«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» είναι το μήνυμα που στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», απάντησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση για την τοποθέτηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.
Ωστόσο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.
«Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει της παραβιάσεις», ανέφερε, «θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Έχουμε καθορίσει τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δεν θα κάνουμε παραχώρηση», είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική θεωρία τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέχρι την Κρήτη και την Κάρπαθο.
«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η Άγκυρα έκανε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις» και «δεν άφησε τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά», αναφερόμενος σε δήθεν παραβιάσεις από πλευράς Ελλάδας.
«Επιστημονική έρευνα; Μπορεί, αν πάρεις άδεια από την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν αλλάζει ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου, η Άγκυρα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. «Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού», είπε και πρόσθεσε:
«Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, αναφέρουμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες. Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την τακτική, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση».
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «πάντα λέει ψέματα για ανθρωπιστικά θέματα» και τόνισε ότι θα φέρει τη συζήτηση στη «διεθνή σκηνή».
Εξαπέλυσε μάλιστα «επίθεση» και σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ισχυριζόμενος ότι «η ισλαμοφοβία έχει γίνει κρατική πολιτική στη Γαλλία» και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης «τηρεί σιωπή».
Η απάντηση του ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα απορρίπτει εν τω συνόλω τους τις τουρκικές αιτιάσεις, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.
«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Αθήνα «απορρίπτει εν τω συνόλω τους» τις εν λόγω αιτιάσεις.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Α. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι οι αιτιάσεις «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια».
Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο ίδιος.
«Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο"», τόνισε ο Α. Παπαϊωάννου και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».