Αφού χτύπησαν καίρια σημεία αντίστασης οι αγορές ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μάλλον μουδιασμένες, σημειώνοντας συγκρατημένη πτώση την Παρασκευή .
Η αλήθεια είναι ότι το τρέχον bear market rally έφτασε τους αναμενόμενους στόχους-περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ- και εφεξής οι αγορές θα χρειαστούν απανωτές θετικές ειδήσεις για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τους επόμενους τεχνικούς στόχους.
Το μακροοικονομικό μέτωπο πάντως είναι λίγο δύσκολο να λειτουργήσει ως πηγή θετικών ειδήσεων.
Πέραν της αντοχής του Αμερικανού καταναλωτή που κατέδειξαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας και της μικρής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού πάντα στις ΗΠΑ, όλα τα άλλα στοιχεία παραμένουν προβληματικά.
Ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed αυξήθηκε μεν τον Αύγουστο στις 6,2 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για -5 μονάδες, εντούτοις παραμένει χαμηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών (σ.σ: 15,5 μονάδες).
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών εμφάνισαν σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο μείωση μεγαλύτερη της αναμενομένης .(σ.σ: -5,9% έναντι εκτιμήσεων -5,1%). Ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης μειώθηκε σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο κατά 0,4% ξεπερνώντας μεν τις εκτιμήσεις για βουτιά στο -0,5%, αλλά παραμένει σε ετήσια βάση αμετάβλητος, μετά από δεκαέξι συνεχόμενους μήνες ετήσιας ενίσχυσης, καταδεικνύοντας χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα.
Το γεγονός όμως ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αν και αποδυναμωμένα, κατάφεραν να σταθούν πάνω από τις εκτιμήσεις, δίνει μια δυνατή βάση στη Fed να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο της για έλεγχο του πληθωρισμού, μιας και οι φόβοι για το μέγεθος της ύφεσης προς το παρόν παραμένουν σε διαχειρίσιμο έδαφος.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα έγιναν προφανώς οι δηλώσεις του Προέδρου της St. Louis Fed , του Bullard, ο οποίος υποστήριξε για άλλη μια φορά μια ακόμη αύξηση επιτοκίου αναφοράς κατά 0,75% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ η Πρόεδρος της Kansas Fed φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων.
Ωστόσο, στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως να έχουμε νέα στοιχεία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη.
Το ετήσιο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ θα συγκεντρώσει το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι ομιλίες των αξιωματούχων στο συνέδριο ενδεχομένως να δώσουν επιπλέον στοιχεία όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων. Η ομιλία δε του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή, θα συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα φώτα της δημοσιότητας.
Ακόμα πιο δύσπεπτα τα νέα από την Ευρώπη.
Η εβδομάδα που μας πέρασε κατέδειξε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έγραψε νέο ιστορικό υψηλό , καθώς αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο. Ο δομικός δε πληθωρισμός ανήλθε τον Ιούλιο στο 4% από 3,7% τον Ιούνιο, όπως αναμενόταν μεν, καταδεικνύοντας ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις δε.
Tα στοιχεία τιμών παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εξίσου απογοητευτικά. Στη Γερμανία ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε σε ετήσια βάση τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη αύξηση, ανερχόμενος στο 37,2%, έναντι εκτιμήσεων για επίπεδα πέριξ του 31,8%. Από τον Ιούνιο, οι τιμές αυξήθηκαν 5,3% τον Ιούλιο, επίσης σημειώνοντας αύξηση ρεκόρ.
Με τέτοια «ψυχρολουσία» ήταν φυσικό ο δείκτης Dax να αποχαιρετίσει τα επίπεδα του 30άρη σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, η ανοδική διάσπαση των οποίων αποτελεί την προϋπόθεση για την αναρρίχηση του στις 14150 μονάδες. Αντίθετα, ο γερμανικός δείκτης έκλεισε κοντά στις 13540 μονάδες, αποχαιρετώντας και τον 90αρη σε ημερήσιο διάγραμμα, ο οποίος τοποθετείται πέριξ των 13614 μονάδων.
