Συναγερμός για τη διασπορά  του ιού σε νέους - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας
Κορονοϊός

Συναγερμός για τη διασπορά του ιού σε νέους - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας

Στους 228 έφθασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα με άλλους δυο θανάτους επιπλέον σήμερα, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο να καταστούν οι νεότερες ηλικιακές ομάδες εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Οι δύο νέοι θάνατοι που κατεγράφησαν στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες έναν άνδρα 71 ετών από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ. Είναι  το πέμπτο  θύμα από το γηροκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου ο ιός ως γνωστόν μεταφέρθηκε από υπάλληλο που είχε προηγουμένως βρεθεί σε πάρτι στη Χαλκιδική.

Ο δεύτερος θάνατος αφορά σε μία 87ρονη  γυναίκα από την Καστοριά που νοσηλευόταν στον Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από τις 7 Αυγούστου και είχε υποκείμενα νοσήματα.  

Παράλληλα, τον συναγερμό που έχει ήδη σημάνει στους κόλπους των ειδικών επιτείνει η ύπαρξη μίας 17χρονης διασωληνωμένης ασθενούς, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, ανάμεσα στους διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκεται και ένα κορίτσι ηλικίας (έως) 17 ετών, ενώ συνολικά στην ίδια ηλικιακή ομάδα γυναικών υπάρχουν  κι άλλα 194 κρούσματα από το σύνολο 6.858 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Μιλώντας  μάλιστα στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλξης Βατόπουλος επισήμανε ότι «κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες» και πρόσθεσε ότι «το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά».

«Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν (….) Αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, την «ευθύνη» των νεότερων ηλικιακών ομάδων στη νέα έξαρση του κορωνοϊού έχει ανοιχτά καταδείξει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόσφατα, ο Δρ Χανς Κλούχε ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ μιλώντας στο BBC  τόνισε ότι «οι νέοι ευθύνονται για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, άρα σε αυτούς θα πρέπει κυρίως να στραφεί η εκστρατεία ενημέρωσης για την αποφυγή δεύτερου κύματος της πανδημίας».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, επίσης ανέφερε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ των νέων Ευρωπαίων φαίνεται να έχουν οδηγήσει στην επάνοδο της πανδημίας σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα στη Γηραιά Ηπειρο.

Για τον λόγο αυτό, επισήμανε, θα πρέπει οι αρχές να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα νεότερα μέλη κάθε κοινωνίας ώστε να περιοριστεί ξανά η εξάπλωση του ιού.

«Όλο και περισσότερες χώρες εμφανίζουν τοπικά ξεσπάσματα και επάνοδο των κρουσμάτων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για συνέπεια της ανθρώπινης συμπεριφοράς», ανέφερε ο Δρ Κρούχε.

«Λαμβάνουμε αναφορές από αρκετές υγειονομικές υπηρεσίες για υψηλότερα ποσοστά νέων μολύνσεων ανάμεσα στους νεότερους ανθρώπους. Συνεπώς για 'μένα είναι σαφές ότι πρέπει να ξανασκεφθούμε πώς θα απευθυνθούμε καλύτερα στους νέους», κατέληξε. 

Να σημειωθεί πως στη χώρα μας δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού πραγματοποιεί από το πρωί της σήμερα η Περιφέρεια Αττικής σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές, στα λιμάνι Πειραιά και Ραφήνας.

Πιο αναλυτικά, ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, βρίσκονται από το πρωί και μέχρι τη δύση του ηλίου στα δύο μεγάλα λιμάνια για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Ταυτόχρονα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται σημειωτέον για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Ήδη το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον υπόψιν στην επόμενη εβδομάδα όπου και αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ μάλιστα Νίκος Σύψας ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι' αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Σημειώνεται ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες από τη Δευτέρα ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας).

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου

Τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων από τα μεσάνυχτα ως το πρωί στην περιφέρεια Αττικής, θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων από αύριο προβλέπεται:

  • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (σε ισχύ από τη Δευτέρα).
  • Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11:οο μ.μ. (ισχύει ήδη)
  • Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 το βράδυ έως τις 7:00 το πρωί, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα, και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα, αντί για 11:00 μ.μ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτών που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (π.χ. εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Τέλος, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.