Τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων έχουν περάσει από σαράντα κύματα, ειδικά η γραμμή της κερδοφορίας είχε κάθε λόγο στη δεκαετία 2008 – 2018 να αλλάζει πρόσημο ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της οικονομίας, αλλά και των φαινομένων που επικράτησαν και επηρέασαν με τον τρόπο τους την εγχώρια ζήτηση.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτήν τη διαδρομή να εντοπίσει κανείς εταιρείες που στάθηκαν όρθιες ακόμα και σε καταστάσεις ειδικών συνθηκών που θα έδιναν άλλοθι για μια ζημιογόνο χρήση. Παράλληλα στη δεκαετία της μεγάλης φυγής από το ταμπλό του ΧΑ σημειώθηκαν αποχωρήσεις αξιόλογων εταιρειών που είχαν το «άχαστο» της τελικής γραμμής. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι κενό, αλλά έχει παρουσίες. Και μάλιστα οι παρουσίες αυτές είναι 20.
Βέβαια, ο κατάλογος των εταιρειών που δεν έχουν δείξει -ακόμα- ζημιογόνο χρήση δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη έχουν και την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Υπάρχουν περιπτώσεις χαμηλής διασποράς ή χαμηλής εμπορευσιμότητας που δεν υποστήριξαν μια ανάλογη χρηματιστηριακή διαδρομή. Μπορούν ωστόσο να θεωρηθούν μεμονωμένες και εξαιρέσεις στη μεγάλη εικόνα. Ίσως το ταμπλό να είναι μια άγνωστη υπόθεση για κάποιες από αυτές
Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μόνο κερδοφόρες χρήσεις από το 2006 έχουν οι Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Σαράντης και Autohellas. Το συνολικό ύψος της κερδοφορίας αυτών των εταιρειών σε 18 χρόνια παρουσίας στο ταμπλό του ΧΑ είναι αθροιστικά 24,8 δισ. ευρώ.
Αν και υπήρξαν χρήσεις με πίεση από απρόβλεπτους παράγοντες (ΟΤΕ 2011) ή απρόβλεπτες έκτακτες καταστάσεις (Jumbo 2010) η αντοχή των περιθωρίων κέρδους απέτρεψε την καταγραφή ζημιογόνων χρήσεων. Η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι μια ειδική περίπτωση εισηγμένης εταιρείας έχει σε αυτό το διάστημα (2006-2023) αθροιστική κερδοφορία 12,3 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να μετουσιώνεται σε ανάλογα μερίσματα λόγω του πλαφόν που υπάρχει στο ύψος διανομής του ανώτατου μερίσματος προς τους μικρομετόχους.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι εκπρόσωποι του «refuse to lose club» είναι τα Πλαστικά Κρήτης, το Κρι – Κρι, ο ΟΛΘ, η Ε-Net και η ΕΧΑΕ. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις συναντάμε τη Space Hellas, την AS Company, την Flexopack, την Ελτον Χημικά και τους Μύλους Κεπενού. Όπως είναι αναμενόμενο όσο μειώνεται η κεφαλαιοποίηση αυξάνεται ο βαθμός της διακύμανσης στην τελική γραμμή προσεγγίζοντας ακόμα και το απόλυτο νεκρό σημείο (Κεπενός 2006 70 χιλ. ευρώ).
Το να πραγματοποιεί μια εταιρεία κάθε χρόνο κέρδη δημιουργεί μια βεβαιότητα στους μετόχους της για τη βιωσιμότητα της, την ικανότητα του management και την ανταμοιβή σε μερίσματα. Τα μερίσματα δεν έρχονται πάντα αφού οι καταστάσεις μπορεί να επιβάλλουν μια συντηρητική πολιτική στο ταμείο, υπάρχει ωστόσο η υπόσχεση ότι ακόμα και αν τα πράγματα στραβώσουν η επόμενη χρήση η ανταμοιβή μπορεί να είναι υψηλότερη. Και αυτή η στάση δημιουργεί μετόχους/επενδυτές οπαδούς.