Τι κάνουν οι επενδυτές όταν έρχεται πληθωρισμός;

Τι κάνουν οι επενδυτές όταν έρχεται πληθωρισμός;

Σήμερα, που περνάμε με δυσκολία το κατώφλι της μετά covid εποχής και με το φάντασμα του «Long-Haul Covid», δηλαδή τις επιπτώσεις από το μακροχρόνιο covid σε όσους νόσησαν έστω και ελαφριά, να πλανάται από πάνω μας, οι κυρίαρχες ανησυχίες εστιάζονται στον πληθωρισμό και όχι στην ανεργία.

H ανεργία δεν αποτελεί κίνδυνο. Σύμφωνα με όλα τα στατιστικά δεδομένα, υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ήδη στις ΗΠΑ, παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση των μισθών, σε μια προσπάθεια κάλυψης των κενών θέσεων απασχόλησης. 

Αντίθετα, όλοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στον πληθωρισμό. Τι είναι ο πληθωρισμός; Ο πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας, που καταγράφεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο πληθωρισμός προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη, καθώς με τα ίδια χρήματα αγοράζεις λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών.

Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα; Ο πληθωρισμός που εμφανίζεται, οφείλεται σε 4 βασικές αιτίες.

Η πρώτη είναι η προσφορά χρήματος, στην οποία προβαίνουν οι κεντρικές τράπεζες.

Η δεύτερη είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, που ακολουθούν ως στρατηγική οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τις απώλειες από την υγειονομική κρίση και να εκκινήσουν και πάλι την πραγματική οικονομία.

Η τρίτη είναι η σημαντική αύξηση της ζήτησης πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Και η τέταρτη είναι η αναποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας να ανταποκριθεί στη ζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος σε χρόνο και χρήμα.

Ως πολίτες είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, αφού η διάχυση του σε όλο το εύρος των προιόντων και των υπηρεσιών ροκανίζει την αγοραστική δύναμη μας. 

Ωστόσο, ως επενδυτές, όχι μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, αλλά μπορούμε και να κερδίσουμε από αυτόν. 

Ο πληθωρισμός αποτελεί τον «υπ’ αριθμόν 1» εχθρό των τραπεζικών καταθέσεων. Η αύξηση του πληθωρισμού «τρώει» τους τόκους των καταθέσεων και των άλλων τραπεζικών προϊόντων σταθερών αποδόσεων και σταθερού εισοδήματος.

Η αύξηση του πληθωρισμού «τρώει» και τους τόκους των ομολογιακών δανείων και των κρατικών ομολόγων. Ειδικά σήμερα αμφότερες οι αποδόσεις καταθέσεων και ομολόγων, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας και τις δυο αυτές μορφές επένδυσης σε απαξίωση.

Με το χρηματιστήριο τι γίνεται; Πώς αντιδρούν οι μετοχές σε περιβάλλον πληθωρισμού; Συνήθως ο πληθωρισμός έχει αρνητική επίπτωση στις μετοχές, διότι αυξάνει τα κόστη δανεισμού, τα κόστη πρώτων υλών, τα μισθολογικά κόστη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις προσδοκίες για ανάπτυξη και κερδοφορία. Αυτός μπορεί να είναι ο γενικός κανόνας, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. 

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εταιρείες της παραδοσιακής και κυκλικής οικονομίας, των καταναλωτικών αγαθών, των τροφίμων και του εμπορίου. Έτσι οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέγουν μετοχές εταιρειών που μπορούν να μεταφέρουν το «επιπλέον κόστος» στον τελικό καταναλωτή και να μην αναγκάζονται να το απορροφούν οι ίδιες, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους.

Όμως και αυτό απαιτεί μια ιδιαίτερη ισορροπία, αφού το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει αμετάβλητο και δεν μπορεί να ακολουθήσει με ευκολία και άνεση όλες τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Αντίθετα, υπάρχουν μετοχές που ανήκουν στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες δεν θα δουν τους ρυθμούς τους να επηρεάζονται, όπως για παράδειγμα είναι η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών PayPal, η Google, εταιρείες στο χώρο των fintech και των ευρύτερων ψηφιακών υπηρεσιών.

Ποια είναι τα σωσίβια απέναντι στον πληθωρισμό; 

Ένας τομέας ο οποίος δεν πλήττεται από τον πληθωρισμό είναι αυτός των ακινήτων. Οι αξίες των ακινήτων παίρνουν την ανιούσα, παρ’ όλο που μπορεί οι ενοικιάσεις με συμβόλαια που δεν προβλέπουν αυξήσεις με ρήτρα πληθωρισμού, να μην είναι τόσο αποδοτικές για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ιστορία έχει δείξει ότι το Real Estate, όχι μόνο αντιστέκεται στις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά την επόμενη ημέρα βρίσκεται αρκετά κερδισμένο. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχει μια σειρά από Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εκμετάλλευση ακινήτων, προσφέροντας την προστασία που προαναφέραμε.

Ένας τομέας που όχι μόνο δεν πλήττεται από τον πληθωρισμό, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα κερδοσκοπίας είναι αυτός των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών. Εμπορεύματα όπως είναι ο χρυσός, προσφέρονται παραδοσιακά σε όποιον επιθυμεί να κάνει αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου.

Δεν προσφέρει επιτοκιακές αποδόσεις, ούτε κέρδη από μερίσματα. Ωστόσο προσφέρει μια σιγουριά απέναντι στον κίνδυνο, εξάχνωσης των οικονομιών των νοικοκυριών. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα που επενδύουν είτε σε φυσικό χρυσό, είτε σε πιστοποιητικά χρυσού.

Η επένδυση σε άλλες κατηγορίες εμπορευμάτων όπως είναι τα αγροτικά προϊόντα, το πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα, ακολουθεί από την αντίθετη κατεύθυνση την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων.

Έτσι αυτό που «πονάει τα νοικοκυριά», που ανατρέπει τα σχέδια των επιχειρήσεων και παραμορφώνει μέρος της πραγματικής οικονομίας, αποδίδει κέρδη σε όσους επιλέγουν να επενδύσουν σε εμπορεύματα. Οι παγκόσμιες αγορές προσφέρουν σήμερα, μια μεγάλη ποικιλία από εξειδικευμένα προϊόντα στο χώρο των εμπορευμάτων, που χαρακτηρίζονται από διασπορά κινδύνου και από ευελιξία.

Τέλος, όσοι επιθυμούν πραγματικά να κερδοσκοπήσουν πάνω στην άνοδο του πληθωρισμού, μπορούν να επενδύσουν σε ένα «χρηματιστηριακό καλάθι εμπορευμάτων», όπως είναι για παράδειγμα τo κλασσικό ETF “iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust (GSG)”, το οποίο από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, έχει ήδη καταγράψει αποδόσεις της τάξης του 30%.

Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε να αναφέρουμε, ότι οι απόλυτα κερδισμένοι από τις πληθωριστικές πιέσεις, είναι οι δανειολήπτες, που έχουν χρηματοδοτηθεί με δάνεια σταθερού επιτοκίου και έχουν επενδύσει σε ακίνητα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.