Με κέρδη 10,26% ολοκληρώθηκε ο Οκτώβριος
Xρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη 10,26% ολοκληρώθηκε ο Οκτώβριος

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, συμπλήρωσε ο Dow Jones στην Wall Street και πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί για τον Dow από τις πέντε συναπτές εβδομάδες ανόδου που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2021. Ο βιομηχανικός δείκτης βαδίζει προς τον καλύτερο μήνα του, από τον Ιανουάριο του 1976.

Από την άλλη, «οι αξιωματούχοι της Fed θα διατηρήσουν την αποφασιστικά ‘γερακίσια’ στάση τους, θέτοντας τις βάσεις για την αύξηση επιτοκίων στο 5%, έως τον Μάρτιο του 2023, γεγονός που φαίνεται πιθανό να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση», δήλωσαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

«Η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος από 4,75% έως 5% τον Μάρτιο, 25 μονάδες βάσης περισσότερο από ότι αναμενόταν», σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η προσοχή των αγορών θα παραμείνει εστιασμένη σε τρεις ημερομηνίες και πιο συγκεκριμένα στις 1/11 – 2/11 (συνεδριάζει η Fed), 3/11 συνεδριάζει η BoE και 8/11 (ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές).

Εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ χτύπησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σκαρφαλώνοντας στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9% που ήταν το ετήσιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο.

Στο 9,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.

Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% στην ευρωζώνη και κατά 2,4% στο μπλοκ.

Στην περίπτωση του Χ.Α., δείχνουν να υπερτερούν στα σημεία οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει διόρθωση, έπειτα και από τη σημαντική άνοδο των αποτιμήσεων τον Οκτώβριο, αν σε αυτό συνηγορήσει η κίνηση των διεθνών αγορών.

Να σημειωθεί ότι ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε με μηνιαία κέρδη 10,26%, για τον ΓΔΧΑ.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, «η σαφέστατη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό, το δύσκολο για τη Wall Street, διάστημα ο  ΓΔΧΑ, μόνο θετικά μπορεί να μεταφρασθεί καθώς, εν αντιθέσει με πολλά περασμένα έτη υπερβολής και στρέβλωσης, φέτος συνεχίζει να είναι ο αμυντικότερο δείκτης όλων των υπολοίπων παγκοσμίως».

Αξίζει υπενθύμισης ότι τον Νοέμβριο τα ξένα funds κλείνουν τα βιβλία τους, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων, μόνο αισιόδοξες δεν είναι για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά για την Ευρωζώνη, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Συμπερασματικά, η προσοχή παραμένει στις κεντρικές τράπεζες, στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και στα στοιχεία πληθωρισμού που θα επηρεάζουν την τακτική βραχυπρόθεσμων παικτών, με προοπτική το «κλείσιμο των βιβλίων», για το 2022.

«Τα καλά νέα από την εταιρική κερδοφορία έχουν δημιουργήσει θεμελιώδεις αναστολές στους επενδυτές, καθώς η αίσθηση των φθηνών αποτιμήσεων επιβεβαιώνεται από την εικόνα της χρήσης και στο γ’ τρίμηνο. Ωστόσο το ενδιαφέρον στο Χ.Α. έχει περιοριστεί, ένδειξη περισσότερο αναμονής και λιγότερο κόπωσης, αφού η Αγορά εκτός από τα αποτελέσματα, αναμένει και νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών.

Κεντρικό γεγονός την εβδομάδα που ξεκίνησε είναι η συνεδρίαση της FED και η απόφαση για τα επιτόκια την Τετάρτη (20.30). Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση 75 μονάδων βάσης, ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η στάση που θα κρατήσει η κεντρική τράπεζα της Αμερικής στο προσεχές μέλλον.

