Το ράλι στις αγορές κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2023 έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά πολλά κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin, που κινείται σε ένα ευρύτερο κύμα αισιοδοξίας για την έγκριση των spot Bitcoin ETFS σημειώνει άνοδο 158% σε ετήσια βάση. Ο βασικός ανταγωνιστής του Ethereum, το Solana, φαίνεται να έχει ξεπεράσει πλήρως τη συσχέτιση με τον Sam Bankman-Fried ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση του XRP και πλέον αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στην αγορά σημειώνοντας άνοδο 875%, ενώ ανέβηκε πάνω από 400% το 2023. Και το Ethereum –το blockchain δίκτυο που ιστορικά δημιούργησε τις προοπτικές για την web3 βιομηχανία– σημειώνει άνοδο μόνο 87,8% την αντίστοιχη περίοδο.
Το Ethereum έρχεται αντιμέτωπο με γνωστά προβλήματα, όπως οι παράλογα υψηλές χρεώσεις των τελών συναλλαγών στο δίκτυο που το καθιστούν μη βιώσιμο για μαζική υιοθέτηση. Στο μεταξύ, οι λύσεις με τα δίκτυα επιπέδου-2, εισάγουν επίσης ένα ανεπιθύμητο επίπεδο πολυπλοκότητας για τους αρχάριους και μέσους χρήστες κρυπτονομισμάτων.
Το BTC ξεπερνά το ETH εξαιτίας του ενδιαφέροντος των θεσμικών κατανεμητών για τον ψηφιακό χρυσό, ενώ η ευρεία διαθεσιμότητα ανταγωνιστών του Ethereum (L0s, L1s, L2s) πιθανότατα θα οδηγήσει σε υπεραπόδοση αυτών των εναλλακτικών λύσεων, καθώς αυξάνουν τον αριθμό χρηστών και συναλλαγών έναντι του Ethereum.
Ωστόσο, αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι το ETH παραμένει κυρίαρχο μέχρι στιγμής και έχει θέσει τον πήχη απίστευτα ψηλά διατηρώντας πάνω από 60% μεριδίου αγοράς.
Μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων του Ethereum είναι το οικοσύστημα προγραμματιστών. Ο ρόλος του ως το πιο σημαντικό blockchain παραμένει αδιαμφισβήτητος, αλλά, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το 2024 εάν δεν ακολουθήσει κάποιες σημαντικές αλλαγές που έχουν ήδη προδιαγραφεί.
Η αγορά δεν αξιολογεί πως το Ethereum παραμένει επίκεντρο υιοθέτησης και καινοτομίας στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Μάλιστα, το Ethereum μεταβαίνει σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας από B2C (από δίκτυο εκτέλεσης) σε B2B (δίκτυο διακανονισμού).
Μακροπρόθεσμα, ο αριθμός των χρηστών του Ethereum πιθανώς να μειωθεί μακροπρόθεσμα. Τα εναλλακτικά δίκτυα (επιπέδου L2) ήδη καταναλώνουν το 20% των τελών συναλλαγών στο Ethereum και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Αντίστοιχα, τεχνολογικές καινοτομίες όπως το μοντέλο EIP-4844 και το Full Danksharding αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα τέλη συναλλαγών στο Ethereum. Γι' αυτό βλέπουμε ότι δίκτυα όπως το Optimism, Polygon, Arbitrum, μεταξύ πολλών άλλων, αυξήθηκαν πολλαπλάσια του ΕΤΗ, γιατί οι χρήστες συναλλάσσονται σε αυτά. Οπότε, δημιουργούν μια ταυτότητα και είναι λογικό να θέλουν να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα αυτών των δικτύων.
Δηλαδή, το Ethereum βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση από ένα δίκτυο-κοινότητα, σε ένα οικοσύστημα διαφορετικών δικτύων και κοινοτήτων. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και αντίστοιχα τα Cosmos & Polkadot αντιμετώπισαν διαχρονικά αυτά τα προβλήματα ταυτότητας και υποαπέδιδαν συγκριτικά με τα ενιαία δίκτυα.
Αυτό θα αλλάξει και το επενδυτικό αφήγημα και το Ethereum σταδιακά θα αρχίσει να επωφελείται και να επηρεάζεται από κάθε αφήγημα στην αλυσίδα των δικτύων.
Το βασικό αφήγημα του Ethereum που δύσκολα μπορούν να ανταγωνιστούν τα άλλα δίκτυα είναι η αποκέντρωση, η ουδετερότητα και η καινοτομία.
Αντίστοιχα είναι και το επίπεδο ασφαλείας. Τα δίκτυα θα πρέπει να κληρονομούν τις ιδιότητες ασφαλείας του Ethereum, άρα αυτό σημαίνει ένα ισχυρό συλλογικό συμφέρον για ένα δυνατό και ασφαλές δίκτυο.
Κάτι που ίσως παρέβλεψε η κοινότητα του Ethereum, ωστόσο, πλέον γίνεται πιο εμφανές. Είναι η αντιμετώπιση του ETH ως μορφή χρήματος. Το ETH συγκριτικά με ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα έχει ήδη εξαιρετικές νομισματικές ιδιότητες, κι η κοινότητα του Ethereum δεν πρέπει να παραβλέπει αυτόν το στόχο. Το ΕΤΗ είναι μια μορφή χρήματος που δεν ελέγχεται από κανέναν, έχει πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών, και υπάρχει ανάγκη συναλλαγών σε ΕΤΗ από όλα τα δίκτυα.
Σε κάθε περίπτωση, μάλλον η αγορά φαίνεται να μην έχει αξιολογήσει τη δυναμική του Ethereum σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, με την τιμή του ETH να υποαποδίδει συγκριτικά με τους ανταγωνιστές.