Πλέον οι αγορές προεξοφλούν ότι τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν στη Fed περιθώριο να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό βεβαίως μένει να αποδειχτεί, όμως η ένταση της τελευταίας αντίδρασης ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Μολονότι ακόμη δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα, τα συμφραζόμενα συγκλίνουν πως η εμφατική άνοδος των αγορών, όλες τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι απλώς ένα «bear market rally», αλλά κάτι πιο ουσιαστικό.
Υπενθυμίζεται ότι όλα τα τελευταία χρόνια, παρά τους «αντίθετους ανέμους» που κατά εποχές εμφανίστηκαν και δεν ήταν λίγοι, οι αγορές επέδειξαν δυναμική και ανθεκτικότητα, όση ποτέ στο παρελθόν.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των αγορών και να προκαταλάβει τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, όλο και περισσότεροι από τους επενδυτικούς οίκους, φαίνεται να υιοθετούν το σενάριο της σταδιακής επιβράδυνσης στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η Goldman Sachs αναμένει σημαντική χαλάρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2023, καθώς θα μετριαστούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η άνοδος στις τιμές των ακινήτων και των μισθών θα επιβραδυνθεί. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει στο 2,9% έως τον Δεκέμβριο του 2023, από το 5,1% που βρίσκεται σήμερα.
Με αυτό το θετικό κλίμα, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, έστω και αν στην ανοδική κίνηση συμμετέχει μόνο ένα μικρό κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Συνάμα, τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των εταιρειών, όσες τουλάχιστον έχουν ανακοινώσει, δείχνουν ικανοποιητικά, πράγμα που υποστηρίζει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ η είσοδος της Τέρνα Ενεργειακής στον δείκτη MSCI Standard Greece αυξάνει, σύμφωνα με αναλυτές, τη βαρύτητα της χώρας.
Αν και ο τζίρος παραμένει στα αδύναμα επίπεδα των τελευταίων, πολλών, συνεδριάσεων, οι συγκρατημένα αισιόδοξοι δεν αποκλείουν την κίνηση – έκπληξη του γενικού δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, όμως η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 910 μονάδων, θα χρειαστεί την σταδιακή αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.
Ασφαλώς υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που υποστηρίζουν πως, «τα εταιρικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, καθώς επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα ενός μεγάλου μέρους των εισηγμένων στις συνεχόμενες κρίσεις και η προσαρμοστικότητα των διοικήσεων. Άλλωστε διανομές κερδών (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, επανεπένδυση μετοχών κ.λπ.) που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ενισχύουν την ανωτέρω προσέγγιση».
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και συνεκτιμώντας ότι στα τέλη του τρέχοντος μήνα, οι περισσότεροι από τους ξένους διαχειριστές κλείνουν βιβλία, δεν αποκλείεται μέρος από την ανακυκλούμενη ρευστότητα, να μετακυλιστεί από κερδοφόρες δεικτοβαρείς θέσεις, σε τίτλους που, θεωρητικά, έχουν μείνει πίσω.
Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης επέδειξε σημαντική διστακτικότητα στην περιοχή των 900 μονάδων και σήμερα το όποιο ενδιαφέρον συντηρήθηκε από τις κινήσεις επιμέρους τίτλων.
Η προσοχή και στην Παρασκευή, όπου λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην αγορά παραγώγων.
Εν τω μεταξύ, σε έκδοση εταιρικού ομολόγου MREL προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, “έδωσε mandate στις BofA Securities, Goldman Sachs, IMI Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS, ως αναδόχους για την επικείμενη έκδοση senior preferred ομολόγου”.
Σύμφωνα με την Beta Sec., «τα επίπεδα των 900 - 910 μονάδων έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο, εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς, για το γενικό δείκτη, έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών, σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.
Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου, όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο γενικός δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε η διόρθωση να έχει συνέχεια, αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του γενικού δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών».
«Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο μπορούν να κάνουν την διαφορά παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα, δεν χρειάζονται βιαστικές αποφάσεις, μιας και ο κίνδυνος για μία διόρθωση είναι μεγάλος», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
«Για τον ΓΔΧΑ, οι επόμενες ημέρες αποτελούν ένα ανοδικό στοίχημα, δεδομένου ότι η φετινή πορεία του ήταν αισθητά καλύτερη από εκείνη των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Δεν βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που ενισχύουμε τις θέσεις μας, αλλά το περιβάλλον και τα εγχώρια εταιρικά μεγέθη δικαιολογούν καλύτερες τιμές. Το εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις τοποθετείται μεταξύ των 950 και 850 μονάδων», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Leon Depolas Sec.
«Η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,4%, βοηθούμενη από τα κεφάλαια του RRF και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών. Θα επιβραδυνθεί σε 2,5% το 2023, πριν ανακάμψει στο 3,2% το 2024. Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024. Πάντως, λόγω του εκλογικού έτους 2023, η αναβάθμιση της χώρας είναι δύσκολο να συμβεί πριν το δεύτερο μισό του επόμενου έτους, το νωρίτερο» σύμφωνα με την UBS.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 643,32 (+0,28%) και 636,67 μονάδων (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 646,40 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.
Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μεταξύ 901,18 (+0,38%) και 895,19 μονάδων (-0,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 900,30 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.
Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+1,48%), ΠΕΙΡ (+3,43%), ΒΙΟ (+1,03%), ΔΕΗ (+3,01%), ΜΟΗ (+2,54%) και TITC (+1,37%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΕΕ (-1,66%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,23%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν ΕΠΣΙΛ (+5,26%, μετά την ανακοίνωση για στρατηγική συνεργασία με την Εθνική), αλλά και οι ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,37%), ΜΙΓ (+5,28%), ΓΚΜΕΖΖ (+5,23%), ΙΝΛΟΤ (+5%) και ΑΣΚΟ (+3,90%).
Καλή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών και μόλις 7 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.