Νευρική και η αγορά των ομολόγων με την απόδοση στη λήξη του 2ετούς ομολόγου αναφοράς Γερμανίας να καταγράφει νέο υψηλό από τα τέλη Ιουνίου, στο 0,8280% και το 10ετές να κινείται στα υψηλά ενός μήνα πέριξ του 1,23%.
Οι αποδόσεις αυτές ενδεχομένως να ανέβουν εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει την ευχέρεια να μείνει άπρακτη μπροστά στο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται ενόψει του χειμώνα.
Με το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο να σημειώνει τη μεγαλύτερη σειρά εβδομαδιαίων κερδών φέτος, μετά την αναρρίχηση του στα 241 ευρώ /MWh αυτή την εβδομάδα, μεγαλώνει «ο πόνος» για βιομηχανίες και νοικοκυριά, ενώ η προτεραιότητα στον έλεγχο των τιμών παρά τους φόβους για ύφεση καθίσταται μονόδρομος για την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά την ανάβαση της στον Γολγοθά της ενεργειακής επάρκειας η Ευρώπη βρίσκει απέναντι της τον καιρό, με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν διαταράξει τη μεταφορά καυσίμων μέσω των ποταμών, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζουν την παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας. Αυτό ενισχύει τη ζήτηση για φυσικό αέριο σε μια εποχή που οι περικοπές των προμηθειών από τη Gapzrom παραμένουν χαμηλά.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι τα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Ρήνο οδήγησαν τη Shell να μειώσει την παραγωγή στο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρηνανίας στη Γερμανία, το μεγαλύτερο συγκρότημα επεξεργασίας πετρελαίου της χώρας, δημιουργώντας άλλο ένα τροχοπέδη για τη βαριά βιομηχανία της Ευρώπης που προσπαθεί να βρει εναλλακτικές του φυσικού αερίου λύσεις.
Η εξέλιξη που θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα
Η μόνη ίσως εξέλιξη που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανοδική πορεία των ενεργειακών τιμών που διαχέονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας είναι να έχει όντως βάση ένα δημοσίευμα του CNN Turk όσον αφορά την ετοιμότητά του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Πούτιν έκανε γνωστή την πιθανότητα μιας συνάντησης του με τον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποια βάση σε αυτό το σενάριο πάντως αν πράγματι υπάρχει, θα είναι κάτι παραπάνω από ένας από μηχανής Θεός για της ενεργειακές αγορές.
Η στήλη βέβαια δεν μπορεί να μην καταθέσει τις επιφυλάξεις της καθώς η πάγια θέση της ρωσικής πλευράς ήταν ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων θα είχε νόημα μόνο όταν θα ήταν ήδη έτοιμος ο «οδικός χάρτης» της διευθέτησης της σύγκρουσης στα ουκρανικά εδάφη. Επισήμως τουλάχιστον, δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν αυτή την περίοδο κάποιες διεργασίες όσον αφορά αυτόν τον οδικό χάρτη από ομάδες διαπραγματευτών. Πώς λοιπόν ο Ρώσος Πρόεδρος είναι έτοιμος να να συναντηθεί προσωπικά με τον Ζελένσκι προκειμένου να συζητήσουν το περίγραμμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας;
Σύμφωνα με CNN Turk οι διπλωμάτες θα αναλάβουν μετά τη συνομιλία των δύο Προέδρων τις λεπτομέρειες, ενώ υποστηρίζεται ότι η στάση του Κρεμλίνου αρχίζει να «μαλακώνει», καθώς η τρίτη προσπάθεια κατάκτησης του Ντονμπάς δείχνει να αποτυγχάνει και οι στρατιωτικές απώλειες αυξάνονται για τη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία αξιοποιεί τα αμερικανικά όπλα, χτυπώντας την Κριμαία και τις ρωσικές γραμμές εφοδιασμού που έχουν αναπτυχθεί εκεί.
Δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο και φυσικά όχι μόνο για την πορεία των αγορών εφεξής, θα ευχηθούμε, παρά τον προφανή προβληματισμό μας, να έχει κάποια βάση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.