Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα νέα για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, το οποίο έδωσε αποτελεσματικότητα έως και 100% στις πρώτες φάσεις των δοκιμών του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, οι κλινικές μελέτες σε 1.077 υγιή άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων αλλά και λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19.
Συγκεκριμένα, το εμβόλιο πέτυχε με την πρώτη δόση αποτελεσματικότητα 94% και με την δεύτερη 100%, ενώ η παραγωγή των αντισωμάτων ολοκληρώνεται μεταξύ 42 και 56 ημερών.
Παράλληλα, ικανοποιητικά κρίνονται και τα αποτελέσματα της ασφάλειας, καθώς οι μόνες παρενέργειες που διαπιστώθηκαν αντιμετωπίστηκαν με μια απλή παρακεταμόλη.
Οι παρενέργειες που ένιωσαν οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν πόνο, τάση για πυρετό δεν είχαν, ένιωθαν), ρίγη, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράει πλέον η κλινική μελέτη της φάσης 3 τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το φθινόπωρο, προκειμένου να αδειοδοτηθεί και να μπορέσει να φτάσει στο γενικό πληθυσμό νωρίτερα. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, οι συμμετέχοντες στις δοκιμές θα παρακολουθούνται για ένα έτος.
Συγκεκριμένα, σχετικά με την ικανότητα παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca ο Άντριαν Χιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι «μπορεί να παρασκευαστούν ένα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο», κάτι για το οποίο ωστόσο πρόσθεσε ότι «μοιάζει με μια εν πολλοίς συντηρητική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του τι συμβαίνει».
Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, «σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από το μέγεθος της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος», είπε, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανόν οι δόσεις του εμβολίου να είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους.