Στη σημερινή συνεδρίαση, περισσότερο από την υποχώρηση των βασικών δεικτών, προβλημάτισε η επιμονή των συναλλαγών στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, με τους λίγους ενεργούς επενδυτές να μην “αφυπνίζονται” ακόμα και μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΑΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους και με αρκετούς αναλυτές να επισημαίνουν πως η εγχώρια αγορά έχει ήδη εισέλθει σε καλοκαιρινή ραστώνη.
Πιο συγκεκριμένα, δυναμικό ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία έδειξε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά 7%, όπως κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ. Ως προς την εικόνα σε επίπεδο τριμήνου σημειώθηκε άνοδος 2,3%, έναντι του 4ου τριμήνου του 2021.
Με ράθυμους ρυθμούς εισαγωγής εντολών και με χαμηλούς όγκους ανά ώρα, δεν πρέπει να αναμένεται κάτι εντυπωσιακό από το ελληνικό χρηματιστήριο και το ελάχιστο ενδιαφέρον θα συνεχίσει να εξαντλείται σε κινήσεις επιμέρους μετοχών.
Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, «η εικόνα που θα έχει στο εξής η εγχώρια αγορά, θα είναι αυτή των επιλεκτικών τοποθετήσεων, ακολουθώντας περισσότερο τα επιμέρους επιχειρηματικά νέα, καθώς η επίδραση των υψηλών τιμών στο κόστος πωληθέντων, αναμένεται να έχει εντονότερο χαρακτήρα στα τρίμηνα που ακολουθούν. Προς το παρόν διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης ανακωχής, μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα έρθει από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Αμερική, την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου.
Αν ο πληθωρισμός του Μαΐου βγει ανάλογος της τρέχουσας πρόβλεψης (8,2%) με το δομικό κομμάτι να μην παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη του 5,9%, τότε η κεντρική τράπεζα θα μείνει στο μονοπάτι των επόμενων ‘τιμολογημένων’ αυξήσεων των επιτοκίων. Αυτό θα το μάθουμε στις 15 Ιουνίου, όταν η FED έχει προγραμματισμένη την επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια, με τις αγορές να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή, θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στις Αγορές. Νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια του ευρώ».
Προσοχή, καθώς κλεισίματα του ΓΔΧΑ οριακά ψηλότερα των 900 και χαμηλότερα των 904 μονάδων, δεν πρέπει να αποτελέσουν θετική έκπληξη και αξιόπιστη ένδειξη πως τερματίζεται η περίοδος συσσώρευσης, ειδικά αν αυτές οι μικρές υπερβατικές κινήσεις δεν συνοδεύονται από αξιόπιστη συναλλακτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που ανακοινώθηκε σήμερα και ο πληθωρισμός Μαΐου την Πέμπτη, θα πρέπει να τιμολογηθούν αρκούντως από τους ενεργούς επενδυτές που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., σε συνδυασμό με τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων και την διεθνή χρηματιστηριακή τάση.
Συμπερασματικά, οποιοδήποτε εγχείρημα νέας ανοδικής διαφυγής για τον ΓΔΧΑ, θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα, καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 904 μονάδων. Από την άλλη, αν συνεχιστεί η αδυναμία ανοδικής διαφυγής, ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ των «sellers» και δεν μπορεί να αποκλειστεί υπαναχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς κλίματος.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη 8 Ιουνίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1 δισ. ευρώ, λήξεως 9 Ιουνίου 2023.
«Ένα εξαιρετικό α΄ τρίμηνο είχε η Motor Oil, με την ανακοινωμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να αυξάνεται σημαντικά στα 318 εκατ. ευρώ και την προσαρμοσμένη στα 189 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο για τα επόμενα τρίμηνα της εισηγμένης είναι η ενδεχόμενη πίεση στους όγκους πωλήσεων. Κατά τα άλλα, συνεχίζονται να αυξάνονται οι αποδόσεις στα ομόλογα με την 10ετια των ΗΠΑ να ξεπερνά εκ νέου το 3%, ενώ σε νέο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019 κινήθηκε και η εγχώρια 10ετια στο 3,85%», σημειώνει η Leon Depolas Sec.
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών το διάστημα 2022 - 2024 προχώρησε η Eurobank Equities, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για την Alpha Bank σε «buy», από «hold», καθώς το προφίλ ρίσκου/απόδοσης έχει βελτιωθεί μετά την πρόσφατη υποαπόδοση. Παράλληλα, διατηρεί τις συστάσεις «buy» για Εθνική και Πειραιώς, λόγω του θετικού προφίλ ρίσκου / απόδοσης, παρατηρώντας ότι η Εθνική εμφανίζει καλύτερα θεμελιώδη όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού.
Η νέα τιμή - στόχος για την Αlpha Bank ανέρχεται στα 1,42 ευρώ, για την Εθνική στα 4,5 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,80 ευρώ. Ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 599,57 μονάδες (-3,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 606,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,52%.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, με χαμηλό ημέρας τις 887,7 (-1,40%) και κλείσιμο στις 891,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,94% Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μοναδικά κέρδη για ΑΡΑΙΓ (+3,29%), ΜΠΕΛΑ (+1,27%) και ΣΑΡ (+0,15%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-2,81%), ΕΥΡΩΒ (-2,93%), ΔΕΗ (-2,41%), ΕΛΧΑ (-2,25%) και ΛΑΜΔΑ (-2,51%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις μπόρεσαν να ξεχωρίσουν θετικά, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι ΟΛΥΜΠ (+2,91%), ΙΝΛΟΤ (+1,96%) και ΟΤΟΕΛ (+1,78%). Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι σημείωσαν απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.