Οι περιορισμοί στην εστίαση και στις μετακινήσεις, ακόμα και από νομό σε νομό, καθώς και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα συνθέτουν τον οδικό χάρτη των μέτρων που θα ισχύουν τα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα. Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό στη χώρας μας. Ποια μέτρα εξετάζονται, τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για επιτάξεις και στήριξη της οικονομίας.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο, εξήγησε ο κ. Πέτσας, διευκρινίζοντας πως ειδικά για τα σχολεία θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Δημοτικά.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις».
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό την περίοδο των γιορτών, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί, σημείωσε ο κ. Πέτσας, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα SMS για τις μετακινήσεις καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες, όπως ισχύει τώρα
Ο κ. Πέτσας σχολίασε για τους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.
Όσον αφορά την εστίαση, τόνισε πως όταν ανοίξει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί. «Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος», διευκρίνισε.
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται για τους θανάτους από κορονοϊό, ενώ Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τη σύγκριση του αριθμού των θυμάτων της νόσου covid-19 στην Ελλάδα με αυτόν άλλων χωρών που έχουν ίδιο πληθυσμό, επανέλαβε πως μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού.
«Πιθανή η επίταξη ιδιωτικών κλινικών και γιατρών»
Σε ό,τι αφορά στις επιτάξεις, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο.
«Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών», υπογράμμισε. Η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, συμπλήρωσε.
Έχουμε ενισχύσει το σύστημα Υγείας από την αρχή αυτής της πανδημίας, συνέχισε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας παράλληλα πως «όσο και να ενισχύεις το σύστημα σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι αρκετό αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά. Για αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».
Στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο να μην αυξηθεί η ανεργία, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν κατά τη φάση άρσης του lockdown και για το αν θα στηριχθούν οικονομικά, τόνισε: «Οποιοδήποτε μέτρο έχει οικονομικές επιπτώσεις και το κράτος έρχεται πάντα και στηρίζει. Φυσικά θα υπάρχει στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα», τόνισε, εξηγώντας ότι υπάρχουν 7,5 δισ. ευρώ «κρατημένα» στον προϋπολογισμό για να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και τους επόμενους μήνες, μέσα στο 2021.
«Ο στόχος μας είναι να μην έρθουν περισσότερα λουκέτα και να μην αυξηθεί η ανεργία», προσέθεσε.
Γ. Γεραπετρίτης: Σταδιακή άρση των μέτρων
Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε την άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων.
Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων, τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως τα σχολεία, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα αποθεματικό αναγκαίο σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της υγειονομικής κρίσης,/
Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις. Όπως είπε, δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι.
Σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο υπουργός.
Χ. Γώγος: «Αγώνας» για να σωθούν τα Χριστούγεννα
Την άποψη πως το lockdown είναι αδύνατο να τερματιστεί στα τέλη Νοεμβρίου εξέφρασε σήμερα και ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, ενώ παράλληλα επισήμανε πως γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα.
«Ό,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά μιώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, ενώ σχολιάζοντας την στρατηγική άρσης των μέτρων ανέφερε πως στόχος είναι «να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά».
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αναφορικά με το άνοιγμα το σχολείων, προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα δημοτικά και εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια.
«Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά.. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων», κατέληξε.