Γιατί γυρνούν την πλάτη στα ανταλλακτήρια crypto
Shutterstock
Shutterstock
Ελεγκτικές

Γιατί γυρνούν την πλάτη στα ανταλλακτήρια crypto

Οι διάφορες αυτο-αποκαλούμενες αναφορές Απόδειξης των Αποθεματικών από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων μπορεί να θεωρηθούν ακόμα και ως παραπλανητικές με τις ελεγκτικές εταιρείες να τρέχουν να αποσύρουν τις αναφορές Απόδειξης Αποθεματικών. 

Ιδιαιτερότητες όπως το staking, η μόχλευση, η μικρή ρευστότητα κρυπτονομισμάτων, τα εξασφαλισμένα δάνεια, τα μη εξασφαλισμένα δάνεια, και κεφάλαια που μετακινούνται από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για τον πραγματικό έλεγχο πιστοποίησης των αποθεματικών των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. 

Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η Armanino, αλλά και η Mazars ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την δραστηριοποίηση τους. Η Armanino, η οποία πραγματοποιούσε αναφορές αποθεματικών για το FTX US, το Nexo, και τ Kraken ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποχωρήσει από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Αντίστοιχα, και η ελεγκτική εταιρεία Mazars, η οποία στο παρελθόν διεξήγαγε εκθέσεις για το Crypto.com και το Binance, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία είπε στο CNBC ότι είχε διακόψει τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τις αναφορές της απόδειξης αποθεμάτων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων «λόγω ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι αναφορές γίνονται κατανοητές από το κοινό».

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken σε ανάρτηση που δημοσίευσε είπε ότι ορισμένα ανταλλακτήρια προσπάθησαν να περάσουν τους ελέγχους με παραπλανητικές μεθοδολογίες- οι οποίες ανακοινώθηκαν ως έλεγχο απόδειξης αποθεματικών. 

«Μέσα στο χάος του περασμένου μήνα, ο κλάδος απέτυχε να εξηγήσει τι θα έπρεπε να συνεπάγονται πραγματικά οι έλεγχοι απόδειξης αποθεματικών και κατέστησε τους ελέγχους μια διαφημιστική εκστρατεία» σύμφωνα με το Kraken.

Σύμφωνα με το ανταλλακτήριο δεν υπάρχει τρόπος τα ανταλλακτήρια να απαντήσουν ποιες είναι ακριβώς οι υποχρεώσεις στους πελάτες και απλά η ανακοίνωση του ποσού που φυλάσσονται σε αυτά δεν αποδεικνύει ότι τα αποθεματικά μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις. 

Ανταλλακτήρια όπως το Binance, το OKX και το Bybit έχουν δημιουργήσει τα δικά τους εργαλεία απόδειξης αποθεματικών και έχουν ανακοινώσει τις προσπάθειές τους για την αύξηση της διαφάνειας. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, οπότε κάποιο ανταλλακτήριο θα μπορούσε να λάβει δανεικά άμεσα ώστε να πραγματοποιήσει τον έλεγχο, και την επόμενη ημέρα το ανταλλακτήριο να είναι ξανά μη φερέγγυο. 

Το ανταλλακτήριο Binance είπε ότι οι ελεγκτικές εταιρείες «Big Four» - γνωστές ως Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PricewaterhouseCoopers - είναι «προς το παρόν απρόθυμες» να διενεργήσουν έλεγχο απόδειξης αποθεματικών για μια ιδιωτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αναζητά μια εταιρεία για να συνεργαστεί.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει και η αναδρομή που έκαναν οι Financial Times για τους Ελέγχους Αποθεματικών Κρυπτονομισμάτων με τον πρώτο να διεξάγεται τον Αύγουστο του 2014 από το κινεζικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων OKCoin.

Το 2014, ο Changpeng «CZ» Zhao - ο νυν ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, ήταν επικεφαλής τεχνολογίας στο OKCoin. Η τιμή του Bitcoin είχε υποχωρήσει αισθητά μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου Mt Gox, το ενδιαφέρον για δραστηριότητα mining είχε μειωθεί, και το Πεκίνο είχε ξεκινήσει από τότε εχθρική στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων. Το Okcoin τότε με διάφορες καινοτομίες όπως αγορές παραγώγων είχε καταφέρει να ξεχωρίσει στην αγορά και να κρατήσει το ενδιαφέρον. Ο CZ αποχώρησε από το OKCoin τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από μόλις οκτώ μήνες.

Στη συνέχεια, ήρθε μια ανάρτηση στο Reddit όπου ο CZ διατυπώνει δεκάδες κατηγορίες εναντίον του ανταλλακτηρίου OKCoin και τον ιδρυτή του Mingxing «Star» Xu. Παρόλο που το συμβάν αυτό ανήκει σε μια εποχή που τότε η αγορά κρυπτονομισμάτων ήταν ιδιαίτερα ανώριμη και σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε χόμπι. Ωστόσο, κάποια από τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν παραμένουν ακόμα επίκαιρα γύρω από το θέμα των ελέγχων.

