Διολισθαίνει κάτω από τις 1.395 μονάδες (-0,55%) το Χρηματιστήριο Αθηνών υπό τον φόβο γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις, παρά το γεγονός πως στις διεθνείς αγορές η αντίδραση στα νέα δεδομένα μετά την επίθεση του Ιράν είναι ψύχραιμη. Στα highlights της συνεδρίασης ο αυξημένος τζίρος, οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές και στα blue chips.
Πειραιώς, Mytilineos, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Alpha Bank και ΟΠΑΠ οι μετοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ οι πιέσεις εντείνονται στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Την ίδια στιγμή αναλυτές κάνουν την αποτίμηση των νέων δεδομένων για τις αγορές.
Η Capital Economics αναφέρει πως το πετρέλαιο και οι αγορές ενέργειας είναι πιο ευάλωτα στην κρίση της Μέσης Ανατολής και στο ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως μια νέα και δυνητικά πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ αξιολογούν ως τον βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το σενάριο κλιμάκωσης της κατάστασης. «Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα περιπλέξει τις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και θα είχε αντίκτυπο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών».
Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με την Capital Economics είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν και τι θα κάνει η Κίνα σχετικά με τη διαμεσολάβησή της στο Ιράν. Όπως τονίζουν οι αναλυτές σε περίπτωση μιας αύξησης της τιμής του πετρελαίου κατά 10% τότε ο πληθωρισμός αυξάνεται περίπου κατά 0,1 - 0,2 μονάδες, επομένως το πρόσφατο ράλι της τιμής πρόκειται να προσθέσει επικινδυνότητα και αβεβαιότητα στις αγορές, έχοντας επιπτώσεις στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Μάλιστα η Capital Economics αναμένει η Fed να τηρήσει πιο προσεκτική στάση στο μέλλον σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων.
«Κόκκινος» συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
Την ίδια στιγμή σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκε το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες προκαλούν ήδη κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.
Η σύρραξη μεταξύ δύο βασικών «παικτών» της περιοχής και η απρόβλεπτη εξέλιξη των πραγμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ενώ καθιστούν έωλες τις προβλέψεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και της ελληνικής οικονομίας.
Πετρέλαιο, εμπόριο, μεταφορές δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστα σε περίπτωση όξυνσης της πολεμικής αντιπαράθεσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και επιμέρους το εμπορικό σκέλος το οποίο ήδη αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνονται οι πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» με βασικό στοιχείο στα εξεταζόμενα σενάρια το ενδεχόμενο κάμψης έως και μια ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ο πήχης της ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί για φέτος στο 2,5%, στόχος ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος όταν ήδη από πέρυσι καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Στο τραπέζι μπαίνει και η παράμετρος της αύξησης του δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που απαιτηθούν έκτακτα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λόγω αυξητικών τάσεων στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κομβικό στοιχείο αποτελεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το προσεχές διάστημα, αλλά και ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 (από 1,1% το 2023) και απαιτείται προσοχή.