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πληθωρισμού, ή είσοδο σε βαθιά ύφεση για την αμερικανική οικονομία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα αύξηση 75 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς (14 Δεκεμβρίου) και διατήρηση των συνθηκών πιστωτικής σύσφιξης. Παρόλα αυτά οι ενδείξεις κορύφωσης που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων, ενδεχομένως να υπαγορεύουν έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης, με μεγαλύτερα διαλλείματα ανάμεσα στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει επιτόκια της τάξεως του 5% για το α’ εξάμηνο του 2023, οποιαδήποτε ένδειξη προς έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης, θα ενισχύσει το ράλι των μετοχών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και το οποίο βρήκε πρόσφορο έδαφος στα ως τώρα συμπαθητικά δεδομένα της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου», σημειώνει η Beta Sec.

«Το κακό timing για την ελληνική οικονομία και παράλληλα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι γεγονός. Αυτό πάντως δεν αλλάζει τα δεδομένα ότι έχουμε μπει σε μία ρότα, μετά από χρόνια, βλέποντας πλέον αισιόδοξα το μέλλον, παρόλα τα προβλήματα που μας περιβάλλουν. Μένουν μόνο 2 μήνες για το κλείσιμο της χρονιάς, με την αγορά να αποδεικνύει πως κάτι έχει αλλάξει και να ελπίζει σε μεγαλύτερη μεγέθυνση τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Η συνολική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων επιτρέπει κάποια αισιοδοξία. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις σημερινές δημοσιεύσεις των πρώτων μετρήσεων πληθωρισμού Οκτωβρίου της Ευρωζώνης, αλλά και τις προχωρημένες μετρήσεις του ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου της περιοχής. Επιπλέον, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της FED την Τετάρτη, όπου αναμένεται αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75μβ, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο του επιτοκίου στο 5% έως τον Μάρτιο του 2023. Για τον ΓΔΧΑ, στοίχημα αποτελεί η ανοδική εκτόνωση, μετά την συσσώρευση της προηγούμενης εβδομάδας, με την περιοχή των 890 - 900 μονάδων να αποτελεί μια κρίσιμη αντίσταση. Κλειδί αποτελεί η συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη», όπως εκτιμά η Leon Depolas Sec.

«Μεικτά αποτελέσματα θα ανακοινώσει το τρίτο τρίμηνο ο ΟΤΕ. Αναμένεται εκτίναξη στα έσοδα roaming πάνω από τα επίπεδα του 2019 και πτώση στα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά στα 156 εκατ. ευρώ», σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 17,1 ευρώ και σύσταση "hold".

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΟΠΑΠ, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την επανεπένδυση του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2022, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα ανέρχεται σε 12,17 ευρώ.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 590,79 (-0,80%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 604,3  μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,47%.

Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 874,27 μονάδες (+1,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 874,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,57%.

Μένει να φανεί, αν το αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε στις τελικές δημοπρασίες, θα έχει και συνέχεια, ή ήταν απλά ένα «window dressing», λόγω λήξης χρηματιστηριακού 10μηνου.

Ο τζίρος στα 77 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΤΕΝΕΡΓ (+1,18%, εν μέσω φημών ότι πλησιάζει το πολυαναμενόμενο deal, με κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΓΕΚΤΕΡΝ Α (+4,33%), ΔΕΗ (+5,10%), ΠΕΙΡ (+3,48%), ΕΕΕ (+3%), ΕΛΑΚΤΩΡ (+5,08%), ΕΥΔΑΠ (+4,96%) και ΜΠΕΛΑ (+3,82%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΛΧΑ (-2,59%), ΟΠΑΠ (-1,51%) και ΣΑΡ (-1,85%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΛΜΥ (+6,54%), ΠΡΔ (+5,04%) και ΙΝΤΕΤ (+4,78%).

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών και μόλις 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση, στην ΕΝ.A. PLUS και στον κλάδο «Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες», οι 178.623.895 (ΚΟ) μετοχές της «SUNRISE MEZZ PLC», με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΣΑΝΜΕΖΖ» (-41,5%) και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €0,14. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση, στην ΕΝ.A. PLUS και στον κλάδο “Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες”, οι 86.941.164 (ΚΟ) μετοχές της «GALAXY COSMOS MEZZ PLC», με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΓΚΜΕΖΖ» (-39,48%) και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €0,27. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.