Την ώρα που εξαντλούνται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και η οικονομία διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση λόγω του κορονοϊού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χαρακτηριστικά, το έδαφος έσπευσε να προλειάνει, τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα η οποία ανέφερε σε άρθρο την πιθανότητα δανεισμού από το ΔΝΤ, μια ιδέα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν "κόκκινο πανί" για τους αξιωματούχους της Άγκυρας.
Την τελευταία φορά, πάντως, που η Τουρκία προσέφυγε στο ΔΝΤ, το 2001 συνέπεσε με την εξαφάνιση μιας γενιάς πολιτικών αρχηγών μεταξύ των οποίων ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Μεσουτ Γιλμάζ και η ΤανσουΤσιλέρ, που έστρωσε το δρόμο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δηλώσεις που φούντωσαν τις προσδοκίες για ξένη χρηματοδότηση. Η προοπτική μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας απογείωσε χθες τη λίρα, με κέρδη πάνω από 2%, στις 6,62 έναντι του δολαρίου.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν το 10% φέτος, ποσοστό που είναι σχεδόν ίσο με το 11% που έχασε η τουρκική οικονομία σε ολόκληρο το 2019.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 11 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους και ανέρχονται σε μόλις 94,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα πραγματικά διαθέσιμα φαίνεται πως δεν υπερβαίνουν τα 26,3 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι δεν υπολογίζονται τα αποθέματα των τουρκικών τραπεζών.
Μια ιδέα που θεωρείται ταμπού, λόγω του υψηλού πληθωρισμού της Τουρκίας ο οποίος κινείται στο 12,4%, είναι η επιλογή της κοπής χρήματος, προσφέροντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της «πυρομαχικά» για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Μια άλλη επιλογή για την Τουρκία θα ήταν η επιβολή capital controls, σύμφωνα με τον Περ Χάμαρλουντ, στρατηγικό αναλυτή αναδυομένων αγορών στη SEB, ο οποίος θεωρεί και ως πιθανή λύση να αναζητήσει η Άγκυρα διμερή στήριξη από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Κίνα ή Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Σημειώνεται ότι οι εκροές ξένου κεφαλαίου από ομόλογα και μετοχές της Τουρκίας έφτασαν στα 6,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας ρεκόρ από το 2005 οπότε υπάρχουν τα σχετικά αρχεία.