Όλοι όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Χρηματιστήριο Αθηνών από απόσταση, εκτός δηλαδή από τους 17.000 ενεργούς χρηματιστηριακούς επενδυτές, εντυπωσιάζονται από τα αποτελέσματα που έχουν φέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, όσον αφορά τις αποδόσεις των δεικτών και των μετοχών.
Όταν όμως βιώνει κανείς μέσω της άμεσης επαφής με το χρηματιστηριακό ταμπλό, τις μάχες ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές, την εναλλαγή ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, την ένταση της κερδοσκοπίας και του φόβου, τότε αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα το τι σημαίνει η κατάκτηση και διάσπαση ορισμένων επιπέδων τιμών. Επίπεδα τιμών που είχαν χαρακτηριστεί ιστορικά, σαν κορυφές και σαν ισχυρές αντιστάσεις.
Από το 2019, δηλαδή από την στιγμή που αναστράφηκε η βασική χρηματιστηριακή τάση, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει διασπάσει ανοδικά, ισχυρότατα και παγιωμένα επίπεδα τιμών, όπως ήταν οι 900, οι 1000, οι 1100, οι 1200, οι 1300 και πρόσφατα οι 1.400 μονάδες.
Ορισμένα από αυτά τα επίπεδα ήταν καθαρά ψυχολογικά, όπως για παράδειγμα ήταν αυτό των 1000 μονάδων. Άλλα είχαν σημαντική διαγραμματική αξία και άλλα αποτελούσαν σημεία αναφοράς από ιστορικά δεδομένα. Κάθε διάσπαση πήρε χρόνο για να συντελεστεί. Έπρεπε να βρεθούν τα κατάλληλα καύσιμα. Δηλαδή, έπρεπε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, να υπάρξουν θετικά δεδομένα και να κάνουν την εμφάνιση τους γεγονότα που λειτούργησαν σαν καταλύτες.
Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τριών μέχρι στιγμής συστημικών τραπεζών, το deal ανάμεσα στην UniCredit και την Alpha Bank, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας του αξιόχρεου της χώρας μας, οι αποκρατικοποιήσεις, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι εκδόσεις εταιρικών ομολογιακών δανείων, η μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών μετοχών σε δείκτες όπως ο MSCI, οι αυξημένοι κύκλοι εργασιών, οι υψηλές κερδοφορίες, η άνοδος των εταιρικών παραγωγικών επενδύσεων, ήταν μερικά μόνο από τα γεγονότα που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 1400 μονάδες.
Και έτσι ο επόμενος στόχος είναι αυτός των 1500 μονάδων. Είναι εφικτός; Ασφαλώς και είναι. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουμε μάρτυρες μιας πλήρους ανατροπής του παγκόσμιου μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού τοπίου. Υπάρχουν άραγε επαρκή καύσιμα για τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1400 μονάδες και για την προσέγγιση και ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 1500 μονάδων; Ασφαλώς και υπάρχουν. Και είναι ουσιαστικά καύσιμα, που θα μετουσιωθούν σε νέες σημαντικές κεφαλαιακές εισροές από το εξωτερικό.
Η αγορά αναμένει δυο κομβικές εξελίξεις.
Η πρώτη είναι αυτή της αναβάθμισης του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας δια χειρός Moody’s που είναι ο σημαντικότερος οίκος αξιολόγησης, τον οποίο συμβουλεύονται οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές σε όλον τον κόσμο. Από τον περασμένο Νοέμβριο η Moody’s έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα με Ba1 και stable outlook, από Ba3.
H επόμενη αξιολόγηση θα φέρει την χώρα μας στο Baa3, που είναι βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας. Μπορεί να είναι χαμηλή η βαθμίδα, δηλαδή η «lower medium grade», με την αμέσως επόμενη «upper medium grade» να βρίσκεται στο Α3 και την «high grade» στο Aa3, ωστόσο από μόνη της θα κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια. Διότι θα αφήσει πίσω της η Ελλάδα, τη «non-investment grade / speculative».
H δεύτερη εξέλιξη είναι αυτή της αναβάθμισης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από «emerging market» σε «developed market», δηλαδή από αναπτυσσόμενη αγορά σε αναπτυγμένη και ώριμη αγορά. Τον Φεβρουάριο του 2013, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε υποβαθμιστεί από αναπτυγμένη και ώριμη αγορά, σε αναδυόμενη.
