Όπως αποδεικνύεται ο Φεβρουάριος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2023 «έσπαγε» ανοδικά τις 1.000 μονάδες, τον Φεβρουάριο του 2024 διασπούσε τις 1.400 μονάδες και μόλις στο κλείσιμο της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του τις 1600 μονάδες, βάζοντας πλώρη για ακόμα πιο ψηλά.
Και το «πιο ψηλά» απαιτεί κεφάλαια. Κεφάλαια, τα οποία όπως φαίνεται αρχίζουν να προσέρχονται, σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν μουδιασμένες το ανακάτωμα της τράπουλας και τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη διακυβέρνηση Τραμπ.
Εάν το σκεφτούμε με όρους αποδόσεων, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει δώσει κέρδη της τάξεως του +61,4% μέσα σε 24 μήνες από τον Φεβρουάριο του 2023 και +15,2% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου. Εάν δε, συγκρίνουμε αυτές τις αποδόσεις με τις αντίστοιχες του S&P 500 (+47,3% στο 24μηνο και +19,8% στο 12μηνο) ή του DAX (+50% στο 24μηνο και +27% στο 12μηνο) διαπιστώνουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών στέκεται επάξια, κοντά στην πορεία των μητροπολιτικών χρηματιστηρίων.
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στον Φεβρουάριο του 2023 και τη διάσπαση των 1.000 μονάδων στο άρθρο «Χρηματιστήριο: Μετά τις 1.000 μονάδες, τι;» εδώ, θα δούμε ότι τότε περιμέναμε την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, η ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 1.000 μονάδων συνοδευόταν από ειδήσεις και γεγονότα, τα οποία διέψευδαν τις «Κασσάνδρες» που αναφέρονται είτε σε κερδοσκοπικό παιχνίδι είτε σε κίνηση εν όψει των εκλογών.
Στις χρηματιστηριακές στήλες καταγράφονταν τότε η ανάδειξη της Eurobank σαν μια από τις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως στις πρακτικές ESG, η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, η συμφωνία της Mytilineos με τη Saint-Gobain, η έκδοση ομολόγου ΑΤ1 της Alpha Bank, η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας από την Παγκρήτια Τράπεζα, η έκδοση ομολογιακού δανείου της Frigoglass, η αύξηση του ποσοστού της Helikon Investments στην Eurobank, η συμφωνία προμήθειας καλωδίων της Hellenic Cables και η εξαγορά της GGSoft από την Entersoft.
Αλλά και η διάσπαση του επιπέδου των 1.400 μονάδων προ 12μήνου είχε και αυτή τα δικά της ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως είχαμε αναλύσει τότε στο άρθρο: «Τα ''χαρτιά'' που οδηγούν το Χρηματιστήριο στις 1.500 μονάδες», εδώ. Παρακολουθούσαμε τότε τη συνεχιζόμενη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, τη διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών, το deal ανάμεσα στην UniCredit και την Alpha Bank, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας του αξιόχρεου της χώρας μας, τις αποκρατικοποιήσεις, τις εξαγορές, τις συγχωνεύσεις, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τις εκδόσεις εταιρικών ομολογιακών δανείων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών μετοχών σε δείκτες όπως ο MSCI, τους αυξημένους κύκλους εργασιών, τις υψηλές κερδοφορίες και άλλα.
Και όμως ούτε το 2023, ούτε το 2024 οι εγχώριοι επενδυτές είχαν πιστέψει στην επανάκαμψη του Χρηματιστηρίου. Αδυνατούσαν να αποτιμήσουν με αντικειμενικό τρόπο την αλλαγή σελίδας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες τα πράγματα έχουν αλλάξει. Νέοι επενδυτικοί κωδικοί ανοίγουν, παλαιοί κωδικοί ενεργοποιούνται εκ νέου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των αγοραστών και τα κεφάλαια που εισρέουν στην αγορά.
Σήμερα η ανοδική διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 1600 μονάδων και η καταγραφή υψηλών τιμών 14 ετών, συντελείται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον, περισσότερο ώριμο και υγιές, με το σύνθημα της νέας αυτής ανόδου να δίνεται από τις μετοχές της 3Ε Coca Cola και της Titan, οι οποίες επισφραγίζουν τον διεθνή χαρακτήρα που αρχίζει να λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του νέου περιβάλλοντος;
Η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Μέτρα φορολογικού κυρίως χαρακτήρα για την είσοδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και για την έκδοση νέων ομολογιακών εκδόσεων μέσω της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των τόκων των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων από το 15% στο 5%.
Η επιτυχής εισαγωγή της Titan America στη Wall Street. H επιτυχής είσοδος της Alter Ego Media στο Χρηματιστήριο Αθηνών με μια πρωτοφανή υπερκάλυψη που θύμισε άλλες εποχές. Η προετοιμασία της εισαγωγής του ομίλου Φάις στο Χρηματιστήριο.
Η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ από την Actor Group. Tο αναμενόμενο placement μετοχών από την πλευρά της Attica Group.
H κινητικότητα από τον τομέα των εξαγορών, με την Μπάρμπα-Στάθης να εξαγοράζεται από τον όμιλο Ideal, την Εθνική Ασφαλιστική να βρίσκεται στο στόχαστρο της Τράπεζας Πειραιώς και με μια σειρά από μικρότερα deals στον χώρο της πληροφορικής.
Η φημολογούμενη αύξηση της συμμετοχή του ολλανδικού ομίλου Roggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.
Βλέπουμε δηλαδή στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρηματικές κινήσεις πίσω από τις οποίες εμφανίζεται μια σημαντική εισροή κεφαλαίων.
Ας δούμε λίγο και την τεχνική εικόνα της αγοράς.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε διερωτηθεί εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθούσε μια κίνηση εκτόνωσης μετά από τη βύθιση στις 1520 μονάδες ή εάν έβαζε πλώρη προς τα πάνω. Η απάντηση δόθηκε μέσα στην εβδομάδα. Και πως ανέφερε και ο Μάνος Χατζηδάκης στο άρθρο του στο LiberalMarkets για το κλείσιμο της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε με ιδιαίτερη ταχύτητα το σήμα πωλήσεων του MACD, διατηρώντας ωστόσο την αίσθηση ότι η αγορά είναι υπεραγορασμένη.
Ο στόχος προς τα πάνω βρίσκεται πλέον σε πρώτη φάση στις 1650 μονάδες. Όσο ο Γενικός Δείκτης «κλείνει» πάνω από τις 1580 μονάδες η τάση παραμένει ανοδική και ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Βέβαια, μια επίσκεψη αργά ή γρήγορα προς το gap των 1562-1565 μονάδων δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Αφού όλοι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα χάσματα –ανοδικά ή πτωτικά- λειτουργούν ως μαγνήτες.