Τον Αύγουστο του 2014, λίγους μήνες πριν αποχωρήσει ο CZ, το OKCoin δημοσίευσε αυτό που αποκάλεσε τότε τον «πρώτο έλεγχο απόδειξης αποθεματικών» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η αναφορά γράφτηκε από τον Stefan Thomas, ο οποίος εκείνη την εποχή διατελούσε CTO της ομάδας πληρωμών Ripple και ήταν πολύ δημοφιλής στην κοινότητα.

Κατέληξε στο συμπέρασμα (με πολλές επιφυλάξεις) ότι τα υπόλοιπα σε bitcoin του ανταλλακτηρίου φαίνοταν να καλύπτουν τα κεφάλαια των χρηστών κατά 104% τοις εκατό.

Προφανώς αυτή η αναφορά δεν είχε καμία σχέση με έλεγχο που θα διεξήγαγε ένας ορκωτός ελεγκτής μιας ελεγκτικής εταιρείας.

 Η πολύ απλή εκδοχή είναι ότι ο Thomas διεξήγαγε δοκιμές ακεραιότητας σε βάσεις δεδομένων που παρέχονταν από το ίδιο το ανταλλακτήριο που απαριθμούσε τις καταθέσεις των πελατών σε bitcoin. Αυτές οι δοκιμές δημιούργησαν ένα είδος αθροίσματος ελέγχου περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως Merkle root. Όπως διευκρινίζει ο δημιουργός του, η συγκεκριμένη αναφορά παρέχει ένα ελάχιστο επίπεδο διαφάνειας.

Τότε την αναφορά συνόδευε μια προειδοποίηση: «Σημειώστε ότι υπάρχουν περιορισμοί σε αυτόν τον τύπο ελέγχου. Δεν επαληθεύει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις ενός ανταλλακτηρίου ή άλλες πτυχές του ισολογισμού τους. Είναι επίσης δύσκολο να αποδειχθεί οριστικά ότι τα εν λόγω bitcoin ανήκουν στην πραγματικότητα στο ανταλλακτήριο - και πχ δεν τα έχει δανειστεί το ανταλλακτήριο - για παράδειγμα».

Σε μια συνέντευξη στο Reddit ο CZ είχε χαρακτηρίσει τον έλεγχο «ψεύτικο» και ισχυρίστηκε ότι το OKCoin είχε υποτιμήσει τις υποχρεώσεις κρύβοντας λογαριασμούς bot. «Στην ουσία, αυτά τα bots συναλλάσσονται με κλασματικά (ή φανταστικά) αποθεματικά», είπε. 

Σε απάντηση, το OKCoin ισχυρίστηκε ότι ο CZ «δεν καταλαβαίνει καν τι είναι έλεγχος».

Πραγματικό ενδιαφέρον έχει γιατί από το 2014 μέχρι και το 2022 δεν έχει βρει η βιομηχανία έναν αξιόπιστο τρόπο να αποδείξει την φερεγγυότητα κομβικών πυλώνων της όπως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. 

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, η αναφορά αποθεματικών του Binance γεννά ακόμα ερωτήσεις. Σύμφωνα με επιστολή της εξουσιοδοτημένης εταιρείας του λογιστικού ομίλου Mazars  στη Νότιο Αφρική απευθυνόμενη προς την «Binance Capital Management Co. Ltd» με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν αναφέρεται καν ο όρος audit.

Αντίθετα, η Mazars λέει ότι προχώρησε σε μια συμφωνημένη διαδικασία (AUP), που σημαίνει ότι οι ελεγκτές της μπορούσαν να δώσουν μόνο τεκμηριωμένα ευρήματα εντός των παραμέτρων που είχε προκαθορίσει το Binance. Η λογιστική εταιρεία δεν έκανε πρόσθετες έρευνες, δεν διατύπωσε γνώμες και δεν προσέφερε διαβεβαιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκυρότητας της όλης αναφοράς. 

Η εισαγωγή της πεντασέλιδης επιστολής της προσπαθεί να καταστήσει σαφές:

«Η διοίκηση του Binance αναγνωρίζει ότι η αναφορά AUP δεν είναι μια δέσμευση διασφάλισης. Ως εκ τούτου, δεν εκφράζουμε γνώμη ή διαβεβαίωση. Εάν είχαμε πραγματοποιήσει πρόσθετες διαδικασίες, θα μπορούσαν να είχαν υποπέσει στην αντίληψή μας άλλα θέματα που θα είχαν αναφερθεί».

Αυτό που γεννά απορίες είναι ότι στην αναφορά αυτή δεν υπάρχουν καν πληροφορίες σχετικά με το ποιες είναι οι οντότητες του Binance που κατέχουν τα κεφάλαια. Καλύπτει μόνο τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού εκφρασμένα bitcoin. 

Τα κεντροποιημένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις που θα ρίξουν διαφάνεια σχετικά με τα αποθεματικά τους. Είναι θέμα επιβίωσης...