Οι «χρυσές» λεπτομέρειες για το πολύτιμο μέταλλο και τις αγορές
Σήμερα «κληρώνει» για το πετρέλαιο

Οι «χρυσές» λεπτομέρειες για το πολύτιμο μέταλλο και τις αγορές

Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινάει στην ουσία από σήμερα Τρίτη, καθώς χτες οι αγορές των ΗΠΑ και του Λονδίνου παρέμειναν κλειστές λόγω εθνικών αργιών.  

Αν και «κουτσουρεμένη» η  παρούσα εβδομάδα θα έχει έντονο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον και ίσως και αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς αναμένονται πολύ σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως  δείκτες ΡΜΙ στις ΗΠΑ και ανεργία, πληθωρισμός και ανεργία στην Ευρωζώνη, νομισματική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε σήμερα και τη  συνάντηση των μελών του  OPEC+.

Ξεκινώντας από την τελευταία,  τα στοιχήματα έχουν πληθύνει μιας και τα μέλη του Οργανισμού  στις αποφάσεις τους για την παραγωγή αναμένεται να λάβουν υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πρόοδο των εμβολιασμών και έως εκ τούτου  την αύξηση της ζήτησης. 

Ήδη άλλωστε οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη των οικονομιών υπερκέρασαν την αύξηση της παραγωγής  από το  Ιράν, το οποίο άρχισε και πάλι να εξάγει πετρέλαιο μετά την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Δύση. 

Παρά την επάνοδο του Ιράν στην αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά κατά 650.000 βαρέλια ημερησίως.

Ήδη λοιπόν οι  τιμές του Βrent διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο διετίας, αν και ακόμα δεν έχουν τεστάρει την επίμαχη αντίσταση της ζώνης των 70,60-71,40 δολαρίων.

Θα δώσει η σημερινή συνεδρίαση το έναυσμα ανοδικής διάσπασης της αντίστασης και νέες υψηλές πτήσεις προς τα 74,20 δολάρια;

Aν πέφτoυν μέσα οι πηγές του Reuters και όντως τα μέλη του OPEC+ καταλήξουν σε μια απόφαση για σταδιακή κατάργηση ενός μέρους μόνο από τους περιορισμούς που εφαρμόζουν στην παραγωγή τους, τότε ναι, πιθανότατα να δούμε το άνωθεν τεχνικό σενάριο να επαληθεύεται.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο ο OPEC+ είχε αποφασίσει την «επιστροφή»  στην αγορά μόνο  2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα για την περίοδο Μαιου – Ιουλίου μιας και ανέμενε μεν  περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά ήθελε να έχει υπό έλεγχο την προσφορά -και κατ’επέκταση τις τιμές- από τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται ακόμα.  

Το πετρέλαιο έκτοτε επιτάχυνε το ράλι του πλησιάζοντας τα 70 δολ. το βαρέλι, ήτοι μια απόδοση πέριξ του 12% μέσα σε δύο μήνες.

Η επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου μπορεί να συγκράτησε την άνοδο τις τελευταίες ημέρες, όμως οι περισσότεροι συντελεστές της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα και ότι «θα πραγματοποιηθεί με διαφανή και οργανωμένο τρόπο»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, στη συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής του Οργανισμού για την αξιολόγηση της κατάστασης της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης στις 31 Μαΐου,  η Κοινή Επιτροπή μείωσε κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα την πρόβλεψη της για την παγκόσμια προσφορά και πλέον περιμένει το έλλειμμα το 2021 να φτάσει τα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 1,2 εκατ. βαρέλια προηγουμένως. Εν ολίγοις, τα αποθέματα θα υποχωρήσουν ταχύτερα από το αναμενόμενο. 

Τα τεχνικά ορόσημα αλλά και οι ανοδικοί στόχοι παραμένουν όπως τα περιγράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα (μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες εδώ). https://www.liberal.gr/market/giati-den-einai-kali-idea-na-sortarei-kaneis-tora-to-petrelaio/379914

Χρυσός και S&P

Βίοι παράλληλοι για την μητέρα των αγορών και τον χρυσό, καθώς ο S&P την Παρασκευή έκλεισε  κάτι λιγότερο από 1% από τα ιστορικά του υψηλά, ενώ χθες ο χρυσός ακούμπησε την αντίσταση των 1910 δολαρίων/ουγγιά, η ανοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για τα 1960 δολάρια/ουγγιά, αρκεί να παραμείνουν ανέπαφα τα 1866-1876 δολάρια/ουγγιά.

Για πόσο καιρό θα βαδίζουν χέρι χέρι αγορές και χρυσός; Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας μπορεί και να μας δώσουν μια αίσθηση, αν και η στήλη πιστεύει ότι μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της FED όλα τα τεχνικά σενάρια θα είναι στο ταμπλό. 

Βλέπετε, οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ πιθανότατα  να ενταθούν τον Μάιο, καθώς  πρώτες ύλες και μικροεπεξεργαστές  εμφανίζουν ακόμα έλλειμμα προσφοράς, ενώ η ζήτηση λόγω των μεγάλων κατασκευαστικών προγραμμάτων βαίνει αυξανόμενη. 

Επομένως, ο χρυσός ως παραδοσιακή επιλογή άμυνας των επενδυτών απέναντι στον πληθωρισμό, χωρίς μάλιστα την τρελή μεταβλητότητα της νέας μόδας των κρυπτονομισμάτων  αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω.

Μέχρι όμως να διαφανεί  αν η FED θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας και του Καναδά όσον αφορά τη  νομισματική πολιτική, οι επενδυτές πιθανότατα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, όπως έκαναν άλλωστε και τον Απρίλιο, οδηγώντας τις αγορές ακόμα και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στο πίσω μέρος του μυαλού μας όμως πρέπει να έχουμε το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι της FED τοποθετούνται ήδη ανοιχτά υπέρ της δράσης κατά του πληθωρισμού.

Για παράδειγμα αυτό το Σαββατοκύριακο, ένας από  τους βασικούς παράγοντες της FED, ο Robert Kaplan -πρόεδρος της FED Dallas- προειδοποίησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC ότι είναι προτιμότερο να προλάβει κανείς τις πληθωριστικές προσδοκίες, παρά να τρέχει πίσω από αυτές. Για αυτό και θα πάρει θέση στην κατεύθυνση αυτή,  στο επόμενο meeting της FED. 

Μέχρι τότε όμως και για  όσο η μητέρα των αγορών κρατάει την ζώνη των  4022-4070 μονάδων, το πιο πιθανό σενάριο είναι  οι επενδυτές να παραμένουν  συγκρατημένα αισιόδοξοι.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.