Επιστροφή των αγοραστών, σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές υψηλότερα των 1.400 μονάδων, ενώ το +2,68% του τραπεζικού δείκτη, υποδηλώνει το κλάδο που πρωταγωνίστησε στην ανοδική κίνηση.
Με θετικά πρόσημα και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη (15.30), ενώ την Πέμπτη (11/4) συνεδριάζει η ΕΚΤ, για να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «η διόρθωση που προηγήθηκε ήταν αναμενόμενη και καλοδεχούμενη. Σε μια ανοδική αγορά οι διορθώσεις συνήθως έρχονται έντονα και γρήγορα και οι άνοδοι είναι πιο αργές και επιφυλακτικές στη συνέχεια.
Ωστόσο εκτιμάται πως οι εξελίξεις στο μέτωπο των εξαγορών, τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και οι διανομές μερισμάτων, περιορίζουν την πιθανότητα σημαντικών περαιτέρω απωλειών για πολλούς τίτλους. Επίσης, η αναμενόμενη αναβάθμιση του Χ.Α. στο καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών, θα αυξήσει περαιτέρω την ζήτηση για τα ελληνικά assets, ενώ σημαντικός καταλύτης παραμένει η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ».
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του χρηματιστηρίου εκτιμά ότι εντός του τρέχοντος έτους ένα οίκος θα εντάξει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στη λίστα παρακολούθησης (watching list). Θα ακολουθήσει ένα διάστημα που μπορεί να φθάσει έως και τους 24 μήνες για να ανακοινωθεί και τυπικά η μετάταξη από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.
Βραχυπρόθεσμα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, το θετικό σενάριο θα αρχίσει να ξετυλίγεται αν ο γενικός δείκτης επιστρέψει με κλεισίματα, υψηλότερα των 1.403 – 1.410 μονάδων. Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Ιδανικά, δικαιολογείται μια επιστροφή τουλάχιστον στις 1.425 μονάδες, όπου θα αξιολογηθούν οι διαθέσεις των αγοραστών.
Επιστροφή της κινητικότητας και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και μένει να φανούν οι τίτλοι που θα συνδυάσουν ικανοποιητικές συναλλαγές, με κίνηση προς υψηλότερες αποτιμήσεις.
Την έξοδό της στις αγορές το αμέσως προσεχές διάστημα, προετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα έδωσε mandate σε BofA, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και UBS, ως αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων στους επενδυτές από σήμερα. Θα ακολουθήσει η έκδοση εξαετούς ομολόγου, που θα μπορεί να ανακληθεί με το πέρας της πενταετίας (6NC5), αναλόγως με τις συνθήκες στις αγορές.
Με τιμή-στόχο στα 8,3 ευρώ και σύσταση "neutral" ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η NBG Sec. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η μετοχή είναι ένας καλός τρόπος για να ποντάρει κανείς στον ελληνικό τουρισμό, καθώς αναμένεται μέση ετήσια άνοδος της τουριστικής κίνησης κατά 2,8% έως το 2046. Η εικόνα των κερδών του ΔΑΑ είναι αδύναμη, με αναμενόμενη πτώση των καθαρών κερδών κατά ένα μέσο 11,2% έως το 2026 λόγω αύξησης των δαπανών για τη στήριξη της υψηλότερης ταξιδιωτικής κίνησης.
Η Pantelakis Sec. αυξάνει την τιμή - στόχο για την Optima Bank στα 11 ευρώ, από 10 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση overweight. Προβλέπει: Καλύτερη απόδοση στον τραπεζικό τομέα έναντι των συστημικών τραπεζών, χάρη στο ισχυρότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM, την ευέλικτη δομή κόστους και το χαμηλό κόστος προβλέψεων.
Καλύτερες προοπτικές κερδών σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, καθώς η Optima έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενόψει της εξομάλυνσης των επιτοκίων. Πλεονάζοντα κεφάλαια και επιλογές για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερες πληρωμές στους μετόχους.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό βηματισμό, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.403,7 μονάδες (+1,46%), για να κλείσει στις 1.401,35 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,29%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 114 εκατ., από τα οποία τα 17,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες έκλεισαν μόνο οι Coca Cola (-0,57%), Motor Oil (-0,66%), Autohellas (-0,29%), ΟΠΑΠ (-0,43%) και ΟΤΕ (-0,43%).
Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (+4,28%), Εθνική (+2,39%), Πειραιώς (+2,93%), Viohalco (+2,50%), ΔΕΗ (+4,76%), Ελλάκτωρ (+2,22%), HelleniQ Energy (+2,09%), Quest (+2,20%) και ΕΛΧΑ (+3,30%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Έλαστρον (+7,56%), Κρι Κρι (+6,42%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,74%) και Άβαξ (+5,97%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima Bank (+4,66%).