Ίσως μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη βεβαίωση της έκτακτης εισφοράς 90% των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 έφθασε η στιγμή η αντιπολίτευση να κάνει τη στοιχειώδη αυτοκριτική της, σχετικά με τις καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα θέματα που άπτονται των οικονομικών και των μαθηματικών, έχει βαθμολογηθεί διαχρονικά με ένα μεγάλο μηδενικό, αφού οι παρεμβάσεις του, απέχουν παρασάγγας από τη λογική της ανάλυσης μεγεθών και της επεξεργασίας δεδομένων. Απλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε ρίξει τη βόμβα περί υπερκερδών της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ. Ένας αυθαίρετος αριθμός, πάνω στον οποίο είχε δομηθεί όλη η αντιπολιτευτική προπαγάνδα, για την αισχροκέρδεια και τα συμφέροντα που στηρίζει η κυβέρνηση.
Τη σκυτάλη του οικονομικού παραλογισμού, ακολούθως είχε παραλάβει ο τομέας ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, οποίος μετά από κάθε εκτίμηση στην οποία προέβαινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με το ποσό της έκτακτης εισφοράς, προχωρούσε σε καταγγελίες για το χαμηλό της ύψος. Θυμόμαστε την αναφορά του στην «προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει έξω από το κάδρο όσους υπερκερδοσκοπούν», καθώς και στη «διαρκή προσπάθεια μείωσης του τελικού ποσού της έκτακτης φορολόγησης».
Και όλα αυτά, χωρίς το ΠΑΣΟΚ να προτείνει μια εναλλακτική μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού, από αυτήν που είχε παρουσιάσει στην αρχική 84σέλιδη έκθεση της η ΡΑΕ. Μια έκθεση πάνω στην οποία βασίστηκε και η πρόταση της ΡΑΕ προς την ACER για τη θέσπιση ενός αντίστοιχου μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χθες η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΡΑΕ. Το ποσό που προκύπτει από τη φορολόγηση με συντελεστή 90% πάνω στην αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την συγκεκριμένη περίοδο, ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ήταν για τους παραγωγούς 414 εκατ. ευρώ. Φυσικά το ποσό αυτό είναι αισθητά μικρότερο από αυτό που είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και από το αντίστοιχο που είχε υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως μόνο σε ένα μήνα οι παραγωγοί ενέργειας είχαν κέρδη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Ας δούμε όλες τις πτυχές της έκθεσης. Εκτός από τα 373 εκατ. που προκύπτουν από την έκτακτη εισφορά των εσόδων των ενεργειακών εταιρειών που βασίζονται στο αυξημένο περιθώριο μικτού κέρδους, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει ήδη και άλλα 2,57 δισ. ευρώ.
Από που; Από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων στο χρηματιστήριο ενέργειας. Εκ των οποίων το 980 εκατ. αφορούν την παρακράτηση εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικές μονάδες και 1,59 δισ. από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Και τα ποσά αυτά δόθηκαν στους καταναλωτές σαν επιδοτήσεις και ενισχύσεις πάνω στους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν εκδοθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της έκρηξης των ενεργειακών τιμών.
Επομένως, κάπου εδώ τελειώνει και το δακρύβρεχτο σήριαλ που είχε στήσει η αντιπολίτευση.
Εκτός και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να ομιλεί περί κυβερνητικής επιδότησης των υπερκερδών των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, όπως έκανε προχθές, χωρίς ωστόσο να προσκομίζει στοιχεία ή να προτείνει κάποιους άλλους εναλλακτικούς τρόπους υπολογισμού των ποσών.
Εκτός και αν ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να ομιλεί για 4,6 δισ. ευρώ που με ευθύνη της κυβέρνησης έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών, όπως είχε αναφέρει την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2022.