Οι μετοχές «της δεκάρας» έχουν πάντα αυξημένο δείκτη αδρεναλίνης. Αφορούν επενδυτές που ακροβατούν μεταξύ του «όλα ή τίποτα» καθώς εκτός από τον κίνδυνο των θεμελιωδών τους υπάρχει πάντα και το ανάλογο στέγνωμα στη διαπραγμάτευση τους. Σε ανοδικές αγορές προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, όπως και σε πτωτικές, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η συγκίνηση συνοδεύεται με οξύ πόνο στον στομάχι και αυθόρμητα δάκρυα. Ο λόγος για τον οποίο μια μετοχή διαπραγματεύεται σε κλάσματα του ευρώ ή σε πενταροδεκάρες έχει να κάνει με το ρίσκο που προσφέρει: Συνήθως η τιμή εκφράζει μια πιθανότητα επιβίωσης της εταιρίας, η δε μετοχή μπορεί να διαπραγματεύεται με διακοπτόμενη διαπραγμάτευση ή με αστεία εμπορευσιμότητα.
Κάποτε ένας επενδυτής -με σημαντικό ειδικό βάρος χαρτοφυλακίου- μου έλεγε ότι «είναι ωραίο να έχεις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ωραία μερίσματα που σου εξασφαλίζουν έναν ήσυχο ύπνο. Όμως μια νίκη σε μετοχές από το κάτω ράφι ισοδυναμεί με την εμπειρία του να οδηγείς μαχητικό αεροπλάνο στα όρια. Ειδικά αν έχεις επιβιβαστεί στην διαδρομή από νωρίς». Διότι το ρίσκο στις μετοχές της πεντάρας δεν -θα πρέπει να- έχει μονοψήφια αμοιβή απόδοσης. Αποδόσεις του 2-3% είναι λάθος για την λογική αυτών των εταιριών. Και αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί traders: Τα βήματα τιμής εξασφαλίζουν άνετη έξοδο σε δύο ή τρία ticks κάνοντας πλούσια την χρηματιστηριακή και τον broker. Βέβαια περί ορέξεως ότι θέλει ο καθένας, άλλωστε κανείς δεν έχασε πουλώντας με κέρδος.
Ακόμα και σήμερα στην άγρια ομορφιά των «penny stocks» υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να δικαιολογούν κάποιο ενδιαφέρον. Στις ανοδικές αγορές το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς είθισται να αφυπνίζεται και να ακολουθεί με καθυστέρηση μεν ως προς την εκκίνηση, με υπεραπαόδοση δε ως προς το αποτέλεσμα. Ξεχωρίσαμε τέσσερις περιπτώσεις για επενδυτές που αντιλαμβάνονται τι εστί ρίσκο, έχουν πρόσφατες καλές μετρήσεις σε ιατρικές εξετάσεις και έχουν αυξημένα αντανακλαστικά στις αρνητικές –κυρίως- επιδράσεις του οικονομικού περιβάλλοντος. Βασικές παράμετροι ήταν οι εταιρίες να έχουν δραστηριότητα, να παρουσιάζουν κάποια ικανοποιητική εμπορευσιμότητα και να έχουν κάποιο πλεονέκτημα στην αποτίμηση τους.
MIG: Ο άλλοτε κραταιός όμιλος μετά την πώληση των Επιχειρήσεων Αττικής θα απομείνει με την συμμετοχή στην RKB η οποία διαχειρίζεται 28 εμπορικά ακίνητα στην Σερβία με συνολικούς διαθέσιμους χώρους προς ενοικίαση 149.000 τ.μ. Η αξία των ακινήτων που διαθέτει η εταιρεία ανέρχεται σε € 208 εκατ. με βάση την αποτίμηση της American Appraisal με ημερομηνία 31/12/2021 ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι 87 εκατ. ευρώ. Η καθαρή αξία ενεργητικού είναι 121 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της MIG 42,3 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 31,2%, οι ξένοι επενδυτές το 8% και στην συνέλευση της 6ης Φεβρουαρίου υπάρχει θέμα σύμπτυξης του αριθμού των μετοχών (reverse split). Ωστόσο ακόμα και μια αύξηση κεφαλαίου στην εταιρία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε τόσο χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με το NAV.
Τράπεζα Αττικής: Με κεφαλαιοποίηση 230 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Αττικής διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα κεφάλαια της (290 εκατ. ευρώ). Το ενεργητικό της τράπεζας είναι 3,3 δισ. ευρώ και το δανειακό χαρτοφυλάκιο 1,4 δισ. ευρώ. Η Γενική Συνέλευση της εταιρίας έχει πάρει απόφαση για σύμπτυξη του αριθμού των μετοχών (1:150) και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί με αναλογία 3,51 νέες μετοχές για κάθε μια παλιά με τιμή διάθεσης €13,5. Το στόρι της Τράπεζας έχει ενδιαφέρον μόνο αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνδυαστεί με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
ANEK: Η πρόσφατη ανακοίνωση της συγχώνευσης της ΑΝΕΚ με τις Επιχειρήσεις Αττικής με σχέση ανταλλαγής μετοχών 1:0,1217 (για κοινές και προνομιούχες) δημιουργεί ένα σημαντικό arbitrage στην τιμή. Υπό κανονικές συνθήκες η μετοχή έπρεπε να γράφει 0,2848 ευρώ ενώ βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τα 0,20 ευρώ. Ο λόγος έχει να κάνει με τις διαδικασίες πώλησης των Επ. Αττικής που προηγούνται της συγχώνευσης καθώς και την έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν η συγχώνευση περάσει το δυνητικό περιθώριο ως την τιμή της εξαγοράς των Επ. Αττικής μπορεί να φθάσει έως και 60%.
Lavipharm: Πρόσφατα ολοκλήρωσε την διαδικασία της ΑΜΚ και παράλληλα επανήλθε σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Στα 46 λεπτά η κεφαλαιοποίηση είναι 76 εκατ. ευρώ ενώ με βάση το επιχειρηματικό πλάνο ο όμιλος αναμένει το 2023 επιπλέον λειτουργικά κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ από την εξαγορά του Catapresan μόνο από την Ιταλική αγορά, ενώ βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης των διαθεσίμων της ΑΜΚ από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την εξέταση ευκαιριών στον κλάδο φαρμάκων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.