Crypto Queen: Στο κυνήγι των 4 δισ. δολαρίων
Shutterstock
Shutterstock

Crypto Queen: Στο κυνήγι των 4 δισ. δολαρίων

H Ruja Ignatova γνωστή ως CryptoQueen θεωρείται πως δολοφονήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε σκάφος στο Ιόνιο, ωστόσο το FBI εξακολουθεί να τη θέτει στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων. Πολλοί είναι αυτή που αναζητούν τη CryptoQueen καθώς μπορεί να έχει εξαφανιστεί με 230.000 Bitcoin που την καθιστούν ως το μεγαλύτερο κάτοχο Bitcoin στον κόσμο.

Η ομάδα πίσω από το OneCoin, που ξεκίνησε το 2014, ισχυρίζεται ότι ήταν ένα κρυπτονόμισμα με δυνατότητα εξόρυξης με μέγιστη προσφορά 120 δισεκατομμυρίων κρυπτονομισμάτων. Το σχέδιο προσέλκυσε εκατοντάδες επενδυτές με την υπόσχεση να γίνει το επόμενο Bitcoin. Ωστόσο, σε αντίθεση με το BTC, το blockchain του OneCoin δεν δημιουργήθηκε ποτέ.

Τα ίχνη της Ignatova έχουν εξαφανιστεί από τότε που έφυγε από τη Βουλγαρία, όπου ήταν η βάση του OneCoin και επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα το 2017.

Ο διορισμός ενός νέου αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα στη Βουλγαρία θα μπορούσε να επανεκκινήσει μια από τις πιο θρυλικές υποθέσεις απάτης – πυραμίδα στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων που απέσπασε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια και σε μεγάλο μέρος της διαδραματίζεται και στη χώρα μας.

Ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί τα θύματα, ζητά επανεκκίνηση της έρευνας από το νέο αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα της Βουλγαρίας, θεωρώντας πως υπάρχουν ακόμα πολλά διαθέσιμα κεφάλαια που δεν έχει αποκαλύψει η μέχρι τώρα έρευνα. Η εξέλιξη έρχεται σχεδόν επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση της Ignatova, με δισεκατομμύρια δολάρια να βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο σε τράπεζες, κρυπτονομίσματα, υπεράκτιες εταιρείες, ακόμη και σε πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο και Ντουμπάι.

Το 2014, η πυραμίδα OneCoin εξαπάτησε επενδυτές αποσπώντας κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναφέροντας ότι θα δημιουργήσει το δικό της κρυπτονόμισμα πληρωμών.

Το OneCoin ωστόσο έμοιαζε με ένα σύστημα πυραμίδας που περιελάμβανε σεμινάρια σχετικά με τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων, ενώ προσέφερε στα μέλη ανταμοιβές για την προσέλκυση περισσότερων συμμετεχόντων.

Τον Φεβρουάριο του 2023, μια έκθεση του BIRD, του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και Δεδομένων, αποκάλυψε μαρτυρία που ισχυριζόταν ότι η Ιγκνάτοβα σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο Ιόνιο κατόπιν εντολής μέλους της βουλγαρικής μαφίας.

Ένας Βούλγαρος μαφιόζος που δολοφονήθηκε στη Νότια Αφρική ξεδίπλωσε το κουβάρι που δείχνει δολοφονία της CryptoQueen στην Ελλάδα , στην προσπάθεια διαφυγής της. Όπως αναφέρθηκε από το Radio Free Europe, ο Krasimir Kamenov - επίσης γνωστός ως «Kuro» - βρέθηκε πυροβολημένος μαζί με τη σύζυγό του και δύο άλλα θύματα στο σπίτι του στο Cape Town στις 25 Μαΐου. Τον Μάρτιο, ο Kamenov κατηγορήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία του αστυνομικού, Lyubomir Ivanov. Όταν έγινε έρευνα στο σπίτι του Ivanov, οι αρχές ανακάλυψαν έγγραφα που φέρεται να περιέγραφαν μια συνωμοσία για τη δολοφονία της CryptoQueen.

Τα έγγραφα, υποδηλώνουν ότι είχε δολοφονηθεί το 2018, κατονομάζουν επίσης έναν Βούλγαρο βαρόνο των ναρκωτικών και συνεργάτη του Kamenov από τη δεκαετία του 1990. Τα έγγραφα, καταδεικνύουν ότι η ότι η CryptoQueen σκοτώθηκε σε σκάφος στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με το BIRD, ο Kamenov ήταν η «πηγή» του για τις αναφορές της αστυνομίας για την υποτιθέμενη πλοκή και ετοιμαζόταν να αποκαλύψει περισσότερα στις αμερικανικές αρχές. Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν πειστεί ότι η Ignatova είναι νεκρή.

Μια μήνυση που κατατέθηκε το 2021 κατά της OneCoin ισχυρίζεται ότι η Ignatova είχε πάνω από 230.000 Bitcoins όταν εξαφανίστηκε. Σε τρέχουσες τιμές, εάν αυτά τα κρυπτονομίσματα υπάρχουν, θα έχουν μια αξία πάνω από 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο ακόμα και όταν τα κεφάλαια ανακτώνται, η διανομή τους στα θύματα είναι δύσκολη. Το 2019, ο Αμερικανός δικηγόρος Mark Scott κρίθηκε ένοχος ότι βοήθησε την Ignatova και άλλους συνεργάτες της OneCoin να ξεπλύνουν περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε αίτηση για κατάσχεση μέρους αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το συνολικό ποσό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τα κατασχεθέντα περιουσιακά κεφάλαια ως έσοδα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τα θύματα θα πρέπει να καταβάλουν μακροχρόνια προσπάθεια για να μπορέσουν να τα ανακτήσουν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η Βουλγαρία είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ουγγαρία.