Η προσδοκώμενη μέσα στο 2024 αναβάθμιση, θα οδηγήσει σε μια διπλή κίνηση κεφαλαίων. Θα ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές και θα λάβουν θέσεις οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που θα τοποθετηθούν για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μετά από την αναβάθμιση. Το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό.
Αμφότερες οι προαναφερθείσες αναβαθμίσεις, θα θέσουν εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών στο στόχαστρο των αμερικάνικων funds, σαν έναν ενδιαφέροντα παίκτη, που τον συναντούν και πάλι μετά από 11 έτη.
Προς τα που, θα κινηθούν όμως τα νέα κεφάλαια; Ποιες μετοχές θα αγοράσουν για να ανέβει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου προς τις 1500 μονάδες;
Το έναυσμα για την αγορά δυο ή τριών συγκεκριμένων μετοχών θα δοθεί μέσω της αναθεώρησης του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE-25 πάνω στον οποίο βασίζονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) δηλαδή τα παράγωγα στο Χρηματιστήρια Αθηνών. Ως γνωστόν, σε αυτόν τον δείκτη συμμετέχουν οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, δηλαδή με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.
Επομένως κατά την επόμενη αναθεώρηση της σύνθεσης του FTSE-25, το πιθανότερο είναι να συμμετάσχουν οι μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) με κεφαλαιοποίηση στα 2,6 δισ. ευρώ και της Ιντρακάτ (ΙΝΚΑΤ) με κεφαλαιοποίηση στα 836 εκατ. ευρώ. Το «αουτσάιντερ» για είσοδο στον FTSE-25, είναι η μετοχή της Intralot (ΙΝΛΟΤ), η οποία με χρηματιστηριακούς όρους από το καθεστώς της επιτήρησης βρέθηκε να αποτιμάται στα 723 εκατ. ευρώ και με επιχειρηματικούς όρους αποτελεί ένα «turnaround story».
Εκτός από τις προαναφερθείσες μετοχές που για «τεχνικής» φύσεως λόγους θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών που σχεδιάζουν τα χαρτοφυλάκια τους με βάση τη σύνθεση των χρηματιστηριακών δεικτών, υπάρχουν κι άλλες μετοχές που έχουν ενδιαφέρον είτε λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, της ανάπτυξης τους ή της κερδοφορίας τους, είτε λόγω σημαντικών εταιρικών συμβάντων.
Για παράδειγμα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ), συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών αφ’ ενός λόγω της θετικότατης εικόνας των βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών και δεικτών της και αφ’ ετέρου λόγω της διαδικασίας της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη μετοχική της βάση. Ο στόχος που έχουν δώσει για τη μετοχή οι χρηματιστηριακοί αναλυτές είναι από τα 4,50 μέχρι τα 5,00 ευρώ, με τη σημερινή τιμή να βρίσκεται στα 3,95 ευρώ.
Στον χώρο της ενέργειας, για τη μετοχή της ΔΕΗ (ΔΕΗ) οι τιμές στόχοι που δίνουν οι αναλυτές είναι ανάμεσα στα 13 και στα 18 ευρώ από 11,89 ευρώ που είναι σήμερα, βασιζόμενες στο επενδυτικό πλάνο και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ για την μετοχή της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι από 45,20 έως και 50 ευρώ, με τη σημερινή τιμή να βρίσκεται στα 36,60 ευρώ.
Εκτός από τις προαναφερθείσες μετοχές, που όπως βλέπουμε τα περιθώρια ανόδου τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά, στο καλάθι των μετοχών που προτείνουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές και οι οποίες θα στηρίξουν την πορεία του Γενικού Δείκτη προς τις 1500 μονάδες, συμπεριλαμβάνονται και οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες Eurobank (ΕΥΡΩΒ), Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και Alpha Bank (ΑΛΦΑ), καθώς και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), η ΕΧΑΕ (ΕΧΑΕ), η Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ), η ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ), η Τitan (ΤΙΤC), η Jumbo (ΜΠΕΛΑ) και η Motor Oil (ΜΟΗ).
Δεν μπορεί να γίνει προέλαση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.500 μονάδες, αν δεν ανοίξουν προηγουμένως τον δρόμο, οι μετοχές που προαναφέραμε.