Περιορισμένες μεταβολές και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, παρουσίασε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το πρώτο κομμάτι των συναλλαγών, μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, όμως στην πορεία της συνεδρίασης οι πωλητές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.380 μονάδων, για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.395,84 (+0,14%) και 1.378,93 μονάδων (-1,07%) και έκλεισε στις 1.383,69 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,73%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 127,5 εκατ., από τα οποία τα 13,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Μετά τη χθεσινή απώλεια των 1.400 μονάδων και τη σημερινή παραμονή του γενικού δείκτη χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση και αν υπάρχουν δυνάμεις και διάθεση από πλευράς αγοραστών, να επαναφέρουν την αγορά σε θετικό momentum, ή θα ακολουθήσει περαιτέρω διόρθωση, μέχρι οι αποτιμήσεις να θεωρηθούν σημαντικά ελκυστικές.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «μετά τα placements και τα rebalancing στους δείκτες, η αγορά εύλογα ξέμεινε από βραχυπρόθεσμους θετικούς καταλύτες, πλην των αποτελεσμάτων που συνεχίζουν να ανακοινώνονται και μάλιστα να είναι ικανοποιητικά. Άλλωστε, σε μια αγορά με σημαντικά κέρδη όπως είναι η ελληνική, μια διόρθωση, επαναφορτίζει το σύστημα με ρευστότητα, ενώ δίνει την ευκαιρία σε καινούριους κωδικούς, που δεν συμμετείχαν έως τώρα, να μπουν στο παιχνίδι».
Σημειωτέον, ο τραπεζικός δείκτης έχει σαν σημείο όπου αναμένεται ανοδική αντίδραση την περιοχή των 1.150 μονάδων, που δοκίμασε σήμερα, ενώ μια ενδεχόμενη αντίδραση με κατοχύρωση των 1.240 μονάδων θα βελτίωνε αισθητά την εικόνα.
Όλα τα παραπάνω δεν ανατρέπουν τις θετικές προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί η διόρθωση μέχρι να υπάρξουν νέα που θα επαναφέρουν την ανοδική κατεύθυνση. Επίσης, περαιτέρω διόρθωση στις διεθνείς αγορές, θα μπορούσε να επιδεινώσει το κλίμα και στο Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αφενός η πρόσφατη πτώση δεν έχει πάρει διαστάσεις που να φοβίζει την αγορά, αλλά δημιουργεί πιο ελκυστικές αποτιμήσεις, για να δώσει το έναυσμα για την εισροή νέων κεφαλαίων.
Πιο μετρημένη ανάπτυξη προβλέπει η Eurobank Equities για τον ΟΠΑΠ, αν και χαρακτηρίζει τη μετοχή ως «ασφαλή άσο», επαναλαμβάνοντας την τιμή-στόχο στα 17,9 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει σύσταση «αγοράς».
Από την άλλη, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,75%, από 3,83%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 996 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,59 φορές.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank (+0,65%), Aegean Airlines (+1,92%), Autohellas (+0,30%), Cenergy (+0,14%) και ΕΛΧΑ (+1,27%).
Αντίθετα, με τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (-1,27%), Πειραιώς (-1,27%), Ελλάκτωρ (-1,21%), ΕΥΔΑΠ (-1,90%), ΟΠΑΠ (-1,16%), Quest (-1,39%), Motor Oil (-2,17%), Jumbo (-1,65%), Mytilineos (-1,27%), TITC (-1,15%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Q&R (+13,71%), Frigoglass (+8,28%), Centric (+6,31%), Optima Bank (+3,54% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).