Χρηματιστήριο Αθηνών: «Sell off» έφερε ο πόλεμος στο Ισραήλ
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Sell off» έφερε ο πόλεμος στο Ισραήλ

Η εβδομάδα ξεκίνησε με νέα εστία γεωπολιτικής έντασης, η οποία ήδη άρχισε να επηρεάζει τις ενεργειακές τιμές και δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορες τις αγορές μετοχών, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό χρηματιστήριο. Σίγουρα δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, αν και δεν αποκλείεται η επίπτωση στις αγορές να είναι βραχυπρόθεσμη, ανάλογα φυσικά και με το αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.  

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση επηρεάστηκε σημαντικά και οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1.105,15 μονάδες (-2,8%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 1.111,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,26%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 205 εκατ., από τα οποία τα 103,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Να σημειωθεί ότι μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής, πέρασε «πακέτο» της Eurobank, ήτοι 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές, στην τιμή των €1,80 ανά μετοχή, έναντι συνολικού τιμήματος €93,745 εκατ. Μετά την πλήρη διάθεση των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην Eurobank, η τράπεζα δεν θα υπόκειται πλέον στον νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ που προβλέπονται στον εν λόγω νόμο και η Eurobank γίνεται η πρώτη συστημική τράπεζα, χωρίς συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, η οποία λόγω του «πακέτου» της Eurobank συνοδεύτηκε και από σημαντική αύξηση του τζίρου, αξίζει να σημειωθεί η κακή εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η απόλυτη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Εξαιρετικά ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας, ότι η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεφεύγει αρκετά από το πλαίσιο μιας απλής διόρθωσης και λαμβάνει συστημικό χαρακτήρα, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις, ήλθαν να «κουμπώσουν» με το εγχώριο επιφυλακτικό επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας το ελληνικό χρηματιστήριο σε ανατροφοδοτούμενη πτώση.

Επίσης, υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας σε αυτή τη συγκυρία λόγω του πιθανού placement της Εθνικής, αλλά και της αύξησης κεφαλαίου της Intralot, ενώ ακόμη και το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ίσως να μη δώσει μέρισμα, για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια, επέδρασε αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Σε νέα χαμηλά 5μηνου ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές ο ΓΔ με εύλογο το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να διευρυνθεί η διόρθωση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που σε πρώτη φάση δείχνουν να ευνοούν όσους διατηρούν θέσεις «short».

Από την άλλη, την κάλυψη της Mytilineos ξεκινά η Euroxx Securities, εκδίδοντας σύσταση «overweight» και τιμή-στόχο στα 48 ευρώ ανά μετοχή, επισημαίνοντας ότι «μέσω της καθετοποίησης από τα μέταλλα έως την παραγωγή και προσφορά ενέργειας, η Mytilineos έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που καθιστά τις δραστηριότητές της «άτρωτες», επιτρέποντας συνέργειες μεταξύ των τμημάτων για τον μετριασμό των κινδύνων και τη δημιουργία ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη, παρά το ασταθές κλίμα».

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές μόνο η μετοχή της Σαράντης (+0,41%).

Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Cenergy (-6,34%), Aegean Airlines (-4,70%), Viohalco (-5,44%), Quest (-4,18%), TITC (-3,31%), Ελλάκτωρα (-4,30%), Alpha Bank (-3,81%), Eurobank (-2,47%), Πειραιώς (-2,55%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,45%), Lamda Development (-2,35%), Motor Oil (-2,31%), Jumbo (-2,32%),ΟΤΕ (-2,86%) και ΕΛΧΑ (-3,66%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους λίγους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι Δομική Κρήτης (+3,58%), Βιοτέρ (+3%) και Έλαστρον (+0,88%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Optima Bank (-0,43%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.