αν συνεχίσουν να εκτιμούν ότι έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία.
Ήπια επιτάχυνση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ανήλθε σε 3,1% έναντι 3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8%.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ των εκθέσεων με νέες, υψηλότερες τιμές – στόχους από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οίκους.
Στα 51 ευρώ ανεβάζει τον πήχη η Eurobank Equities για τη Metlen, από 48 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή - στόχος. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή, η οποία αποτελεί «top pick» για την χρηματιστηριακή, με σημαντικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο Capital Markets Day στις 28 Απριλίου, πριν από την προγραμματισμένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις αρχές του γ’ τριμήνου του 2025.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει και μπαίνουν στο ραντάρ των επενδυτών που ακολουθούν τις ανεπτυγμένες αγορές, τη στιγμή που μέχρι πρόσφατα και μετά την κρίση χρέους ήταν ένα trade που αφορούσε τα χαρτοφυλάκια που κοιτούσαν τις αναδυόμενες αγορές», παρατηρεί η UBS επιβεβαιώνοντας τη θετική της στάση για τον κλάδο.
Η DBRS ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά δύο βαθμίδες σε «ΒΒΒ», από «ΒΒ high», με την τάση να αλλάζει σε «σταθερή», από «θετική».
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 6,5, από 6,2 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση «buy» και επισημαίνει ότι η τράπεζα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της από το ταμπλό.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Σαράντης στα 15,5, από 15,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, διατηρώντας σύσταση «buy». Η ΑΧΕ, μετά και το νέο guidance της εταιρείας, αναμένει καθαρά κέρδη 54,5 εκατ. ευρώ φέτος, 61 εκατ. ευρώ το 2026 και 68,2 εκατ. το 2027.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.709,88 μονάδες (+1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.698,34 μονάδες (+0,78%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 151 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με απώλειες μόνο οι AKTR (-0,58%), Viohalco (-0,17%), Coca Cola (-1,28%), Lamda Development (-0,45%), Cenergy (-0,97%), TITC (-0,35%)
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Baank (+2,23%), Eurobank (+1,34%), Πειραιώς (+2,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,35%), ΔΑΑ (+1,74%), Ελλάκτωρ (+1,60%), ΟΠΑΠ (+1,36%), ΟΤΕ (+1,93%), Motor Oil (+1,09%), OPTIMA (+3,13%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι ΟΛΠ (+12,66% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Performance (+7,38%) και ΑΔΜΗΕ (+4,30% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).
Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «ΦΑΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (-0,82%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.