Συνεδρίαση ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο, λόγω υπεραπόδοσης των προηγούμενων ημερών, να δέχεται τις περισσότερες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.
Υπενθυμίζεται, ότι το Χ.Α. ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ήταν επόμενο να αυξηθεί το δέλεαρ «περάσματος από το ταμείο», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, απόλυτα ελεγχόμενη, διόρθωση, δεν άλλαξε τη θετική τεχνική εικόνα της εγχώριας αγοράς.
Οι αισιόδοξοι βλέπουν περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείουν και θετικό ξεκίνημα για το 2025, με ώθηση κυρίως από μετοχές που έχουν μείνει πίσω και παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτα περιθώρια ανόδου, ιδιαίτερα αν στην ανοδική κίνηση συμπλεύσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα θετικά μηνύματα έρχονται και από την αγορά ομολόγων, κλίμα ενδεικτικό της επενδυτικής προτίμησης για το ελληνικό χρέος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η απόδοση της 10ετούς αναφοράς, εξισώθηκε με εκείνη του γαλλικού, πράγμα που δικαιολογείται υπό τη συνδυασμένη μετάφραση της απαξίωσης του γαλλικού (ελέω γαλλικού πολιτικού ζητήματος) και του αυξημένου ενδιαφέροντος για το δικό μας, υπό το πρίσμα της μειωτικής τάσης επιτοκίων της ΕΚΤ.
Και φυσικά, η (εκ νέου) αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον Scope Ratings, αλλά και η συνοδευτική έκθεση, σημαίνουν πολλά για την εικόνα της Ελλάδος στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Με τις τραπεζικές μετοχές να «χωνεύουν» τις υψηλότερες αποτιμήσεις, σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips, ενώ συνεχίζονται οι αυξομειώσεις, όσον αφορά το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Τάσεις σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα έδειξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,4% τον Νοέμβριο, όσο ακριβώς και τον Οκτώβριο. Στη σύγκριση Νοεμβρίου - Οκτωβρίου, ο δείκτης παρουσίασε νέα μείωση κατά 0,4%.
Τη διαγραφή από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών των μετοχών της εταιρείας Φιερατέξ - «Αφοί Ανεζουλάκη Α.Ε. Βαφεία - Πλεκτήρια», αποφάσισε η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α., καθώς τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, δεν έχει προβεί σε δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2024 και δεν υφίστανται προοπτικές ανάκαμψης και βελτίωσης της χρηματοοικονομικής θέσης της, που να επιτρέπουν την άρση της εν λόγω αναστολής.
Ως ημερομηνία αφαίρεσης των μετοχών της εταιρείας, από το σύστημα διαπραγμάτευσης του Χ.Α. ορίστηκε η Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024.
Την κάλυψη της Interlife, με σύσταση υπεραπόδοσης και τιμή - στόχο τα 6,4 ευρώ, ξεκίνησε η Piraeus Sec. Για το 2024 περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,66 ευρώ και μέρισμα 0,13 ευρώ.
Θετικά αξιολογεί τον Νοέμβριο ο όμιλος Jumbo (+1,68%), με τις πωλήσεις να στηρίζουν και να επιβεβαιώνουν την καλή πορεία του Οκτωβρίου. Ειδικότερα τον Νοέμβριο, ο όμιλος κατέγραψε συνολική αύξηση πωλήσεων κατά 7% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Η επίδοση αυτή διατήρησε τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων του ομίλου, κατά το 11μηνο 2024, σε +7% περίπου. Στο πλαίσιο αυτό, τα θετικά μηνύματα της αγοράς, τον Νοέμβριο όπως και τον Οκτώβριο, οδηγούν τη διοίκηση στη διατήρηση της εκτίμησης, ότι ο στόχος που είχε τεθεί για αύξηση των πωλήσεων κατά 4% για το 2024, είναι επιτεύξιμος. Σύμφωνα με την εταιρεία, το διεθνές αλλά και το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, έγινε ακόμη πιο σύνθετο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες.
Η διοίκηση του ομίλου αναστέλλει την απόφασή της για δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος. Μία πρώτη εκτίμηση για το 2025, θα ήταν πιο φερέγγυο να δοθεί μετά το πρώτο τετράμηνο όπου -ελπίζεται ότι- η κατάσταση θα καταστεί περισσότερο ερμηνεύσιμη.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.468,22 (+0,22%) και 1.459,06 μονάδων (-0,40%), και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1.458,81 μονάδες (-0,42%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 144,5 εκατ., από τα οποία τα 18,7 εκατ., αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες, οι Alpha Bank (-1,67%), Aegean Airlines (-1,67%), Πειραιώς (-2,02%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,39%), ΔΑΑ (-1,55%), HelleniQ Energy (-1,89%), ΕΛΧΑ (-1,76%), ΕΥΔΑΠ (-1,37%), Lamda Development (-1,93%), Autohellas (-1,52%), TITC (-1,65%).
Με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΔΕΗ (+1,26%) και Jumbo (+1,68%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι MED (+6,36%), Interlife (+4,28%), ACAG (+4,26%), Πετρόπουλος (+3,99%).