667 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, με 45 εξ αυτών να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα 68 κρούσματα συνδέονται με ήδη γνωστές συρροές.
Επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα παραμένει η Αττική, όπου καταγράφηκε για ακόμα μία ημέρα η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων με 250, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη με 125 κρούσματα.
Αναλυτικότερα:
-45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
-250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές
-125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
-1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
-20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
-10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή μσυρροή
-39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Παράλληλα κατά το τελευταίο 24ωρο, 8 ασθενείς ακόμα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 87 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο «ρεκόρ» στις νέες ημερήσιες λοιμώξεις ήταν οι 508 που είχαν καταγραφεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:
Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
3.613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.568.798 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 37.842 δείγματα.
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ώρες, οκτώ ακόμα ασθενείς εξέπνευσαν από επιπλοκές της νόσου, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα σε 528.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια 82χρονη με υποκείμενα νοσήματα, η οποία κατέληξε το πρωί στο νοσοκομείο «Αττικό».
Επιπλέον πέντε ασθενείς κατέληξαν νωρίτερα από επιπλοκές του κορονοϊού. Ένας 92χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ με υποκείμενα νοσήματα, μια 85χρονη και ένας 83χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο «Θριάσιο», ένας 84χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ένας 77χρονος στο νοσοκομείο «Ελπίς».
Λιβαδειά: 18 κρούσματα κορονοϊού σε εκκοκκιστήριο
Συναγερμός σήμανε στη Λιβαδειά όπου σε εκκοκκιστήριο βαμβακιού διαπιστώθηκαν 18 κρούσματα κορoνοϊού.
Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς ακουμπά πολλές δεκάδες πολιτών, αφού εκτός από συγγενείς και φίλους υπάρχουν και οι παραγωγοί που ήρθαν σε επαφή με το χώρο, αυτή την περίοδο.
Θυμίζουμε ότι στην περιοχή της Λιβαδειάς τις προηγούμενες ημέρες η εξέλιξη με επιβεβαιωμένα κρούσματα είχε οδηγήσει σε συναγερμό στο χώρο της εκπαίδευσης με κλείσιμο τμημάτων από τρεις σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα του Τμήματος Β1 του 2ου Γυμνασίου, των Τμημάτων Α1, Γ1 και Γ1 Θετικής Κατεύθυνσης του 2ου Γενικού Λυκείου μέχρι 26 Οκτωβρίου και των Τμημάτων Γ Αισθητικής, Γ Κομμωτικής & Γ Νοσηλευτικής μέχρι 30 Οκτωβρίου.
29 κρούσματα σε 3.017 τεστ στην πλ. Συντάγματος
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.
Πραγματοποιήθηκαν 3.017 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν είκοσι εννέα (29) θετικά δείγματα, από τα οποία δεκαοκτώ (18) αφορούν σε άνδρες και έντεκα (11) σε γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 34,8 έτη.
Να σημειωθεί ότι οι ΚΟΜΥ αποτελούν βασικό πυλώνα των δράσεων του ΕΟΔΥ και είναι έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα.
Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα - Στο τραπέζι η χρήση μάσκας παντού
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Πλέον επί τάπητος βρίσκονται αυστηρότερα μέτρα όπως το να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.
Η μεγάλη αύξηση των νέων μολύνσεων από covid-19 είναι πιθανό να φανεί και στη σημερινή ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, με το αρνητικό ρεκόρ των 508 την προηγούμενη Παρασκευή να ξεπερνιέται. Τα στοιχεία που δείχνουν έξαρση του κορονοϊού ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να μην ανοίξουν οι κερκίδες των γηπέδων για τους φιλάθλους, παρόλο που χθες είχε δοθεί το «πράσινο φως».
Σήμερα, ακόμη 6 ασθενείς με κορονοϊό απεβίωσαν, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές της νόσου covid-19 σε 528.
Συγκεκριμένα, μια 82χρονη με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε το πρωί στο νοσοκομείο «Αττικόν». Επίσης, στο «Θριάσιο» απεβίωσαν μια 85χρονη με υποκείμενα νοσήματα και ένας 83χρονος επίσης με υποκείμενα νοσήματα. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλευόταν κατέληξε ένας 84χρονος με υποκείμενα νοσήματα και στο νοσοκομείο «Ελπίς» απεβίωσε 77χρονος. Ακόμη, απεβίωσε ένας 92χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ με υποκείμενα νοσήματα.
Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Σε αυξημένη επιφυλακή τίθενται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη της Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας, υπό τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ο Περιφερειάρχης έθεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα εν όψει της αναμενόμενης εισόδου της περιοχής στο Επίπεδο 3 («Πορτοκαλί») από την Πολιτική Προστασία και τους αρμόδιους Επιστήμονες.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι καλά. Η αυξημένη επιφυλακή ισχύει για όλα τα επίπεδα λειτουργίας των κτιρίων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν από σήμερα κιόλας στην αύξηση των ελέγχων πρόληψης και τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ειδικά στις προνοιακές και κοινωνικές δομές, όπως τα γηροκομεία» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας θα παραμείνει για όλο το επόμενο διάστημα σε επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας και διαρκούς συνεδρίασης και σε καθημερινή συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. «Αν δεν τηρηθούν πιστά τα περιοριστικά και προστατευτικά μέτρα από όλους θα οδηγηθεί σύντομα όλη η Κεντρική Μακεδονία σε χαρακτηριστικά lockdown, κάτι που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την κοινωνία και την οικονομία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα, τώρα, που ακόμη μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα».
Στα μέτρα που λαμβάνονται άμεσα περιλαμβάνονται, ο αυστηρός έλεγχος των εισόδων και καταγραφή των επισκεπτών σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας, η εξυπηρέτηση του κοινού μόνον κατόπιν ραντεβού και η ψηφιακή και εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση από όλες τις υπηρεσίες, η τοποθέτηση πυλών θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους των κτιρίων και υπηρεσιών, η εμφανής σήμανση για την τήρηση των αποστάσεων, η ετοιμότητα για την επέκταση της εφαρμογής της τηλεργασίας από το 20% του προσωπικού στο 40%, η προμήθεια νέας παρτίδας μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους, η δυνατότητα για δωρεάν τεστ κορονοϊού σε εργαζόμενους, η διατήρηση της τηλεδιάσκεψης σε όλες τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και επιτροπών και η απολύμανση των υπηρεσιακών χώρων σε περίπτωση θετικού κρούσματος.
Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Ν. Χαρδαλιάς
Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην πόλη. Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας έκανε λόγο για «τρίτο κύμα κορονοϊού» που «χτυπά» τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως σήμερα ή αύριο θα ληφθούν αποφάσεις για εφαρμογή νέων μέτρων.
Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως «βρισκόμαστε στο κίτρινο το οποίο γίνεται πορτοκαλί. Υπάρχει προβληματισμός και από την κυβέρνηση. Ξεφεύγουν τα πράγματα. Είναι ανησυχητικά τα στατιστικά».
Όπως είπε, «ένα στα δύο θετικά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι νέοι άνθρωποι από 16 έως 29 ετών» και έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 33 ετών. Αυτό είναι ανησυχητικό τεστ γιατί δεν νοσούν, δεν κάνουν τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό πως την Πέμπτη θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων εντός των επόμενων ημερών. «Δεν δαιμονοποιούμε τους νέους. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά» είπε, ενώ απατώντας στο γιατί δεν πάρθηκε κάποιο μέτρο στη τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό τόνισε: «Οι τηλεδιασκέψεις γίνονται για να συζητηθεί όλη η πληροφορία. Σήμερα, αύριο θα παρθούν οι αποφάσεις. Υπάρχουν οι συνταγές και εκεί που δεν πειθαρχούμε θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Κακώς βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση».
Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη επισημάνθηκε η ανάγκη να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης και συνωστισμών που παρατηρείται, διαφορετικά η Θεσσαλονίκη θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 3 όσον αφορά τα μέτρα και τους περιορισμούς.
Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι προς το παρόν, η Θεσσαλονίκη παραμένει στο επίπεδο συναγερμού 2, Η ανησυχία ωστόσο είναι έντονη. Η τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους είναι αυξητική, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 33 έτη. Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.