Μετωπικές επιθέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance

Μετωπικές επιθέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance

Το επίκεντρο της αγοράς βρίσκεται στη μητέρα των μαχών που δίνει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, με τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και κυρίως με αυτές των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο οι επίσημες αναφορές, αλλά και πολύ παρασκήνιο βρίσκεται από τις «διαρροές» των αρχών προς τα μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Semafor, το ανταλλακτήριο πιθανώς να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ωστόσο οι δικαστικές αρχές εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις καθώς φοβούνται μαζικό bank run που θα επηρεάσει στο σύνολο τις αγορές κρυπτονομισμάτων - ή ακόμα και τραπεζικά ιδρύματα. 

Η βασική ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων είναι ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρύτερη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Για το λόγο αυτό, σταθμίζουν εναλλακτικές λύσεις όπως «πρόστιμα και συμφωνίες που δεν θα περιλαμβάνουν δίωξη».

Ήταν ήδη δημοσίως γνωστό ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ερευνούν το Binance. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) μήνυσε την εταιρεία και τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Changpeng "CZ" Zhao για «εσκεμμένη διαφυγή» των νόμων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα από το “The Information” καθώς πλησιάζουν οι έρευνες των αμερικανικών αρχών, το διοικητικό συμβούλιο της Binance.US ψήφισε για την εκκαθάριση της εταιρείας, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση. Ο CZ Zhao πρότεινε το οριστικό  κλείσιμο του αμερικανικού βραχίονα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να προστατεύσει την ευρύτερη εταιρεία. Ο Zhao είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Binance.US, ωστόσο ο CEO της Binance.US, Brian Shroder κατάφερε να μπλοκάρει την απόφαση. 

Ενδιαφέρον επίσης έχουν και διαρροές που θέλουν την Binance να εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μέρος των πελατών της από Κίνα παρά την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνα. Το μερίδιο των πελατών ακολουθούν χρήστες από τη Νότια Κορέα, την Τουρκία, το Βιετνάμ και στη συνέχεια τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ανταλλακτήριο έχει 900.000 ενεργούς χρήστες στην Κίνα. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σημείωσε όγκο συναλλαγών spot και μελλοντικής εκπλήρωσης αξίας άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα τον Μάιο, σύμφωνα με μια εσωτερική πλατφόρμα δεδομένων της Binance με την ονομασία «Mission Control». Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του όγκου προήλθε από συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης.

Ο συνολικός όγκος συναλλαγών spot και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin της Binance ήταν πάνω από 670 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου που διέρρευσε - πιθανώς από πρώην υπαλλήλους του ανταλλακτηρίου. ,

Το Binance είχε 5,6 εκατομμύρια χρήστες με έδρα την Κίνα έως τον Μάιο, εκ των οποίων οι 911.650 ήταν ενεργοί, σύμφωνα με το Mission Control. Συνολικά, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων έχει συνολικά πάνω από 128 εκατομμύρια χρήστες. Από τον Ιανουάριο, η WSJ αναφέρει ότι περίπου 100.000 Κινέζοι χρήστες του ανταλλακτηρίου ταξινομήθηκαν ως «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», επικαλούμενα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που διέρρευσαν από πρώην υπάλληλο.

Τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβάλλουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα σε ενισχυμένο έλεγχο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος. Η Binance ιδρύθηκε στη Σαγκάη τον Ιούλιο του 2017. Αμέσως μετά, τον Σεπτέμβριο του 2017, η Κίνα απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα και απέκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπο της Binance. Το 2021, η κεντρική τράπεζα της Κίνας κήρυξε παράνομα όλα τα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. 

Οι συνέπειες από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried, ότι μια τέτοια κίνηση - πιθανής κατάρρευσης του Binance μπορεί να έχει και συνέπειες που είχε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 - και πιθανώς αναμένεται να παρασύρει όλο κλάδο. Η κατάρρευση του FTX δημιούργησε σειρά πτωχεύσεων, απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αγορές κρυπτονομισμάτων, και αμαύρωσε την εικόνα του κλάδου των αγορών κρυπτονομισμάτων.