Η διόρθωση που έκανε την εμφάνιση της στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής λειτούργησε αποσυμφορητικά. Τα γρήγορα κέρδη από την αρχή του έτους, έχουν δελεάσει αρκετούς επενδυτές, με αποτέλεσμα να προβούν σε ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, επικρατεί περισσότερο η διάθεση της επανεπένδυσης των κερδών σε άλλους μετοχικούς τίτλους.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.068,12 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,63%
Intraday γράφημα του Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σε επίπεδο εβδομάδας, η αγορά έκλεισε με συνολική άνοδο της τάξης του +3,36% για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Εβδομαδιαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σε επίπεδο κυλιόμενου μηνός, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με άνοδο της τάξης του +10,84%
Μηνιαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών
Είναι φανερό πως το χρηματιστήριο βρίσκεται στα χέρια των αγοραστών. Ο μέσος όγκος συναλλαγών μέσα στον Φεβρουάριο είναι αυξημένος κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2023 και κατά 70% από τον μέσο όγκο συναλλαγών του 2022.
Παρ’ όλο λοιπόν που υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές - εξ ου και ο μεγάλος τζίρος -, οι αγοραστές αναγκάζονται να ανεβάζουν τα bids για να αποκτήσουν τον αριθμό των μετοχών που επιθυμούν. Έτσι ακόμα και στις μετοχές με μεγάλη διασπορά όπως είναι οι τράπεζες, οι αγοραστές έχουν οδηγήσει από την αρχή του χρόνου την Τράπεζα Πειραιώς στο +45% και στα 2,088 ευρώ, την Eurobank στο +30% και στα 1,367 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο +29% και στα 4,818 ευρώ και την Alpha Bank στο 28% και στα 1,285 ευρώ.
Είναι προφανές ότι οι κινήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών προεξοφλούν την ισχυροποίηση των λογιστικών καταστάσεων, μείωση του δείκτη χρέους που αναμένεται να φτάσει στο 162% του ΑΕΠ το 2023, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις θετικές επιπτώσεις από την εισροή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο τομέα της ενίσχυσης των επενδύσεων με τη μόχλευση τραπεζικών και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ωστόσο, τα γρήγορα κέρδη και η αισθητή απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, επιτρέπει ρευστοποιήσεις και διορθώσεις, αποθέρμανση και αναμονή. Η διατήρηση αυτών των επιπέδων επιτρέπει στους επενδυτές να κοιτούν προς τις 1.093, 1.100 και 1.164 μονάδες. Ενώ κάποια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ισορροπίας θα πρέπει να τους θορυβήσει αν και εφ’ όσον ο Γενικός Δείκτης βρεθεί κάτω από τις 1.014 και στις 980 μονάδες.
Εκείνο που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εξακολουθεί να έρχεται πρώτο σε μηνιαία απόδοση της τάξης του +10,84% ανάμεσα στις 18 χρηματιστηριακές αγορές που παρακολουθούμε, ακολουθούμενο από το Nasdaq 100 με +7,91% και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου με +6,58%, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα.
Αλλά και σε εβδομαδιαίο χρονικό ορίζοντα, η υποχώρηση από τα νέα υψηλά των 1.080,07 μονάδων δεν στάθηκε ικανή για να αφαιρέσει την πρώτη θέση και στις αποδόσεις της εβδομάδας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έρχεται πρώτο με άνοδο της τάξης του +3.36% με δεύτερο το Χρηματιστήριο του Μιλάνου με +1,13% και τρίτο το Χρηματιστήριο του Τόκυο με +0,59%. Οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν στον χρώμα του κόκκινου, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα.