Με οδηγό τις τράπεζες πάνω από τις 900 μονάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Με οδηγό τις τράπεζες πάνω από τις 900 μονάδες

Ακόμα μία συνεδρίαση, που οι λίγοι αγοραστές χρειάστηκε να «επιστρατεύσουν» τις βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, για να πετύχουν κλείσιμο, οριακά ψηλότερα από το όριο των 900 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου να δοκίμασε τιμές ψηλότερα από το εν λόγω όριο, όμως υποχώρησε αισθητά στη συνέχεια και οι αγοραστές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τον τραπεζικό δείκτη στο υψηλό ημέρας και τον ΓΔΧΑ οριακά ψηλότερα των 900 μονάδων.

Το αν αυτή η κίνηση θα έχει και συνέχεια, ή θα επαναληφθούν τα πισωγυρίσματα των αμέσως προηγούμενων ημερών, θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για την εβδομάδα που τρέχει, ανεβάζουν εκ νέου στροφές οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 9μηνου. Σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΟΠΑΠ, Fourlis, ΔΕΗ, στις 23/11 οι Quest, Motor Oil, Lamda Development και στις 24/11 η ΕΛΧΑ.  Την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, οι αγορές της Αμερικής θα παραμείνουν κλειστές, λόγω της επίσημης αργίας των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή οι συναλλαγές στην Wall Street θα ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, περιορισμένο δανεισμό από τις αγορές για το ελληνικό δημόσιο προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2023. Η έκδοση των πράσινων ομολόγων, καθώς και εκείνων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης θα επιχειρηθεί του χρόνου, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατήσουν στις αγορές και θα κινηθεί, περίπου, στα 7 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «η συναλλακτική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει αποκαρδιωτική και ελάχιστα αντιπροσωπευτική της οικονομίας της χώρας. Παρ' όλη την καχεξία της αγοράς, οι εισηγμένες παράγουν κέρδη και μάλιστα τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου - εννεαμήνου είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και υπό προϋποθέσεις, καλή βάση για τη δύσκολη συνέχεια του 2023».

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, σύμφωνα με την οποία, «δεν έχει ακυρωθεί το σενάριο που θέλει νέα απόπειρα διαφυγής υψηλότερα των 900 μονάδων, υπό την προϋπόθεση καλύτερων συναλλακτικών συνθηκών».

«Ίσως και το πιο μικρό range που έχει χρηματιστηριακός δείκτης τον τελευταίο χρόνο, είναι αυτό του ΓΔΧΑ. Αν δούμε την κίνηση από το 2017 και μετά, θα δούμε πως ο ΓΔΧΑ δεν έχει καταφέρει να πάρει το 9 σε καμία περίπτωση. Είναι λογικό οι τζίροι να έχουν μειωθεί, μιας και τουλάχιστον οι μακροπρόθεσμοι έχουν πάρει τις θέσεις τους και οι πωλητές αντίστοιχα έχουν πουλήσει. Πολύ γρήγορα η ελληνική οικονομία πήρε πίσω το 2021, το χαμένο έδαφος του 2020 και ενώ το 2022 φαίνεται να είναι και η πρώτη ουσιαστική χρονιά μεγάλης ανάπτυξης. Τα στρατόπεδα ουσιαστικά έχουν μοιραστεί σε 2 πλευρές.

Σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την τάση των ξένων και σε αυτούς που τοποθετούνται με βάση των μακροοικονομικά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Μέχρι τώρα η αγορά απέδειξε την ανθεκτικότητά της για το 2022, μιας και είναι και η μόνη που έχει καταφέρει να είναι χωρίς ουσιαστικές απώλειες στον ΓΔΧΑ. Το 903 επίπεδο σε εβδομάδα, είναι πολύ σημαντικό για την συνέχεια μιας και αν το κατοχυρώσει, τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση, αν μη τι άλλο, προς τις 955 μονάδες. Αντίθετα σε περίπτωση που χαθεί η ζώνη στήριξης 882 - 876 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, τότε θα δούμε και πάλι μία ακόμα ‘νότια’ κίνηση», σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον παραμένει τοξικό, με την Κίνα να καθηλώνεται από τους περιορισμούς λόγω covid. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτοί επηρεάζουν το 1/5 της κινεζικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανολογούμε ότι θα συνεχιστεί η συσσώρευση του ΓΔΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων», αναφέρει η Leon Depolas Sec.

Με την άποψη της Leon Depolas Sec., συμπαρατάσσονται αρκετοί αναλυτές που θεωρούν πως «εύλογα οι αγορές κάνουν «δεύτερες σκέψεις», καθώς εκτός από τα γνωστά ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως οι αυξήσεις επιτοκίων, τα εταιρικά μεγέθη και τα μάκρο, επανέρχεται στο προσκήνιο η πανδημία για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού φέρνει νέα, κατά τόπους, lockdown στην Κίνα, επαναφέροντας τις ανησυχίες για πλήγμα στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και ενδεχόμενη νέα κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα». 

«Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε σημαντική επιβράδυνση. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα από το 3,1% φέτος, στο 2,2% του χρόνου, πριν επιταχυνθεί στο 2,7% το 2024. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται από 6,7% το 2022, σε 1,6% το 2023 και το 2024», αναφέρουν οι σημερινές προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Από την άλλη, η Alpha Finance διατηρεί τις συστάσεις «buy» για HELLENiQ ENERGY και Motor Oil, αναβαθμίζοντας τις τιμές - στόχους στα €9,14 για την πρώτη και στα €25,56 για τη δεύτερη. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, «οι δύο όμιλοι διαπραγματεύονται σε discount, σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζουν σημαντική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και μερισματικές αποδόσεις άνω του 8%, κατά μέσο όρο, για την περίοδο 2023 - 2026».

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 630,25 (-0,32%) και 640,47 μονάδων (+1,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 641,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,51%%.

Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μεταξύ 891,05 (-0,09%) και 901,14 μονάδων (+1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 900,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,93%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+5,26%), ΠΕΙΡ (+2,03%), ΕΛΧΑ (+3,82%), ΑΔΜΗΕ (+2,34%), ΒΙΟ (+3,26%), ΛΑΜΔΑ (+2,02%), ΜΟΗ (+2,27%) και ΣΑΡ (+2,65%). Μόλις τρεις τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες και πιο συγκεκριμένα οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,12%), ΔΕΗ (-0,93%) και ΜΠΕΛΑ (-1,60%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΕΠΙΛΚ (+9,89%), ΑΛΜΥ (+5,50%), ΜΙΓ (+4,28%), ΚΡΙ (+2,74%), ΔΟΜΙΚ (+2,62%), ΙΚΤΙΝ (+2,61%) και ΦΡΛΚ (+2,55%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών και μόλις 7 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.