Νέες συνθήκες διαμορφώνονται στα NFT Marketplaces και στα ανταλλακτήρια αυτών με την είσοδο νέων ανταγωνιστών. Αυτή η νέα δυναμική δεν εκφράζεται μόνο στον όγκο συναλλαγών, αλλά και στην τιμή διαπραγμάτευσης των κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με αυτές τις αγορές, αλλά δημιουργούν ακόμα και δομικές αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη βιωσιμότητα πολλών συλλογών NFTs.
Αναμφίβολα ο νέος ανταγωνιστής στην αγορά ακούει στο όνομα Blur, στερώντας τον τίτλο στο OpenSea. Σε μια άμεση απάντηση στον ανταγωνισμό, το OpenSea, το οποίο ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο κρυπτονόμισμα για την επιβράβευση των χρηστών του, είπε ότι αλλάζει το μοντέλο σε προαιρετικές χρεώσεις πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημιουργούς, με ελάχιστη προμήθεια 0,5%, και ότι δεν θα αποκλείει πλέον τους δημιουργούς από την καταχώριση σε άλλα ανταλλακτήρια με τις ίδιες πολιτικές.
Οι περισσότεροι traders επιλέγουν να διαπραγματεύονται στο Blur για να αυξήσουν τα κρυπτονομίσματα που θα λάβουν ως επιβράβευση - airdrop - με ό,τι σημαίνει για τον όγκο συναλλαγών του Blur (που δεν είναι οργανικός σε σύγκριση με τον όγκο του OpenSea).
Το OpenSea είχε προχωρήσει σε αλλαγή όρων τον Νοέμβριο δηλώνοντας ότι οι δημιουργοί που επιθυμούσαν να εισπράξουν πνευματικά δικαιώματα έπρεπε να αποκλείσουν άλλες αγορές που δεν τηρούσαν πλήρως τις χρεώσεις αυτών των τελών. Το Blur δεν είχε εξαλείψει πλήρως τα δικαιώματα των δημιουργών, αλλά η τελευταία αναθεώρηση της πολιτικής τους έθετε το ελάχιστο 0,5% ως τέλος πνευματικών δικαιωμάτων.
Ωστόσο στην ένταση του ανταγωνισμού, το Blur άλλαξε την πολιτική του επιβάλλοντας στους δημιουργούς να αποκλείσουν το OpenSea εάν θέλουν να εισπράξουν το ποσοστό δικαιωμάτων τους στο Blur.
Το Blur χρησιμοποιεί τη μόχλευσή του για να πιέσει το ανταλλακτήριο OpenSea να συνεργαστεί μαζί του αντί να ενεργεί ανταγωνιστικά. Ο χρόνος θα δείξει εάν οι πολιτικές του Blur θα είναι βιώσιμες, αλλά ήταν ο πιο επιτυχημένος ανταγωνιστής του OpenSea μέχρι σήμερα, τόσο από άποψη όγκου συναλλαγών όσο και προϊόντος.
Παράλληλα, το Blur κυκλοφόρησε το κρυπτονόμισμα του δικτύου σε ένα λανσάρισμα την προηγούμενη εβδομάδα που δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.
Η έναρξη της διαπραγμάτευσης του BLUR ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ. UTC, με την πρώτη συναλλαγή να πραγματοποιείται στο ανταλλακτήριο Huobi στην τιμή των 0,01$. Παρά την ωρίμανση της αγοράς υπήρξαν σημαντικές ευκαιρίες arbitrage μεταξύ των διαφορετικών ανταλλακτηρίων.
Οι τιμές στο Huobi και το OKX, τα πρώτα ανταλλακτήρια που ξεκίνησαν τις συναλλαγές, ανέβηκαν γρήγορα πάνω από τα 8$, με το Huobi να φτάνει σχεδόν τα 10 $. Οι συναλλαγές στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap V3 BLUR-USDC ξεκίνησαν με τιμή 0,29 $. Το Coinbase μπήκε με μια ώρα καθυστέρηση με τιμή 0,88 $. Οι τιμές της διαπραγμάτευσης την πρώτη ώρα μεταξύ διαφορετικών ανταλλακτηρίων δημιούργησαν σημαντικές ευκαιρίες.
Σημειώνεται ότι το Binance δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το BLUR, και ως αποτέλεσμα το ανταλλακτήριο OKX έχει κυριαρχήσει στο μερίδιο αγοράς της CEX. Υπάρχει μια συνολική προσφορά τριών δισεκατομμυρίων μαρκών Blur, ωστόσο μόνο 360 εκατομμύρια βρίσκονται στην κυκλοφορία. Τα διακριτικά κατανεμήθηκαν δωρεάν στους χρήστες με βάση τη δραστηριότητα στο marketplace Blur.
Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν εάν το ανταλλακτήριο μπορεί να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς και τη ρευστότητα του κρυπτονομίσματος. Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές δεν περιμένουν σοβαρή πτώση του όγκου συναλλαγών λόγω του γεγονότος ότι η Season 2 του προγράμματος κινήτρων για τις ανταμοιβες, θα διαρκέσει για τουλάχιστον άλλες 30 ημέρες.
Το κρυπτονόμισμα βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 μεγαλύτερα σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα, με κεφαλαιοποίηση άνω των $465 εκατομμυρίων. Το κρυπτονόμισμα, ακόμα δεν έχει διατεθεί προς διαπραγμάτευση στο Binance, που από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική τόσο για αύξηση της τιμής διαπραγμάτευσης, αλλά και του όγκου συναλλαγών.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων των NFT Marketplaces ξεπερνάει τα $700 εκατομμύρια.