Ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας μετά τον Οκτώβριο του 2009 που η μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε το φράγμα των 100 δισ. ευρώ. Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης υποστήριξε τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών η οποία διαμορφώθηκε στα 163 εκατ. ευρώ (120 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2023) φορτισμένη και από τις αναδιαρθρώσεις του MSCI και τη διάθεση μειοψηφικών πακέτων μετοχών από Jumbo, Metlen, Austriancard κλπ.
Οι ξένοι επενδυτές είναι καθαροί πωλητές στον μήνα με εκροές 243,4 εκατ. ευρώ ωστόσο επισημαίνεται ότι οι διαθέσεις ποσοστών φαίνεται να προήλθαν από ελεγχόμενες ή συνδεδεμένες εταιρίες των βασικών μετόχων με έδρα εκτός Ελλάδος. Στη γεωγραφική κατανομή των πωλητών η βασική εκροή προέρχεται από την Κύπρο (253,85 εκατ. ευρώ) γεγονός που ενισχύει αυτή την υπόθεση.
Σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές εταιρίες του εξωτερικού (Αμοιβαία, Τράπεζες, Επενδυτικά κεφάλαια κλπ) η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά αφού οι ξένοι εμφανίζονται καθαροί αγοραστές με 115 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 102 εκατ. ευρώ αφορούν μετοχές του FSTE-25. Στο πεντάμηνο η συνολική εικόνα εισροών των αλλοδαπών επενδυτών παρά τις εκροές του Μαΐου παραμένει θετική κατά 494 εκατ. ευρώ.
Αναμενόμενα οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές ανεβαίνοντας στο 68,7% από 58,7% τον Απρίλιο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2015. Η συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση των εταιριών του ΧΑ διατηρήθηκε στο 66,24% συμπληρώνοντας 20 μήνες παραμονής πάνω από το όριο των 2/3 της αγοράς. Στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ο Μάιος είχε εισροές 16,0 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις εισροές στο πεντάμηνο στα 40 εκατ. ευρώ.
Η κινητικότητα των ενεργών κωδικών βελτιώθηκε χωρίς να πιάσει υψηλά επίπεδα φθάνοντας τους 28.380 κωδικούς εκ των οποίων οι 828 προέρχονται από το εξωτερικό. Το 2024 εμφανίζεται μεγαλύτερη συμμετοχή σε μηνιαία βάση καθώς ο μέσος όρος των πέντε μηνών (26.831 κωδικοί) εμφανίζει βελτίωση έναντι του 2023 (24.840 κωδικοί).
Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι κάθε μήνα πλέον παρατηρείται συστηματική παραγωγή σε νέους κωδικούς, ήδη η χρονιά τρέχει με 16.162 νέους κωδικούς όταν πέρυσι στο δωδεκάμηνο είχαν ανοίξει 25.090 νέες μερίδες.
Ο ρυθμός είναι ο καλύτερος από τις αρχές του 2007 ενώ για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους οι κωδικοί που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα είναι όσοι είχαν ανοίξει σε ολόκληρο το 2021. Στην αύξηση της κινητικότητας των κωδικών εκτός από την άνοδο των τιμών και του ενδιαφέροντος για το ΧΑ έχει συμβάλει και η μερισματική πολιτική των εισηγμένων που καθιστά ανταγωνιστική την απόδοση πολλών εταιριών έναντι των καταθέσεων καθώς και οι νέες εκδόσεις εταιριών (ΔΑΑ, Noval) που εισήλθαν στην ΧΑ.
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές εμφανίζονται μειωμένες (105,2 εκατ. ευρώ) ωστόσο υπάρχουν γεγονότα μέσα στο μήνα που θα βελτιώσουν τους μέσους όρους. Οι αναδιαρθρώσεις των Stoxx (προσθήκη ΔΑΑ), FTSE Russel (προσθήκη Optima, Orilina, και FTSE (προσθήκη ΔΑΑ) καθώς και οι αποκοπές μερισμάτων ύψους 700 εκατ. ευρώ ως το τέλος του μήνα αναμένεται να κρατήσουν ακμαίο το ενδιαφέρον και να ενισχύσουν με ρευστότητα τα χαρτοφυλάκια.