ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Νέα Υόρκη

Ιστορική στιγμή για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς υπαλλήλους.

H νοσοκόμα Σάντρα Λίντσεϊ που εργάζεται στο Long Island Jewish Medical Center της Νέας Υόρκης εμβολιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Κυβερνήτη Άντριου Κοόμο σήμερα, Δευτέρα, και ήταν πιθανώς η πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα που έλαβε το εμβόλιο σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Λίντσεϊ είπε στον γιατρό που της έκανε το εμβόλιο ότι αισθάνεται «υπέροχα». Αφού έλαβε το εμβόλιο, η Λίντσεϊ είπε στον κυβερνήτη Κουόμο ότι «δεν αισθάνθηκε διαφορετικά» από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε το γεγονός σε ανάρτησή του στο Twitter. «Χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο. Συγχαρητήρια στις ΗΠΑ. Συγχαρητήρια σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Τραμπ.

Χτες Κυριακής, είχε ξεκινήσει οι πρώτες αποστολές του εμβολίου της Pfizer με τις πρώτες νταλίκες να εξέρχονται από το εργοστάσιο της στο Καλαμάζου του Μίσιγκαν, γεγονός που σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες και πλέον σύνθετες διαδικασίες διανομής που έχει ποτέ διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στρατηγός Γκούσταβ Περνιά επιφορτισμένος με την διαδικασία διανομής του εμβολίου είχε αναφέρει χτες ότι οι εταιρείες UPS και FedEx θα παραδώσουν το σκεύασμα της Pfizer σε σχεδόν 150 τοποθεσίες ανά τις ΗΠΑ την Δευτέρα, ενώ αναμένεται να φτάσει σε ακόμα 450 τοποθεσίες μέχρι την Τετάρτη.

Ο Περνιά είχε πει μεταξύ άλλων «Η D-day είναι η μέρα που ξεκινά μια επιχείρηση στον στρατό και εδώ βρισκόμαστε σήμερα στην αρχή του τέλους, ξεκινάμε την διανομή του εμβολίου σε εκατομμύρια Αμερικανούς που το έχουν ανάγκη».

Η FedEx και η UPS έχουν επιφορτιστεί με την ασφαλή μεταφορά του σκευάσματος από τους χώρους αποθήκευσης της Pfizer στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν σε 64 πολιτείες, περιοχές και μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρώτη άδεια εμβολίου κατά του πανδημικού ιού στις ΗΠΑ, είχε εκδοθεί το Σάββατο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κατ΄ αρχήν για επείγουσα χρήση, τηρώντας τα επιστημονικά κριτήρια ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας παραγωγής που απαιτείται για αυτό το στάδιο έγκρισης φαρμακευτικού προϊόντος.

Ο Επίτροπος του FDA Στήβεν Μ. Χαν είχε δηλώσει ότι πρόκειται για απόφαση ορόσημο στη μάχη κατά της καταστροφικής πανδημίας που έχει πλήξει τόσες οικογένειες στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.

Τι προβλέπει η έγκριση του εμβολίου 

Η έγκριση προβλέπει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παρέχουν σαφείς αποδείξεις ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19. Τα δεδομένα αυτά ξεπερνούν τους γνωστούς και πιθανούς κινδύνους χρήσης του, σε εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 16 ετών, συμπεριλαμβανομένων υγιών ατόμων. Το FDA διαβεβαιώνει το κοινό και την ιατρική κοινότητα ότι έχει διενεργήσει ενδελεχή αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και παραγωγικής ποιότητας.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων του FDA, Πήτερ Μάρκς υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πλήρη έγκριση από τον Οργανισμό, αλλά για αδειοδότηση επείγουσας χρήσης. Οι προσπάθειες επιτάχυνσης για την ανάπτυξη του εμβολίου, δεν θυσίασαν τις επιστημονικές προδιαγραφές ή την ακεραιότητα της διαδικασίας αξιολόγησής του.

Σύμφωνα με τη διαδικασία εγκρίσεων, το FDA περιμένει τη συνέχιση των κλινικών μελετών για πρόσθετα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, προκειμένου το εμβόλιο να πάρει πλήρη έγκριση και άδεια κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, η παρασκευάστρια εταιρία έχει υποβάλλει πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνισης στον αμερικανικό οργανισμό, για να παρακολουθεί την ασφάλεια του εμβολίου, για να συμπληρώσει τα δεδομένα που απαιτούνται σχετικά με την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του σκευάσματος.

Σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση του FDA θα δώσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό για την απόφαση αδειοδότησης του εμβολίου για επείγουσα χρήση.