H πρώτη εβδομάδα της χρονιάς έκλεισε με κέρδη, συνεχίζοντας έτσι το σερί που ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου. Η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε παράλληλα με την ανοδική κίνηση των τίτλων ενσωματώνοντας θετικές ειδήσεις αλλά κυρίως την έλευση των εμβολίων και το ξεκίνημα των εμβολιασμών ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι δείκτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά παρά τα γεγονότα του Καπιτωλίου που αμαύρωσαν την επικύρωση της λαϊκής βούλησης από το Κογκρέσο. Τα ερωτηματικά σε σχέση με την συνέχιση της κίνησης των αγορών εξακολουθούν να υφίστανται καθώς οι αναλυτές βρίσκουν πολλές μετοχές σε ιδιαίτερα «αλμυρές» αποτιμήσεις ιδίως του τεχνολογικού κλάδου, που ενσωμάτωσαν υψηλές προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια, όπως και μετοχές που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη ,την βιοτεχνολογία και τη ρομποτική.
Ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές και η ελληνική ξεκίνησε την τρέχουσα εβδομάδα με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ελεγχόμενο profit taking, αν εξαιρέσει κάνεις τον τραπεζικό τομέα ο οποίος διέπεται και στην άνοδο και στην πτώση από μεγάλη μεταβλητότητα.
Έτσι ανακύπτουν εκ νέου ερωτήματα για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, δεδομένου ότι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να θεωρούν ελκυστικές τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και με σημαντικά περιθώρια ανόδου. Η δε Citi προβλέπει πως φέτος το Ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί στις αγορές με πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, εκτιμώντας ότι θα εγκαινιάσει τη φετινή χρονιά ήδη από τον Ιανουάριο με έκδοση 20 ετούς ομολόγου.
Τα μεγάλα βραχυπρόθεσμα κέρδη, «πιέζουν» για διόρθωση με σκοπό την επιβίβαση από χαμηλότερα επίπεδα χωρίς όμως να διακινδυνεύουν οι πιέσεις αυτές την ανοδική βραχυπρόθεσμη εικόνα των δεικτών και των μετοχών.
Τον τόνο αναμένεται να δώσει και πάλι η Αμερική, δεδομένου ότι ήδη από την Παρασκευή ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα σε συνδυασμό με την ομιλία του Προέδρου της FED, που ενδέχεται να επηρεάσουν και την κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Σε τεχνικό επίπεδο ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ δημιουργεί ένα σχηματισμό συσσώρευσης με υψηλά στις 824 μονάδες, έχοντας να αντιμετωπίσει σημαντικές στηρίξεις στη ζώνη των 785,91-791,34 που εμπεριέχουν και το τελευταίο ανοδικό χάσμα της 28ης Δεκεμβρίου ( 789,32-793,31). Επόμενο στόχο αποτελούν οι 760 μονάδες, που με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς μεταβολή της ανοδικής τάσης του δείκτη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο επιβίβασης των αργοπορημένων. Η υπέρβαση των πρόσφατων υψηλών στις 824 μονάδες θα λύσει ανοδικά τα χέρια των αγοραστών, με κίνηση που θα αποκτήσει ορμή προς τον επόμενο στόχο του χάσματος του Φεβρουαρίου (885,42 - 892,96) μονάδων.
Στο αντίστοιχο ημερήσιο διάγραμμα του FTSE, η σημαντική αντίσταση των 1949 μονάδων διατρήθηκε προσωρινά με υψηλό τις 1973 μονάδες, αλλά η αδυναμία των αγοραστών να συνεχίσουν έδωσε τη δυνατότητα στους πωλητές να πιέσουν τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη με ισχυρή στήριξη τις 1845 μονάδες . Ενδιάμεσα το ανοδικό gap της 28ης Δεκεμβρίου ( 1889,23 -1901,48) μονάδες θα κλείσει σε ένα τέτοιο σενάριο και μόνο επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 1845 μονάδων θα ενθαρρύνει τους πωλητές για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα προς τις πολύ σημαντικές 1740 μονάδες.
Τέλος ο ΔΤΡ , έχει σχηματίσει ένα σχηματισμό αντιστροφής με υψηλή στις 538 μονάδες και μόνο αν ενεργοποιηθεί με την καθοδική διάσπαση των 470 μονάδων θα επανακάμψουν δριμύτεροι οι πωλητές με επόμενο στόχο τη ζώνη 428,62 - 435,65 και μεγάλο στόχο πολύ χαμηλότερα στις 405 μονάδες. Ενδεχόμενη αντίδραση από τις 470 μονάδες, θα ενθαρρυνει τους αγοραστές με αντιστροφή της κίνησης σε ανοδική με τεχνικά εμπόδια τις 506 και τις 538 μονάδες. Η υπέρβαση των 538 μονάδων θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική , με επόμενο άμεσο στόχο τις 580 μονάδες.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.