Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις έλαβαν χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί, που του έχει αποφέρει αθροιστικά κέρδη +6,73% και τον έχει οδηγήσει σε νέα υψηλά 13 ετών.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή διόρθωση δεν αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους αναλυτές, καθώς είχε προηγηθεί η χθεσινή σημαντική υποχώρηση του δείκτη από τα υψηλά ημέρας και το κλείσιμό του με οριακά κέρδη, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ήταν «φορτωμένη» με σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, ενώ αρκετοί δείκτες και μετοχές βρέθηκαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε η διόρθωση ήταν θέμα χρόνου και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλοδεχούμενη, ώστε να φορτιστούν ξανά με ρευστότητα οι ενεργοί κωδικοί.
Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, κάτι που θα αυξήσει τους υφιστάμενους προβληματισμούς στις μετοχικές αγορές.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, «η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου από τη Standard and Poor’s, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, τα κυοφορούμενα deals, τα αποτελέσματα των εισηγμένων, καθώς και η τεράστια ζήτηση στις εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων, λειτουργούν ευεργετικά για το χρηματιστήριο και εμποδίζουν μία βίαιη διόρθωση, σε περίπτωση που οι traders αποφασίσουν να κινηθούν με πιο επιθετικό ''profit taking''».
«Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, η ζώνη του 1.420 προσφέρει στηρίξεις, ενώ τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε την ελληνική αγορά με τις ξένες, μιας και σε μικροπεριόδους είναι δεδομένο ότι θα έχουν διαφορετική κίνηση.
Πρώτον η ελληνική αγορά και μακροοικονομικά, αλλά και τεχνικά, είναι σε μία άλλη φάση και δεύτερον η ελληνική αγορά είναι ‘ρηχή’ με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ξένοι να κινούνται πιο γρήγορα και σαν πωλητές και σαν αγοραστές. Ιδανικά θα θέλαμε το κλείσιμο της εβδομάδας να μας βρει πάνω από τις 1.437 μονάδες για να έχουμε ακόμα καλύτερες πιθανότητες συνέχισης της κίνησης» τονίζει έμπειρος αναλυτής.
Εν τω μεταξύ, τις διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία με ξένο επενδυτή επιβεβαίωσε σήμερα η Epsilon Net. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εισηγμένης, οι μετοχές της τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Από την άλλη, το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εξετάζει η Mytilineos.
Η Citi διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της Mytilineos με τιμή στόχο τα 46 ευρώ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν λαβή στους αναλυτές για να αναθεωρήσουν ανοδικά τα κέρδη του Ομίλου δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας και των βελτιωμένων προοπτικών για τον τομέα του μετάλλου. Για φέτος, η Citi προβλέπει έσοδα της τάξεως του 5,39 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 686 εκατ. ευρώ.
Ενισχύει τις θετικές προοπτικές το ισχυρό Q1, λέει η NBG. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «outperform» με τιμή-στόχο τα 50 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos. Αναμένει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων, των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή κατά 13%, 9% και 8% αντίστοιχα έως το 2026.
«Η βελτίωση του συνόλου των βασικών μεγεθών του τραπεζικού τομέα είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλό ακόμη επίπεδο, σε συνδυασμό με τα αυξημένα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ενδέχεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων», επισημαίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.434,89 μονάδες (-0,95%), να κλείσει στις 1.435,19 μονάδες (-0,93%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 143 εκατ., από τα οποία τα 44,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Viohalco (-3,14%), Motor Oil (-2,49%), Ελλάκτωρ (-2,12%), ΕΛΧΑ (-2,36%) και Σαράντης (-2,53%).
Αντίθετα, με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι Alpha Bank (+0,25%) και Jumbo (+0,56%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι CNLCAP (+13,67%), Space (+4,47%), Foodlink (+4,08%), ΕΚΤΕΡ (+4,47%) και Performance (+3,67%).