Ο κορονοϊός χτύπησε για τα καλά πια την πόρτα της Ευρώπης με την Ιταλία να μετρά ήδη 10 νεκρούς και τα κρούσματα να εμφανίζονται και σε άλλες χώρες. Οι φόβοι των ειδικών για το τι θα συμβεί αν η επιδημία εξαπλωθεί άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενο πανδημίας.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθόρισε τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν στην περίπτωση που ο ιός χτυπήσει την χώρα.
Με τους ειδικούς να πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για το αντι-ιικό που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα τις επόμενες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει μπει στο «στόχαστρο» του ιού. Η Ιταλία άνοιξε την πύλη, αφού μέχρι τώρα τα κρούσματα στην Ευρώπη ήταν μεμονωμένα.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα 279 εκ των οποίων τα 105 χθες στην Ιταλία και ένα ακόμη στο Ισραήλ, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στην Ιταλία.
Ταυτόχρονα, η Αλγερία επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα, έναν Ιταλό που έφτασε στη χώρα στις 17 Φεβρουαρίου και ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα. Αντίστοιχες αναφορές κάνουν λόγο για εξάπλωση σε Κροατία, Αυστρία και Ελβετία, χωρίς να επιβεβαιώνονται από τον ΠΟΥ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δίνει σήμερα και ένα κρούσμα στη Σουηδία.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΠΟΥ, ο ιός έκανε την εμφάνισή του σε επιπλέον τέσσερα κράτη, το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, το Ιράκ και το Ομάν, ξεπερνώντας κατά πολύ πλέον τα όρια της Κίνας προκαλώντας έντονη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, σύμφωνα με το Bloomberg, προειδοποιεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη επιδημία που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην καθημερινότητά τους.
Στο Ιράν μετρούν ήδη επιβεβαιωμένα 18 νεκρούς, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος. Μάλιστα ασθενής είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας που παραλίγο να καταρρεύσει την ώρα που προχωρούσε σε σχετικές ανακοινώσεις.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κατά τον ΠΟΥ κρούσματα φτάνουν πλέον διεθνώς τα 80.239 άτομα, με τα 908 περιστατικά να έχουν καταγραφεί χθες. Από αυτά, στην Κίνα βρίσκονται τα 77.780 περιστατικά (518 νέα) και άλλα 2459 κρούσματα εκ των οποίων τα 390 νέα, σε 33 χώρες.
Οι θάνατοι εντός Κίνας αριθμούν πλέον τους 2.666 εκ των οποίων οι 71 μόλις χθες, και στον υπόλοιπο κόσμο τους 34, εκ των οποίων οι 11 χθες, οι 3 στην Κορέα και από τέσσερις στην Ιταλία και το Ιράν.
Μέτρα και στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, με τον ιό να βρίσκεται σχεδόν δίπλα της χωρίς όμως να έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων καλώντας και τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιες αρχές ως προς την προσοχή και στην προσωπική υγιεινή τους.
Ταυτόχρονα όμως χθες με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου προχώρησε στην κατάρτιση σειρά μέτρων που θα ληφθούν άμεσα εφόσον υπάρξουν κρούσματα του κορονοϊού και πάντα αναλόγως της πορείας του.
Πρόκειται για μέτρα που συνδέονται με τη λειτουργία Οργανισμών, Σχολείων, Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, καθώς και με τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές γραμμές.
Συγκεκριμένα στην ΠΝΠ περιλαμβάνονται πέντε άρθρα που καθορίζουν τα εξής:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.