Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο νέος γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης θα έχει αναλάβει υπηρεσία. Αυτό ορίζει το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.
Όπως αναφέρεται στο Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. 550/15.07.2021, «Διορίζουμε ως Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Μουσείου Ακρόπολης (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), τον Νικόλαο Σταμπολίδη του Χρήστου, ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, με τριετή θητεία επειδή έχει τα απαιτούμενα από το νόμο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα».
Ο κ. Σταμπολίδης γίνεται έτσι, ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης ενώ να σημειωθεί ότι είναι και η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κι αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται άλλωστε στα καλύτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Σταμπολίδης είχε εκλεγεί παμψηφεί από τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το 2020 ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε γίνει στις 3 Ιουνίου 2021, λίγες μέρες πριν από τα γενέθλια του μουσείου. «Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία, όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του», όπως ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι η διεθνής επταμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακροπόλεως, και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τ. Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου κ. Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη και κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σόλ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα είχε αξιολογήσει με άριστα το έργο, την εμπειρία και την προσωπικότητα του Νίκου Σταμπολίδη. Η Επιτροπή είχε συγκροτηθεί με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Ο Νίκος Σταμπολίδης πρωταγωνιστεί πολλές δεκαετίες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό και χαρισματικό άνθρωπο της σύγχρονης αρχαιολογίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, με βαθιά επιστημονική κατάρτιση, αστείρευτη ενέργεια, αλλά και σπάνια ευαισθησία και εκφραστικό λυρισμό. Η ανασκαφική του δουλειά, το στήσιμο του αρχαιολογικού μουσείου Ελεύθερνας, που αποτυπώθηκαν και σε ειδικό τόμο της σειράς Ο κύκλος των Μουσείων από το Ιδρυμα Λάτση, οι εκθέσεις που διοργάνωσε και έχουν αφήσει εποχή τα κείμενα και η διδασκαλία του, υποδεικνύουν την ποιότητα του ανθρώπου και του επιστήμονα. Την ευρυμάθειά του, την εργατικότητα, αλλά και την ασίγαστη δίψα του να μεταδώσει και να μεταφέρει όσα γνωρίζει, με τον τρόπο του Δάσκαλου.
Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στο ΑΠΘ Αρχαιολογία με καθηγητές τον Μ. Ανδρόνικο και τον Γ. Δεσπίνη. Έλαβε το πτυχίο του με άριστα. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία-Βόννη. Διδακτορικό στο ΑΠΘ με Άριστα. Έχει ανασκάψει στη Βεργίνα, τους Φιλίππους, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Ελεύθερνα κ.α. Έχει συγγράψει, επιμεληθεί, δημιουργήσει πλήθος βιβλίων και καταλόγους εκθέσεων (31) και άρθρων (70) στην ελληνική, αγγλική, γερμανική γλώσσα.
Έχει λάβει μέρος τις περισσότερες φορές με ανακοινώσεις σε πάνω από 50 Διεθνή και τοπικά Συνέδρια και Συμπόσια. Έχει δώσει διαλέξεις σε δεκάδες Πανεπιστήμια, Μουσεία, Οργανισμούς, Ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει, ξεναγήσει και εκπαιδεύσει εκατοντάδες φοιτητών στο Πανεπιστήμιο σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή), σε ανασκαφές (Ρόδο, Δήλο κ.α. και κυρίως στην Ελεύθερνα της Κρήτης). Συνδιευθυντής από το 1990 και από το 2005 έως το 2016 Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αρχαίος Κόσμος» του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας. Πρόεδρος του Τμήματος Ι – Α (1991-93). Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-1996). Τακτικό μέλος του ΚΑΣ. Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του αρχαιολογικού πάρκου και του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας. Συγχρόνως, είναι Διευθυντής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου έχει δημιουργήσει δεκάδες αρχαιολογικών και άλλων εκθέσεων στην Αθήνα, την Κρήτη και το εξωτερικό (λ.χ. στη Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Πεκίνο). Στο Μουσείο αυτό στήριξε με ακαταπόνητη δουλειά και αφοσίωση την ιδρύτριά του Ντόλυ Γουλανδρή και υπηρέτησε τους σκοπούς του μετά τον θάνατό της
Τιμητικές διακρίσεις: Μεταξύ άλλων: Αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (1992), Ασημένιο Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προσφορά στην επιστήμη και την κοινωνία (1994), Επίτιμος δημότης Ελεύθερνας (1995), Επίτιμος δημότης Αρχαίας Ελεύθερνας (2005), Μεγαλόσταυρος του Ταξιάρχη της Τιμής (Commendatore) από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για τα Γράμματα και τις Τέχνες (2008), Βραβείο Τουρισμού για την προσφορά του στην ανάπτυξη του Τουρισμού της Κρήτης, (2015), Μεγαλόσταυρος του Ταξιάρχη της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, τη δημιουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Ελεύθερνας και την εν γένει προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό (2016), Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. Πανεπιστήμιο Κρήτης (2016), Βραβείο Ρεθυμνίων για την επιστημονική προσφορά στον τόπο και τον Νομό (2018), Βραβείο Πολιτισμού «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2018).
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Ομηρική αρχαιολογία–Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.Γεωμετρικά και Αρχαϊκά χρόνια. Κλασική και Ελληνιστική περίοδος: Γλυπτική, αρχιτεκτονική, αγγειογραφία. Ταφικά έθιμα. Ανατολική Μεσόγειος – Αιγαίο – Κεντρική και Δυτική Μεσόγειος. Σχέσεις λαών της Μεσογείου από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Κρήτη, Κύπρος και Μεσόγειος (12ος αι. π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ).
Πιο πρόσφατη έκθεση την οποία επιμελήθηκε, η έκθεση Φιλελληνισμός και Αρχαιότητα, από την συλλογή Μαρτίνου, που λειτουργεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο Νίκος Σταμπολίδης θα αποχαιρετήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο οποίο υπήρξε διευθυντής με επιλογή της αείμνηστης Ντόλυς Γουλανδρή, με μια μεγάλη έκθεση. Μια έκθεση αφιερωμένη στο αρχαίο Κάλλος, η οποία θα εγκαινιαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο.