Με αναταράξεις στενού σχετικά εύρους, ικανοποιητικό τζίρο αλλά πάντως μικρότερο της προηγούμενης Παρασκευής των αναδιαρθρώσεων, ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα. Με αντίδραση από τα χαμηλά και με 14 ανοδικούς τίτλους του FTSE Large Cap, η συνεδρίαση κινήθηκε στους ρυθμούς που επιβάλλει το τελευταίο διάστημα η μεγάλης μεταβλητότητας κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, που με το σχέδιο Sunrise για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, γράφει καινούργια σελίδα στο κεφάλαιο της ιστορίας της.
Οι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί με αποτέλεσμα η μετοχή από το +26,17% της 16ης Μαρτίου και τα 0,9440 ευρώ, να βρεθεί σε βάθος τεσσάρων συνεδριάσεων στα 0,4280 ευρώ με συνολικές απώλειες 54,47%. Η πτωτική κίνηση της μετοχής που συνοδεύτηκε χθες και από τον τίτλο της Aegean Airlines με ημερήσιες απώλειες -12,3% επιβάρυναν το κλίμα, που πάντως από τα υψηλά των 862,36 μονάδων «άγγιξε» τη σημαντική στήριξη των 827 μονάδων, αντιδρώντας άμεσα ανοδικά.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν κοινό σημείο συσχέτισης των δυο εταιρειών που επηρεάζουν τη γενικότερη πορεία της αγοράς. Η μεν Πειραιώς θα αναζητήσει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ από το εξωτερικό και την Ελλάδα, η δε Aegean Airlines θα λάβει κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, υπό την αίρεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με άντληση 60 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Όχι, ευκαταφρόνητη για τα ελληνικά δεδομένα και η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον Ελλάκτωρα μετά τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις στο χώρο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε όπως ελπίζει η διοίκηση στα τέλη του 2021 η εταιρεία να έχει θετικές ροές, φτάνοντας σε break even.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν όλη αυτή η άντληση ρευστότητας που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα, είναι ικανή να ανακόψει την ανοδική πορεία της αγοράς, που από τα χαμηλά των 726 μονάδων της 28ης Ιανουαρίου, έχει καταγράψει κέρδη περί το 19% ως τις 17 Μαρτίου.
Η ρηχότητα και η έλλειψη υψηλής εμπορευσιμότητας που χαρακτηρίζουν ακόμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε συνδυασμό με τα απόνερα της πανδημικής κρίσης, ενσπείρουν αμφιβολίες στους επενδυτές, κατά πόσον το χρηματιστήριο θα μπορέσει να σηκώσει στις πλάτες του τις τελευταίες εξελίξεις.
Πατώντας στα χνάρια των κεφαλαίων που αντλήθηκαν ήδη το τελευταίο διάστημα, υπενθυμίζουμε ότι οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τη Motor Oil την προηγούμενη εβδομάδα προσφέροντας 5,1 φορές περισσότερα χρήματα από τα 200 εκατ. ευρώ, που τελικά άντλησε η εταιρεία, με εξαιρετικό επιτόκιο ύψους 1,9%.
Πρωθύστερα στις αρχές του μήνα, η Αlpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους ευρώ 500 εκατ., συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών και εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα το χαμηλότερο κόστος για ομολογίες Tier 2 μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η μεγάλη επιτυχία της έκδοσης του ομολόγου βιωσιμότητας από τη ΔΕΗ «σημάδεψε» το μήνα, καθώς η επιχείρηση άντλησε 650 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό) με επιτόκιο 3,875% και με το 70% των προσφορών να προέρχεται από ξένους επενδυτές . Η επιχείρηση επανήλθε χθες στις αγορές ανακοινώνοντας την επιτυχή τιμολόγηση της διεθνούς προσφοράς ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού 125 εκατ. ευρώ, με το ίδιο επιτόκιο, συγκεντρώνοντας συνολικά 775 εκατ. ευρώ.
Kατά συνέπεια και με την πιθανότητα και άλλων ομολογιακών εκδόσεων ή και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και με το «φόβο» μιας ενδεχόμενης ανόδου επιτοκίων είναι λογικές οι ανησυχίες για την πορεία της αγοράς.
Όμως το τελευταίο διάστημα διακρίνουμε παρά τις μετοχικές αναταράξεις κυρίως της τράπεζας Πειραιώς, μια θετική αυτονόμηση και του Γενικού Δείκτη αλλά ιδιαίτερα των άλλων τραπεζικών τίτλων, που απεικονίζεται σε αυτό το συγκριτικό γράφημα συμπεριλαμβανομένης της μετοχής της Aegean.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Εν κατακλείδι, η συνεχιζόμενη νομισματική πολιτική εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, η βελτίωση του εμβολιαστικού ρυθμού και η μετοχική συμπεριφορά των δεικτοβαρών τίτλων της πραγματικής οικονομίας, που είναι εμφανές ότι αποκρούουν με ευκολία προσώρας πιθανές επιθέσεις των πωλητών, καταδεικνύουν ότι η αγορά παρά τα κεφάλαια που αντλούνται, δεν στερείται ρευστότητας με συνέπεια και η βραχυπρόθεσμη και η μεσοπρόθεσμη τάση της να μην έχουν μεταβληθεί, προοιωνίζοντας μια συνέχιση της πορείας της προς τις 950 μονάδες του Ιανουαρίου του 2020.