Τα συνταξιοδοτικά ταμεία «ζυγίζουν» την επένδυση σε Bitcoin
Shutterstock
Shutterstock
Ιαπωνία

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία «ζυγίζουν» την επένδυση σε Bitcoin

Το αφήγημα των θεσμικών επενδυτών που κλιμακώθηκε με την έγκριση των BTC Spot ETFs, επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς φέρεται πως το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο σκέφτεται να επενδύσει στο bitcoin.

Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας θα διερευνήσει επενδύσεις σε «στοιχεία με περιορισμένη ρευστότητα», συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων, του χρυσού και του bitcoin.

Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Συντάξεων (GPIF) της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επενδύσει στο bitcoin, μεταξύ άλλων επενδυτικών στοιχείων με μικρότερη ρευστότητα.

Σε ένα έγγραφο που αποτελεί μέρος ενός ανοικτού διαγωνισμού συμβάσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα, το συνταξιοδοτικό ταμείο σημειώνει ότι αυτήν τη στιγμή διαθέτει κεφάλαια σε εγχώρια ομόλογα και μετοχές, ξένα ομόλογα και μετοχές, ακίνητα, υποδομές και ιδιωτικά κεφάλαια.

Το GPIF αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε «περιουσιακά στοιχεία με μικρότερη ρευστότητα», συμπεριλαμβανομένων των δασών, των γεωργικών εκτάσεων, του χρυσού και του bitcoin.

Η προθεσμία για την υποβολή πληροφοριών είναι η 19η Απριλίου 2024, στις 3 π.μ. ET (5 μ.μ. JST). Μεταγενέστερες ενημερώσεις σχετικά με το RFI δεν θα πραγματοποιηθούν και η χρήση των πληροφοριών δεν θα αποκαλυφθεί δημόσια.

Το ταμείο αναζητά βασικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών ερευνών, εργαλείων δεδομένων και «επενδυτικών παραδειγμάτων, επενδυτικής φιλοσοφίας, τρόπου ενσωμάτωσης στο χαρτοφυλάκιο των συνταξιοδοτικών ταμείων».

Το GPIF της Ιαπωνίας δεν είναι το πρώτο συνταξιοδοτικό ταμείο που εξετάζει επενδύσεις στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Η Εθνική Υπηρεσία Συντάξεων της Νότιας Κορέας έχει αγοράσει στο παρελθόν μετοχές του αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase, συνολικού ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ταμείο Αρωγής και Συνταξιοδότησης των Πυροσβεστών του Χιούστον είχε επίσης αγοράσει και bitcoin και Ethereum, αν και η επένδυση αντιμετωπίστηκε με ανάμεικτα συναισθήματα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής CFA που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2022, περισσότερο από το 94% των διαχειριστών κρατικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ανέφεραν ότι είχαν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα. Η αναφορά δεν περιελάμβανε τον τύπο των επενδύσεων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Πλέον είναι δεδομένο ότι οι θεσμικοί επενδυτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Τα Bitcoin ETF αναμφισβήτητα αύξησαν τη ζήτηση για επένδυση στο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, το οποίο οδήγησε στην αλματώδη αύξηση της τιμής του bitcoin (παρά την αστάθεια αυτής της εβδομάδας).

Παράλληλα, η MicroStrategy ο μεγαλύτερος θεσμικός κάτοχος BTC στον κόσμο συνεχίζει δυναμικά τις εξαγορές της. Η εταιρεία κατέχει τώρα περίπου 214.246 bitcoins, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1% της συνολικής κυκλοφορίας των 21 εκατομμυρίων Bitcoin που θα υπάρξουν ποτέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Tony Ashraf, είπε πως τα spot bitcoin ETF βοηθούν στην κάλυψη της ζήτησης για bitcoin, η οποία είχε δημιουργηθεί εδώ και καιρό

«Αυτό που βλέπουμε πραγματικά τους τελευταίους δύο μήνες είναι ότι η ζήτηση από τους θεσμικούς επενδυτές ικανοποιείται λόγω των ETF», σημείωσε. Ο Ashraf δήλωσε ότι υπήρχαν τρεις βασικοί παράγοντες της ζήτησης για τα bitcoin ETF:

Αρχικά το μακροοικονομικό περιβάλλον και τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία όσον αφορά τον πλούτο. Παρατήρησε ότι το δημογραφικό στοιχείο μπορεί να αλλάξει τις αγορές κρυπτονομισμάτων καθώς, για παράδειγμα, οι επενδυτές που αγοράζουν bitcoin μέσω ενός εγγεγραμμένου συμβούλου επενδύσεων είναι απίθανο να πωλήσουν στην αγορά όταν η τιμή πέσει κατά 10%.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ωρίμανση του κλάδου, κάτι που χαρακτήρισε πραγματικά σημαντικό. Ανέφερε την εισροή περισσότερων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στο χώρο. Επιπλέον, σημείωσε ότι δεδομένα πράγματα όπως η φύλαξη/ θεματοφυλακή για κρυπτονομίσματα έχουν γίνει πιο ασφαλή.

Τέλος, ο Ashraf επεσήμανε τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος ως τον τρίτο τομέα που ωθεί τη ζήτηση.