Χρηματιστήριο Αθηνών: Πολλά κεφάλαια, λίγοι κωδικοί
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πολλά κεφάλαια, λίγοι κωδικοί

«Οι αγορές ανεβαίνουν με χρήματα και πέφτουν με χαρτιά» λέει ένα αρχαίο χρηματιστηριακό τσιτάτο και στην παρούσα φάση θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, τουλάχιστον για την ελληνική αγορά.

Η χρονιά δεν έχει πάει άσχημα ως τώρα τηρουμένων των συνθηκών και η αγορά έχει δοκιμάσει τις αντοχές της με εγχειρήματα διαθέσεων μετοχών άκρως απαιτητικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Οι νέες εισαγωγές μετοχών και ομολόγων έχουν αντλήσει από την αγορά 1,16 δισ. ευρώ, οι δύο πωλήσεις τραπεζικών μετοχικών πακέτων από το ΤΧΣ ξεπέρασαν τα 2,04 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις πακέτων από τους υφιστάμενους μετόχους σε Jumbo, Metlen, Austriancard και ΚΡΙ-ΚΡΙ έχουν «απορροφήσει» περί τα 390 εκατ. ευρώ. Το όλον αθροίζει στα 3,59 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι καθαρές εισροές από ξένους επενδυτές που έχουν σημειωθεί στο ΧΑ ως το τέλος Αυγούστου είναι 360 εκατ. ευρώ, τα μερίσματα που έχουν εισπράξει οι μέτοχοι μειοψηφίας είναι 2 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα που πήραν οι μειοψηφούντες μέτοχοι από τις Δημόσιες Προτάσεις των E-ΝΕΤ και Entersoft εκτιμάται ότι είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Επομένως, μεγάλο μέρος από την υπάρχουσα ρευστότητα του συστήματος ανακυκλώνεται σε μετοχές χωρίς να ενισχύεται με φρέσκο χρήμα.

Το ισοζύγιο εισροών - εκροών φέτος είναι βαθιά ελλειμματικό, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Με μόνη εξαίρεση την πρόσφατη διάθεση μετοχών του ΚΡΙ - ΚΡΙ όλες οι υπόλοιπες προσφορές μετοχών είναι κάτω από τις αρχικές τιμές πώλησης. Για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή αυτό ίσως να μην αποτελεί θέμα, ωστόσο λειτουργεί ανασταλτικά σε όσους επιθυμούν να πάρουν ρευστότητα για να ακολουθήσουν άλλα εγχειρήματα διάθεσης μετοχών. Τα οποία στην παρούσα φάση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

Τα πιο άμεσα εγχειρήματα προσφορών που έρχονται - ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο - αφορούν τις Τράπεζα Αττικής, Cenergy και την Τράπεζα Κύπρου. Ως το τέλος του έτους αναμένονται μία ή δύο δημόσιες εγγραφές νέων εταιριών, ενώ υπάρχουν σκέψεις για δύο νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Τα δυνητικά κεφάλαια προς άντληση όλων αυτών των κινήσεων ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα υπάρχει η σημαντική ρευστότητα της μειοψηφίας των μετοχών της ΤΕΡΝΑ εφόσον ολοκληρωθεί η Δημόσια Πρόταση με ορίζοντα, ωστόσο, προς το τέλος του έτους. 

Αν το περιβάλλον στο εξωτερικό δεν είχε αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και των εκλογών στις ΗΠΑ σε ένα μήνα από σήμερα πιθανόν η έκβαση όλων αυτών των κινήσεων θα τύχαινε μεγαλύτερης υποστήριξης από τους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα νούμερα της συμμετοχής του πρόσφατου placement της Εθνικής Τράπεζας: Οι εγχώριοι κωδικοί (3.630) είναι ακριβώς οι μισοί από αυτούς που αιτήθηκαν μετοχές στην πρώτη διάθεση μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ και 34% λιγότεροι από όσους αιτήθηκαν να αγοράσουν μετοχές στη δημόσια προσφορά των μετοχών της Τρ. Πειραιώς. Και αυτό είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη και ένα καμπανάκι σε όσους πιστεύουν ότι οι δυνατότητες της Αγοράς είναι απεριόριστες.