Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη που λαμβάνουν τη μορφή πολιτικών γκαφών διαδέχονται η μια την άλλη, με ρυθμό και συχνότητα που οι πολίτες του κεντρώου χώρου αδυνατούν να παρακολουθήσουν. Και έτσι όπως πάει το πράγμα, το τελικό ερώτημα δεν θα είναι από που θα μαζεύει ψήφους το ΠΑΣΟΚ, αλλά προς τα που θα τις χάνει.
Μετά από την απίθανη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την Εύα Καϊλή, το Δούρειο Ίππο και τη Νέα Δημοκρατία, ακολούθησε εκεί έξω από τα τείχη της Τροίας, μια δήλωση για το ποτάμι των σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα, που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Βέβαια, όσοι έχουν διαβάσει το Ομηρικό έπος του Τρωϊκού πολέμου θα θυμούνται πως ο Σκάμανδρος ποταμός που διέσχιζε την πεδιάδα της Τροίας είχε γεμίσει με πτώματα Αχαιών και δεν είχε να παρουσιάσει κάτι το ένδοξο και το νικηφόρο.
Με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπόσχεται πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι η πρωταγωνιστική δύναμη σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Η λέξη πρωταγωνιστική περιέχει το συνθετικό «πρώτο». Πιστεύει πράγματι ο Νίκος Ανδρουλάκης πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές ή έστω πρώτο κόμμα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου;
Στη δε, προσπάθεια του να προσδιορίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης το τι ορίζει ως προοδευτικό ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή, δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Επομένως, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ. Η ημερήσια διάταξη του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών, είναι η επίτευξη μιας μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με κορμό το ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει όμως πλέον σαν κόμμα το ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως υπάρχουν μόνο κάποιοι διάσπαρτοι πρώην πασοκτζήδες που είτε έχουν επιλέξει άλλους δρόμους, είτε παραμένουν γύρω από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους; Το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα είχε αρχίσει να σβήνει το βράδυ των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος «έθετε τον εαυτό του» στην διαδικασία μέσω της οποίας ο ίδιος επιθυμούσε να εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας κράτησε το ΠΑΣΟΚ σε μια υπολανθάνουσα κατάσταση και η εκλογή της Φώφης Γεννηματά μέσω συμβολισμών του παρελθόντος παρέτεινε το βίο του για λίγο ακόμα.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, συγκροτείται από τον πρώην μηχανισμό της ΠΑΣΠ, που χαρακτηρίζεται από απολιτικές θέσεις. Από απολιτικές θέσεις που του επέτρεπαν μέχρι πρότινος να αλιεύει με ευκολία ψήφους από τα δεξιά του και τα αριστερά του. Ψήφους πρώην πασοκτζήδων και Κεντρώων από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου.
Τα πρώην εκσυγχρονιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε βρίσκονται στο κυβερνητικό περιβάλλον, είτε στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές είτε βρίσκονται αποστασιοποιημένα από τα ενδοπασοκικά δρώμενα. Τα στελέχη του πρώην βαθέως ΠΑΣΟΚ, έχουν ενταχθεί στα υψηλά ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζοντας εν πολλοίς την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν ακόμα στελέχη που παλιού κραταιού ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν πως κινούν σήμερα τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες. Υπάρχει και ο κύκλος των καθηγητών που πάντοτε εκινείτο γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Και αυτός ο κύκλος σήμερα ταυτίζεται με την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, στη μάχη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ακούγεται ελκυστικός ο λόγος της ομάδας του Νίκου Ανδρουλάκη στα αυτιά των κεντρώων και ανενεργών πασοκτζήδων ψηφοφόρων; Όχι. Ειδικά όταν ο λόγος αυτός γίνεται βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα, όπως έγινε με τις παρακολουθήσεις. Είναι άραγε ελκυστικός στα αυτιά των πασοκτζήδων που κινούνται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ; Όχι, ειδικά όταν ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται κάθε παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως έγινε χθες με τη δήλωση περί Δούρειου Ίππου, όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε tweet «πως όλα όσα λέει ο κ. Ανδρουλάκης για την κυρία Καϊλή, ότι δηλαδή ήταν ο Δούρειος Ίππος της ΝΔ, ήταν σωστά. Το θέμα όμως είναι ότι τον Δούρειο Ίππο πρέπει να τον ανακαλύπτεις πριν αλωθεί η Τροία».
Περιμένουμε πια τις δημοσκοπήσεις να μην ασχολούνται με την προέλευση των ψήφων που μαζεύει το ΠΑΣΟΚ, αλλά με την κατεύθυνση των ψήφων που αποχωρούν από αυτό.